Σεξ

Γιατί οι Αμερικάνοι κάνουν λιγότερο σεξ

Η τάση στις ΗΠΑ φαίνεται να συμβαδίζει με ένα μοτίβο που παρατηρείται και αλλού στον κόσμο

Ελένη Χελιώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η σεξουαλική ζωή των Αμερικανών γίνεται αντικείμενο μελέτης ενώ εξετάζονται και οι λόγοι που έχει μειωθεί η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης

Tο NORC (National Opinion Research Centre), ένα ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, διεξήγαγε μία έρευνα και ανακάλυψε ότι οι Αμερικανοί κάνουν λιγότερο σεξ τώρα από ό,τι έκαναν πριν 20 χρόνια. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2000 και διεξήχθη κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2018. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν πόσο συχνά έκαναν σεξ το προηγούμενο έτος, και με πόσους συντρόφους το έκαναν. Οι απαντήσεις από ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 10.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 44 ετών συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου, 2020 στο περιοδικό JAMA Network Open με τον τίτλο “Trends in Frequency of Sexual Activity and Number of Sexual Partners Among Adults aged 18 to 44 Years in the US, 2000-2018”.

Όχι μόνο περισσότεροι ενήλικες τώρα βιώνουν περιόδους μεγαλύτερες ενός έτους χωρίς σεξ, αλλά οι ενήλικες που κάνουν σεξ, το κάνουν λιγότερο συχνά. Βάσει της μελέτης αυτής οι αλλαγές ήταν πιο αξιοσημείωτες μεταξύ των ανδρών, ειδικά των ανδρών κάτω των 35 ετών. Περίπου οι μισοί από τους ενήλικες που ερωτήθηκαν μεταξύ του 2016 και του 2018 δήλωσαν ότι κάνανε σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει το 46,7% των ανδρών και το 53,3% των γυναικών. Στο άλλο άκρο του φάσματος, το 16,5% των ανδρών δήλωσε ότι δεν είχαν κάνει σεξ τους προηγούμενους 12 μήνες. Ενώ κατά τα έτη 2000 έως 2002, μόνο το 9,5% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν είχαν κάνει τον τελευταίο χρόνο. Όσο πιο νέοι ήταν οι άντρες, τόσο πιο πιθανό ήταν να απέχουν από το σεξ. Τη διετία 2016-2018, το 30,9% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών δήλωσε ότι δεν είχαν υπάρξει σεξουαλικά ενεργοί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό συγκρίνεται με το 18,9% των ανδρών που ερωτήθηκαν το 2000-2002.

Για τους άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών, το ποσοστό που απείχε τουλάχιστον ένα χρόνο από το σεξ διπλασιάστηκε από 7% το 2000-2002 στο 14,1% το 2016-2018. Οι άνδρες που εργάζονταν με μερική απασχόληση ή καθόλου, ή ήταν φοιτητές, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά αδρανείς από τους άνδρες με θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Όσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα ενός άνδρα, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να αναφέρει μια μακροχρόνια περίοδο αποχής.

Μεταξύ των ανδρών που ήταν σεξουαλικά ενεργοί, η δραστηριότητα έγινε λιγότερο συχνή κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τη διετία 2000-2002, το 51,8% των ανδρών ηλικίας 18 έως 24 ετών δήλωσε ότι έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, όπως και το 65,3% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών, και το 61,1% των ανδρών ηλικίας 35 έως 44 ετών. Αλλά μέχρι το 2016-2018, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 37,4%, 50,3% και 49,9%, αντίστοιχα.

Η σεξουαλική ζωή των γυναικών υπήρξε πιο σταθερή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, με τις πιο σημαντικές αλλαγές να συμβαίνουν μεταξύ των ηλικιών 25 έως 34. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να απέχουν ένα χρόνο ή περισσότερο χωρίς σεξ - 7% δήλωσαν ότι το έκαναν το 2000-2002, σε σύγκριση με 12,6% το 2016-2018. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των γυναικών που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μειώθηκε από 66,4% σε 54,2%. Ακόμα και οι παντρεμένοι κάνουν λιγότερο σεξ τώρα από ό, τι πριν από 20 χρόνια. Τόσο οι παντρεμένοι άνδρες όσο και οι παντρεμένες γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας μελέτης. Αντιθέτως, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μία έως τρεις φορές το μήνα.

Οι ερευνητές της μελέτης τόνισαν ότι οι ερωτήσεις της έρευνας δεν όρισαν τι σημαίνει «να κάνεις σεξ». Η τάση για λιγότερο σεξ μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με αυτό που συμβαίνει στην «κρεβατοκάμαρα». Αντιθέτως, μπορεί να αντικατοπτρίζει μια στροφή προς μια πιο περιορισμένη άποψη του τι χαρακτηρίζεται ως «σεξ», έγραψαν. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ειλικρινά στις ερωτήσεις σχετικά με το σεξ, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα χρόνια και πιθανότατα δεν επηρέασε τα αποτελέσματα.

Σε άρθρο της Chicago Tribune για το θέμα σημειώνεται ότι η τάση στις ΗΠΑ φαίνεται να συμβαδίζει με ένα μοτίβο που παρατηρείται και αλλού στον κόσμο. Μια μελέτη των Γερμανών ανδρών κατέγραψε μια πρόσφατη αύξηση της σεξουαλικής αδράνειας, ειδικά μεταξύ των ανδρών ηλικίας 18 έως 30 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, το 20,3% δήλωσε ότι ήταν σεξουαλικά ανενεργοί για τουλάχιστον ένα έτος το 2016, σε σύγκριση με 7,5% το 2005. Στη Βρετανία, το ποσοστό των ενηλίκων που δεν έκαναν σεξ για τουλάχιστον ένα μήνα αυξήθηκε μεταξύ 2001 και 2012. Τέλος, τα παντρεμένα ζευγάρια στη Φινλανδία, την Αυστραλία και τη Βρετανία έχουν όλα παραδεχθεί ότι κάνουν σεξ λιγότερο συχνά.

Οι ερευνητές δεν ρώτησαν τους συμμετέχοντες γιατί έκαναν λιγότερο σεξ, αλλά διατύπωσαν κάποιες θεωρίες. Είναι «εύλογο» το ότι το «άγχος και η πολυάσχολη καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής» αφήνει λιγότερο χρόνο για σεξ, έγραψαν. Ταυτόχρονα, η ανερχόμενη hook-up κουλτούρα (γρήγορο και εύκολο σεξ) μπορεί να είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση ορισμένων ανθρώπων από το σεξ, ειδικά των γυναικών, πρόσθεσαν. