- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Νέοι και σεξ: Η Ψυχολόγος-Σεξολόγος Εύη Κυράνα μιλά για τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας των νέων
Σύμφωνα με την Αμερικανική Έρευνα για τη Σεξουαλική Υγεία και Συμπεριφορά, μια από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες σχετικά με τη σεξουαλική επαφή μέχρι σήμερα, παρατηρείται μείωση όλων των τύπων σεξουαλικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερη πτώση σημειώνεται, μάλιστα, στα ποσοστά των νεότερων ανθρώπων. Ακόμη και αν η εν λόγω έρευνα διενεργήθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ενδεικτική. Οι αλλαγές που έφεραν στις ζωές μας η τεχνολογία, οι φρενήρεις ρυθμοί και τα αλλεπάλληλα κοινωνικά προβλήματα αποτελούν κοινά βιώματα κάθε νέου σήμερα. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι κάποιοι λόγοι που εξηγούν τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αν όμως η σεξουαλική επαφή δυο ανθρώπων μπορεί να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν τα συναισθήματα άγχους και να τονώσει τη διάθεσή τους, τότε γιατί τόσοι πολλοί νέοι σήμερα κάνουν τόσο λίγο σεξ;
Η παραπάνω μελέτη δεν εξέτασε συγκεκριμένα τους λόγους για την πτώση της σεξουαλικής συμπεριφοράς, αλλά οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει να ερευνούν τι μπορεί να την προκαλεί. Η Εύη Κυράνα είναι Ψυχολόγος-Σεξολόγος και ιδρύτρια του mindmyerection.com, που έχει μελετήσει τόσο θεωρητικά όσο και κλινικά τη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων σήμερα: «Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα μιλούν πρωταρχικά για μια επιβαρυμένη ψυχική υγεία των νέων σε σχέση με παλαιότερα, οπότε συναντούμε υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και αγχωτικών διαταραχών. Το δεύτερο που φαίνεται να παίζει ρόλο είναι ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά πολυάσχολοι και προσπαθούν διαρκώς να χωρέσουν επαγγελματικές, επιστημονικές δραστηριότητες και προσωπικό χρόνο μέσα στην καθημερινότητά τους.Παράλληλα, το πορνό έρχεται να “συναγωνιστεί” σε αυτή τη κατάσταση τη σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφο».
Η μελέτη της Εθνικής Έρευνας των ΗΠΑ σημείωσε παρόμοια ποσοστά μείωσης τόσο για τις νέες γυναίκες όσο και για τους νέους άνδρες. «Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι σήμερα πολλές σχέσεις είναι εφήμερες, γεγονός που δεν είναι ούτε επιθυμητό ούτε ευχάριστο για ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών. Παράλληλα, για τους άνδρες καθοριστικό ρόλο στη μείωση παίζει το χαμηλό εισόδημα και η ανεργία» αναφέρει η ειδικός.
Τα στατιστικά στοιχεία για τη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων στην Ελλάδα απουσιάζουν με αποτέλεσμα η εικόνα για τη χώρα μας να είναι κατά κύριο λόγο εμπειρική. Ωστόσο, η κλινική εικόνα δείχνει ότι το πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων δεν πλήττει μόνο την ψυχολογική τους, αλλά και τη σωματική τους υγεία. Η Δρ. Εύη Κυράνα σημειώνει: «Είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και αυτό αφορά και τους νέους. Οι άνδρες έχουν δυσκολίες με τη στύση και την εκσπερμάτηση, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν θέματα με τον οργασμό και άλλα προβλήματα που τους προκαλούν πόνο. Το πρόβλημα εντείνεται καθώς οι νέοι αισθάνονται ντροπή για όλα αυτά. Αισθάνονται ντροπή να πουν αυτό που νιώθουν στον σύντροφό τους, ακόμη και να εκφράσουν την επιθυμία τους για σχέση».
Η παραφιλολογία γύρω από την επιρροή του διαδικτύου στη σεξουαλική ζωή των νέων δεν έχει τέλος. Σίγουρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα datingapps και η ισχυρή βιομηχανία παραγωγής πορνό του ίντερνετ έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το πορνό βλάπτει τη σεξουαλική υγεία των νέων. «Τα dating apps και τα social media παρέχουν επιπλέον ευκαιρίες» λέει, μεταξύ άλλων, η Εύη Κυράνα. Ίσως αν αντιστρέψουμε την εικόνα να μπορέσουμε να δούμε ότι η ύπαρξη περισσότερων από 1500 εφαρμογών γνωριμιών, η εμφάνιση του sexting ακόμη και του cyber sex αποδεικνύει ότι οι νέοι στην πραγματικότητα αποζητούν τη σεξουαλική επαφή και προσπαθούν για αυτή με κάθε τρόπο πάρα τις αναπάντεχες, και συχνά δύσκολες, κοινωνικές συνθήκες της σύγχρονης εποχής.
Η Εύη Κυράνα, κλείνοντας αναφέρει ότι: «Το κυριότερο είναι να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα του νέου ατόμου, που συνειδητοποιεί ότι αντιμετωπίζει ένα σεξουαλικό ζήτημα, και να καταλάβουμε τι από όλα εξηγεί τη μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και τη δυσφορία του. Οι ειδικοί μπορούν σίγουρα να φανούν χρήσιμοι σε αυτήν την προσπάθεια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημογραφικά μεγέθη, αμοιβές και στοιχεία για τη social media πλατφόρμα που εκτοξεύτηκε από την πανδημία του Covid κι έπειτα
Πώς τα πρακτορεία όπου σεξεργάτριες παρέχουν σεξ σε γυναίκες έγιναν μια μορφή αυτοφροντίδας στην Ιαπωνία
Τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας για τη σεξουαλικότητα στη Γαλλία
Μεγάλο ποσοστό εφήβων ή ακόμα και μεγαλύτερων ατόμων είτε δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου είτε τα χρησιμοποιούν λανθασμένα. Έτσι, πολλοί μολύνονται και δυστυχώς... το πάθημα δεν γίνεται πάντα μάθημα
Προτάσεις, tips και δοκιμασμένες συνταγές που σου εγγυώνται την επιτυχία
Το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων
Η δημιουργια AI γυναικών, οι επίδοξοι «δημιουργοί περιεχομένου» και οι μεγάλοι κίνδυνοι
Πώς η ιστορική αφήγηση παραμελούσε ή διέγραφε τη λεσβιακή σεξουαλική ταυτότητα
Πώς οποιαδήποτε «συναινετική» σεξουαλική πράξη είναι αποδεκτή στον 21ο αιώνα
Και ενώ η ανεκτικότητα αυξάνεται, µήπως µειώνεται η σεξουαλική ελευθερία;
Μιλήσαμε με γιατρούς και με άτομα που τα χρησιμοποιούν
Γιόρτασε κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού σωστά
Αν δεν βρεις σεξοκαβάτζα σου έχουμε την λύση... «Get a room»
Τι γίνεται αν δεν βρίσκεις τις λέξεις να περιγράψεις το φύλο σου;
Πόσο μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.