Λίμνη Κάρλα - Μαυροβούνι - Βόλος
Μία άκρως φθινοπωρινή πρόταση των «Διαδρομών στο Ελληνικό Τοπίο»
Μια λίμνη που κάποιοι, στο όνομα της άστοχης ανάπτυξης, θέλησαν πριν 60 χρόνια να την εξαφανίσουν, στερώντας από τον Θεσσαλικό κάμπο ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα του.
Ένα βουνό που σίγουρα δεν αποτελεί γνωστό χειμερινό τουριστικό προορισμό.
Μια πόλη που την τιμάμε κυρίως για τα τσίπουρα και τους μεζέδες της.
Όμως η πόλη αυτή έχει τεράστια ιστορία, το βουνό αυτό κρατάει μυστικά μόνο για περίεργους από κούνια, η λίμνη αυτή δίνει ζωή και πλούτο σε ολόκληρο τον κάμπο.
Αυτή η άλλη Ελλάδα ζει ακόμα δίπλα στους δρόμους της βιασύνης και της πολυασχολίτιδας, αναπνέει γεμάτη υγεία, ανθίζει με χαμόγελο και μαραίνεται υπερήφανα μέσα σε απίθανα χρώματα που ομορφαίνουν τις εποχές, όπως τούτο το Φθινόπωρο που τις μέρες του μετράμε.
Πάμε λοιπόν, στο βυζαντινό μοναστήρι του Φλαμουριού, που δραπέτευσε από τον Άθω για να χωθεί στα δάση του Μαυροβουνίου.
Πάμε στη Κερασιά με τις περισσότερες και σπανιότερες αυτοφυείς άγριες ορχιδέες της Ευρώπης. Πάμε να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια του Βένετου μέσα στα δάση που κάθε χρόνο αυτές τις μέρες δίνουν ραντεβού όλα τα όνειρα του Φθινοπώρου.
Πάμε στις όχθες της Κάρλας να συναντήσουμε ψιλόλιγνα λιμνοπούλια. Πάμε σε δύο οικισμούς, το Σέσκλο και το Διμήνι που ζήσανε πολύ πριν γεννηθεί η ιστορία.
Και μετά από όλα αυτά πάμε να περπατήσουμε, να ξεναγηθούμε και να γνωρίσουμε αυτή την άγνωστη στους πολλούς μαγική «ολοστρόγγυλη» πόλη….. και στην συνέχεια, ας καθίσουμε στην παραλία για κανένα τσιπουράκι με τον ανάλογο για την περίπτωση μεζέ.
Πρώτος σταθμός της τριήμερης, τετραήμερης, πενταήμερης εκδρομής μας ο Αλμυρός. Εδώ θα θαυμάσουμε τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις Φθιώτιδες Θήβες(Νέα Αγχίαλος), στην ελληνιστική πόλη του Άλου, καθώς και στο εκτεταμένο νεκροταφείο των τύμβων (9ου αι. π.Χ.)στον Πλάτανο Αλμυρού.
Γειτονικά στην πόλη βρίσκεται και το δάσος Κιουρί σε έκταση 1100 στρεμμάτων με τεχνητές λίμνες και διαμορφωμένους χώρους αναψυχής.
Σε κοντινή απόσταση και ο υγροβιότοπος στην περιοχή Ζηρέλια. Συνεχίζουμε για το Βελεστίνο (αρχ Φερές), τόπος καταγωγής του Ρήγα Φεραίου και για τους προϊστορικούς οικισμούς Σέσκλο (μέσα 7ης χιλ. π.Χ.) και Διμήνι (τέλος 5ης χιλ. π.Χ.). Αφήνοντας τους κύριους δρόμους κατευθυνόμαστε προς την λίμνη Κάρλα (αρχ. Βοιβηίς) και το χωριό Κανάλια. Αξίζει μια στάση στον βυζαντινό ναό του Αγ. Νικολάου (τέλη 12ου αι.) και μια βόλτα στο ανάχωμα της λίμνης Κάρλας. Αυτή την εποχή δεν λείπουν οι Αργυροπελεκάνοι, οι Φαλαρίδες, τα Σφυριχτάρια, οι Χουλιαρομύτες, οι Κορμοράνοι και πολλά άλλα παρυδάτια πουλιά που κυρίως στις απογευματινές ώρες μαζεύονται στις όχθες για φαγητό και συναναστροφή.
Εδώ στο χωριό Κανάλια βρίσκεται και το πολύ ενδιαφέρον μουσείο Λιμνιαίου Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) που στεγάζεται σε παλιό κινηματογράφο.
Από τα Κανάλια ο δρόμος ανηφορίζει προς τα χωριά Βένετο (Β. Πήλιο) και Κεραμίδι (όρια Μαυροβουνίου και Β. Πηλίου). Ένας γειτονικός στην περιοχή δρόμος οδηγεί στην Κερασιά με το δίτοξο πέτρινο γεφύρι.
Εδώ στεγάζεται και το Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της αυτοφυούς ορχιδέας σε συνεργασία με το εργαστήριο Ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τα τέλη του Μάρτη μέχρι και τα μέσα του Μάη η ευρύτερη περιοχή γίνεται ο παράδεισος των φίλων και παρατηρητών της άγριας ορχιδέας μιας και έχουν καταγραφεί 107 είδη, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η ανάβαση από τον ασφαλτόδρομο στην ιστορική Πάνω Κερασιά (καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από τους Γερμανούς στην κατοχή), είναι τελείως απαραίτητη αφού και το χωριό αλλά και ο χωμάτινος δασικός δρόμος που φεύγει προς το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Φλαμουριού βρίσκονται στο ομορφότερο τοπίο του Β. Πηλίου.
