Σεξ

Sex Robots: Είναι το μέλλον του σεξ ή απλώς μια εξελιγμένη πορνογραφική σχέση;

H βιομηχανία του σεξ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 858
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Harmony, Sex Robot
Η Harmony, το ρομπότ του σεξ © Cyrus North/Youtube

Sex robots ή sex bots είναι οι ρεαλιστικές κούκλες που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και προσπαθούν να γίνουν οι μελλοντικές παρτενέρ στο σεξ

O άνδρας σκύβει προς τη γυναίκα στον καναπέ του. «Ποιο είναι το αγαπημένο σου γεύμα;» ρωτάει με γαλλική προφορά. «O ηλεκτρισμός», λέει εκείνη με έντονη σκωτσέζικη χροιά. «Μου παρέχει ενέργεια και μπορώ να ζήσω». Ο μικροκαμωμένος, όλο και πιο μπερδεμένος άντρας την απασχολεί με ερωτήσεις για να «γνωριστούν». Τα ξανθά μαλλιά της αστράφτουν, τα σκουρόχρωμα μάτια της είναι γαλήνια, τα χείλη της γεμάτα λιπ γκλος. «Μπορώ να σε λέω Σάρλοτ;» τη ρωτάει. «Βέβαια, μωρό μου», απαντάει εκείνη, «από εδώ και στο εξής το όνομά μου θα είναι Σαρλότ. Μου αρέσει». Πρόκειται για τον Cyrus North, έναν Γάλλο YouTuber με περισσότερους από 700.000 ακόλουθους, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως λάτρη της τεχνολογίας και φιλόσοφο. Αγόρασε τη «Charlotte» για περίπου 11.000 ευρώ. Το αρχικό της όνομα ήταν Harmony –τι σημασία έχει;– και είναι ρομπότ του σεξ.

J’ai acheté un robot s*xuel à 11000€


Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) συναντάται πλέον σε όλες τις πτυχές του ανεπτυγμένου κόσμου, όπου τα ρομπότ βοηθούν σε εργασίες τόσο διαφορετικές, από νοσοκομειακές λειτουργίες έως την εξουδετέρωση εκρηκτικών υλών. Ορισμένες εφαρμογές ΑΙ μιμούνται την ανθρώπινη δυναμική, όπως η Alexa ή η Siri, οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνολογία μηχανικής μάθησης για να προβλέπουν καλύτερα, να κατανοούν και να εκπληρώνουν σωστά τα πληροφοριακά μας αιτήματα. Ιστορικά, η βιομηχανία του σεξ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών, οπότε η ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης ήταν απίθανο να αποτελέσει εξαίρεση.

Από τα sex toys περάσαμε στα sex robots. Και τα ρομπότ, για πολλούς δεν είναι απλώς βοηθήματα, είναι ό,τι κοντινότερο σε σεξουαλικό σύντροφο, μετά τον άνθρωπο – ευτυχώς η κατάταξη παραμένει έτσι. Για πρώτη φορά, η επιστημονική φαντασία και οι ανθρώπινες σχέσεις συγχωνεύονται με αυτό τον τόσο προσωπικό τρόπο. Τα ρομπότ του σεξ, ή sex bots, δεν πρέπει να συγχέονται με τις φουσκωτές κούκλες των 70s ή αργότερα τις σιλικονάτες, οι οποίες δεν κινούνται ούτε μιλούν. Τα sex bots είναι ανδροειδή, μηχανικές συσκευές, ρεαλιστικές κούκλες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, έχουν ρεαλιστικά χαρακτηριστικά κίνησης και ομιλίας και έχουν σχεδιαστεί με ένα σκοπό: σεξουαλική επαφή και συντροφιά.

Η κατασκευή των ρομπότ του σεξ
© Instagram/ @realbotix

Η πρώτη ήταν η Harmony, κατασκευασμένη από την αμερικανική ρομποτική εταιρία, Realbotix, η οποία θυμάται τα πάντα για το «ταίρι της»: τι του αρέσει, τι απεχθάνεσαι αλλά και τις εμπειρίες του. Η τεχνητή νοημοσύνη τη βοηθάει να λαμβάνει πληροφορίες και να φτιάχνει ένα κοινό ιστορικό, χτίζοντας οικειότητα με τον συνομιλητή της. Έτσι, ρομπότ και άνθρωπος συνδέονται με μια πρωτόγνωρη και συνεχή εμπειρία. Ο Ρομπ Μπρουκς, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Artificial Intimacy", αναφέρει ότι όταν υπάρχει μια αίσθηση συνέχειας ακολουθεί η οικειότητα. «Αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι αυτό το “άτομο” είναι μέρος σου και αυτό είναι οικειότητα – η ενσωμάτωση του άλλου στον εαυτό σου».

H Harmony και ο CEO της Realbotix, Matt MacMullen
H Harmony και ο CEO της Realbotix, Matt MacMullen© instagram/ @_smart_c_

Για πολλούς, αυτοί οι ρομποτικοί σύντροφοι θεωρούνται το μέλλον του σεξ – ένας άνδρας ξόδεψε μια περιουσία στο Χονγκ Κονγκ, κατασκευάζοντας ένα ρομπότ που μοιάζει με τη Σκάρλετ Γιόχανσον και πωλείται για 34.000 λίρες. Μάλιστα, κάποιοι το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα και παντρεύονται τα sex robots – νέο trend στα social media. Την ίδια στιγμή, στην Ιαπωνία λειτουργούν οίκοι ανοχής αφιερωμένοι σε ρομπότ του σεξ σε αντικατάσταση των πραγματικών γυναικών.

Και ιστορικά να το δούμε, οι άνθρωποι (κυρίως οι άνδρες) φαντασιώνονται όντα που μοιάζουν με ρομπότ από την εποχή που ο Οβίδιος έγραψε την ιστορία του γλύπτη Πυγμαλίωνα που έφερε στη ζωή το δημιούργημά του, τη Γαλάτεια. Επίσης, τον 17ο αιώνα, οι Ολλανδοί ναυτικοί δημιούργησαν χειροποίητες μαριονέτες αυνανισμού από ύφασμα, δέρμα και παλιά ρούχα. Ακόμη, μεγάλο μέρος της επιρροής για τη δημιουργία της σύγχρονης κούκλας του σεξ προήλθε από την τέχνη του Μαν Ρέι και του Σαλβαδόρ Νταλί που βασίζεται σε κούκλες. Σε πιο πρόσφατες εποχές, αντικατοπτρίζεται σε τηλεοπτικές σειρές όπως το «Westworld» και σε ταινίες όπως το «A.I.» του Steven Spielberg, το «Ex Machina» του Alex Garlands και το «Blade Runner» του Ridley Scott.

Στα χρόνια που η κερδοσκοπία και ο ηθικός πανικός αυξάνονται, τι συνέβη στη βιομηχανία των sex bots; Σε τι φάση βρισκόμαστε; Το 2022, η Bedbible, ένας ιστότοπος αξιολόγησης σεξουαλικών παιχνιδιών, δημοσίευσε μια μελέτη που υποστήριξε ότι η βιομηχανία ρομπότ του σεξ αξίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και η μέση τιμή, σύμφωνα με την εταιρία, είναι 3.567 δολάρια ανά sex bot. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 56.000 ρομπότ του σεξ πωλούνται ετησίως παγκοσμίως στον ενήλικο πληθυσμό για περίπου 5 δισεκατομμύρια. Ακόμη, το 17,4% των ανθρώπων δηλώνουν ότι είτε έχουν κάνει σεξ με ένα ρομπότ είτε έχουν σήμερα στην κατοχή τους ένα. Τον Νοέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε το έβδομο Διεθνές Συνέδριο για τον έρωτα και το σεξ με ρομπότ και έδειξε ότι το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για τη sex tech αυξάνεται ραγδαία παράλληλα με το λαϊκό ενδιαφέρον.

Η Δρ. Κέιτ Ντέβλιν, ερευνήτρια Τεχνητής Νοημοσύνης από το King's College του Λονδίνου, αναφέρει ότι το σεξ με ρομπότ είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό σεξ. «Έχει να κάνει με την ιστορία και την αρχαιολογία, την αγάπη και τη βιολογία. Πρόκειται για το μέλλον, τόσο το κοντινό όσο και το μακρινό: ουτοπίες και δυστοπίες επιστημονικής φαντασίας, μοναξιά και συντροφικότητα, νόμος και ηθική, ιδιωτικότητα και κοινότητα. Κυρίως, πρόκειται για το αίσθημα να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο μηχανών». Εκείνη, οραματίζεται έναν στρατό από fem bots (γυναικεία ρομπότ) έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο. Περίεργη έκφραση του φεμινισμού, δεν νομίζετε;

