Ταξιδια

Η Εύβοια του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου

Οι διαθέσεις αλλάζουν αλλά η ομορφιά είναι εκεί να την ανακαλύψεις.

ΤΕΥΧΟΣ 535
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102749-228861.jpg

Εύβοια: Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Τα καλοκαίρια στο χωριό της μαμάς και το Πάσχα στο χωριό του μπαμπά. Ο διακανονισμός των γονιών κάθε χρόνο ίδιος κι εμείς, πέντε αδέρφια, ακολουθούσαμε μες στη χαρά, άσχετα από τον προορισμό. Για ένα παιδί, σημασία στις διακοπές δεν έχει ο προορισμός. Έτσι τα καλοκαίρια μου συνδέθηκαν άρρηκτα με την Αγία Άννα στη Βόρεια Εύβοια. Η διαδρομή από Αθήνα μάς φαινόταν ατελείωτη με δρόμους ζιγκ ζαγκ που έκαναν τη μητέρα μου να ζαλίζεται. Όταν φτάναμε όμως, ό,τι ώρα και να ’ταν, ξέραμε πως θα βουτήξουμε μεμιάς στη θάλασσα. Και τι θάλασσα. Δυο βήματα κάνεις και δεν πατώνεις. «Είναι επικίνδυνη θάλασσα, βγείτε πιο έξω» έλεγε ο παππούς μου κι ας είχαμε απλά βρέξει μόλις τα πόδια μας.

Η Αγία Άννα έχει κάτι για όλους. Το πάνω χωριό έχει όμορφα σοκάκια, λευκά ξωκλήσια και την κλασική πλατεΐτσα με τα γεμάτα από παππούδες που παίζουν τάβλι καφενεία. Η κάτω Αγία Άννα ονομάζεται και Αγκάλη από την παραλία χιλιομέτρων που αγκαλιάζει το χωριό. Μες στα χαλίκια της ξοδέψαμε ολόκληρα πρωινά με τα αδέρφια μου να ψάχνουμε γυαλόπετρες και αστερίες που τους ξέβρασε το κύμα. Τα απογεύματα κάναμε πεζοπορία μέσα από θάμνους που γδέρναν τα πόδια μας και φτάναμε στο πιο καλά κρυμμένο μυστικό των ντόπιων, το Σαρακήνικο – έναν πανέμορφο κολπίσκο με νερά κρυστάλλινα και δροσιά πεύκου. Το βράδυ αναπαραστούσαμε το τέλειο κλισέ. Ανάβαμε φωτιά στην παραλία και με μια κιθάρα λέγαμε τραγούδια τόσο χιλιοειπωμένα που οι στίχοι βγαίναν όπως η ανάσα. Στο βάθος της θάλασσας προσπαθούσες να ξεχωρίσεις πού τελείωναν τα αστέρια και πού άρχιζαν τα φωτάκια από ψαροκάικα που βγήκαν επί τω έργω.

Τα τελευταία χρόνια η Αγία Άννα έχει αλλάξει αρκετά. Το πολύ δημοφιλές κάμπινγκ πλημμυρίζει κάθε χρόνιο από τουρίστες, ο παραλιακός δρόμος έχει καφετέριες που σερβίρουν είκοσι έξι είδη καφέ και πλήθος πλανόδιων προσπαθούν να πείσουν παιδάκια να αγοράσουν λέιζερ. Είναι ένας τόπος ζωντανός που εξελίσσεται, αλλάζει και προσπαθεί να βρει τη θέση του ανάμεσα σε νέους «εναλλακτικούς» προορισμούς διακοπών. Οι διαθέσεις αλλάζουν αλλά η ομορφιά είναι εκεί να την ανακαλύψεις. Ή, στην περίπτωσή μου, να τη θυμηθείς.

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έλαβε μέρος ως διαγωνιζόμενος στο «The Voice»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος
Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος

Ένα νέος προορισμός, η Μήλος, έχει προστεθεί στο παραδοσιακό δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο φέρνοντας το νησί ακόμα πιο κοντά και αναβαθμίζοντάς το σε ακτοπλοϊκό κόμβο των Κυκλάδων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.