Δάση από τεράστιες καστανιές, βελανιδιές και πλατάνια, ρεματιές με νερά και μια αίσθηση ότι κάπου μέσα από τις φυλλωσιές θα ξεπροβάλλει η μορφή του σοφού Κένταυρου Χείρωνα, δάσκαλου του Ασκληπιού και μέντορα του Αχιλλέα.
Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο με 4Χ4 αξίζει η διαδρομή Κάτω Κερασιά-Μονή Σουρβιάς.
Οι πιο αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές της ευρύτερης περιοχής είναι:
• Άνω Κερασιά-Μοναστήρι Φλαμουριού: 2 ώρες (μονοπάτι –αγροτικός). Για όσους επιθυμούν μικρότερη διαδρομή : θέση Σταυρός, όπου και σταματάει ο χωματόδρομος, Μονή Φλαμουριού 25΄
• Άνω Κερασιά – Μοναστήρι Σουρβιάς :2 ώρες και 40΄(μονοπάτι-αγροτικός)
• Άνω Κερασιά – Βένετο :2 ώρες και 30΄(δασικός-μονοπάτι-λιθόστρωτο)
• Μονή Φλαμουριού- Βένετο : 2 ώρες και 20΄(μονοπάτι-λιθόστρωτο)
• Βένετο – Παλιά Μιτζέλα-Πουρί: 9 ώρες και 30΄(μονοπάτι-λιθόστρωτο-αγροτικός)
• Μονή Σουρβιάς – Γεφύρι Καρυάς- Μακρυνίτσα:5 ώρες (μονοπάτι-λιθόστρωτο-αγροτικός)
• Κανάλια –Κεραμίδι: 4 ώρες (μονοπάτι-άσφαλτος-λιθόστρωτο)
• Γλαφυρά (Κάπουρνα) – Λίμνη Κάρλα : 1 ώρα και 30΄(αγροτικός-λιθόστρωτο)
Μόλις 1,5 χιλ. από τον Βόλο στα Πευκάκια βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Δημητριάδος της πόλης που ίδρυσε τον 3ο αι. π.Χ. ο Δημήτριος ο Πολιορκητής.
Η αυλαία της εκδρομής μας θα πέσει στο Βόλο και σίγουρα στα γνωστά τσιπουράδικα της παραλίας, αφού βέβαια πριν θα έχουμε επισκεφθεί και ξεναγηθεί στα τόσα αξιοθέατά του.
Πρώτη επίσκεψη στο Αθανασάκιο αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα θαυμάσιο νεοκλασικό του 1909. Συνεχίζουμε στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή με την μεγάλη συλλογή που περιλαμβάνει έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, τοιχογραφίες των Παγώνηδων, έργα του λαϊκού ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου καθώς και 560 σπάνια αντικείμενα της λαϊκής τέχνης του Πηλίου.
Επόμενος σταθμός η Αγ. Τριάδα με την αγιογράφηση σε ελεύθερη απόδοση των μορφών από τον πολύ σημαντικό ζωγράφο του Γιώργο Γουναρόπουλο.
Θα συνεχίσουμε με την επίσκεψη στο καταπληκτικό Δημαρχείο του Βόλου, έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη με τις μεγάλου μεγέθους ξυλογραφίες του χαράκτη Τάσσου και τις ποιητικές φωτογραφίες από τον παλιό Βόλο του Στ. Στουρνάρα. Μετά το Μουσείο της πόλεως του Βόλου καθώς και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, θα περπατάμε τα γραφικά δρομάκια του κάστρου του Βόλου στην γραφική περιοχή «Παλιά».
Το πέρασμα μας από τον ονειρικό σιδηροδρομικό σταθμό θα μας ταξιδέψει νοερά στην ρομαντική εποχή τα τέλη του 19ου αι., όταν ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο σχεδίαζε και εκτελούσε το δίκτυο, τις γέφυρες και τους σταθμούς των Θεσσαλικών σιδηροδρόμων.
INFO: Ένα μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων θα πραγματοποιήσουν οι «Διαδρομές στο Ελληνικό Τοπίο» από το πρωί της Τετάρτης 25/11 έως το βράδυ της Παρασκευής 27/11. Απαραίτητα: παπούτσια και μπαστούνια πεζοπορίας, ψάθα και το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Ποιός θυμάται τον Αλφόνς» (εκδ. Μεταίχμιο). Προαιρετικά: κιάλια και μαγιό για την πισίνα. Οι δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό και ημιδιατροφή θα γίνουν στο Valis Resort Hotel στην Αγριά του Βόλου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-6080477, 210-6085640 και 6974931477
Φωτογραφίες: Βασίλης Συκάς
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2 τυχεροί συνδρομητές της COSMOTE με το plus one τους
Εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, στεγάζονται σ’ ένα πλήρως αναπαλαιωμένο αρχοντικό στo διεθνώς βραβευμένο χωριό των Αρχανών
7.000 επισκέπτες σε έξι ημέρες λειτουργίας
Αποθέωση για το νησί των Σποράδων
Τα μαύρα νερά λίμνης, τα επιβλητικά βουνά που είναι χιονισμένα στις κορυφές, το πολικό ψύχος, η απόλυτη σιγή του τοπίου και τα ξύλινα σπιτάκια
Περπατώντας στα χειμωνιάτικα μυστικά του Αποκόρωνα
Το εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό νησί
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν διακοπές το φθινόπωρο ή σε δροσερά μέρη
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της: 5 μοναδικές διαμονές σε υπέροχα ξενοδοχεία
Αν νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο νησί, κάνετε λάθος
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.