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί περιγράφουν την ιδιόμορφη αυτή βιομηχανία ως «εξειδικευμένη», με το στίγμα, το κόστος, την εμφάνιση άλλων μορφών sex tech, και κάποιες μικρές αστοχίες, να καθιστούν απίθανο να γίνει ποτέ mainstream ή το μέλλον του σεξ. Ένα από τα μεγάλα εμπόδια με τα οποία συνεχίζουν να παλεύουν οι κατασκευαστές αυτών των ρομπότ, είναι η «κοιλάδα του αλλόκοτου» – το ανατριχιαστικό ενός ανδροειδούς που μοιάζει πολύ με τον άνθρωπο, αλλά πάντα θα αποκλίνει λίγο. Είναι η λάμψη στα μάτια; Είναι ο τρόπος που κινούνται; Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, υποστηρίζει ο Μπρουκς. «Όποιος λέει ότι οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν αυτό και αυτό και αυτό, αλλά δεν θα κάνουν ποτέ αυτό, αποδεικνύεται σχεδόν πάντα ότι σφάλλει». Από την άλλη, πιστεύει ότι«Είναι μεγάλα, είναι δυσκίνητα, είναι ενοχλητικά, πιάνουν πολύ χώρο».

Η διαφορά στα μάτια με τα ρομπότ
Η διαφορά στα μάτια των ρομπότ © Instagram/ @realbotix

Την ίδια στιγμή εγείρονται νομικά και ηθικά θέματα γύρω από τα sex bots. Η καθηγήτρια Τάνια Λέιμαν, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Flinders, μελετά πώς ο νόμος βοηθά τις κοινότητες να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες τεχνολογίες. H Λέιμαν λέει ότι ένα κρίσιμο ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα sex bots και αν αυτός θα μπορούσε να επηρεάσει ή να εξομαλύνει τις πραγματικές τους πράξεις. Αυτό εγείρει το ζήτημα της συναίνεσης εάν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις συσκευές για να πραγματοποιήσουν φαντασιώσεις βιασμού, κάτι που ο νόμος δεν έχει πραγματικά αρχίσει να αντιμετωπίζει. Ακόμη, ο παραλήπτης (που σχεδόν πάντα είναι άντρας) μπορεί να ορίσει όλα τα χαρακτηριστικά του ρομπότ, τόσο εμφανισιακά όσο και «πνευματικά». Τι λέει αυτό για την ανδρική κυριαρχία; Θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών; Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και επιζήμιο για τις γυναίκες και ενδεχομένως για όλες τις σεξουαλικές σχέσεις.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αψηφήσουμε ότι τα sex bots μπορούν ενδεχομένως να λύσουν κάποια ζητήματα στην κοινωνία. Να χρησιμοποιηθούν σε οίκους ανοχής σε ρόλο ιερόδουλων, στα σπίτια σε ρόλο σεξουαλικού συντρόφου για μοναχικούς και ηλικιωμένους, σε κλινικές σε ρόλο σεξουαλικού «θεραπευτή» βιαστών ή παιδόφιλων, αλλά και άλλων ανθρώπων όπως φυλακισμένων, ατόμων με αναπηρίες ή ψυχοσεξουαλικά προβλήματα.

Θα κλείσω με ένα ερώτημα: Πώς γίνεται να μιλάμε για εξέλιξη φτιάχνοντας ένα μέλλον όπου η ιδέα των γυναικών ως σεξουαλικά αντικείμενα θεωρείται όλο και πιο φυσιολογική;

Αντικειμενοποίηση των γυναικών
Αναρτημένη φωτογραφία με λεζάντα «Ποιος χρειάζεται έναν κανονικό άνθρωπο όταν υπάρχουν τα ρομπότ του σεξ;» © Instagram/ @theendlingerie

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις τα προφυλακτικά;
Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις τα προφυλακτικά;

Μεγάλο ποσοστό εφήβων ή ακόμα και μεγαλύτερων ατόμων είτε δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου είτε τα χρησιμοποιούν λανθασμένα. Έτσι, πολλοί μολύνονται και δυστυχώς... το πάθημα δεν γίνεται πάντα μάθημα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.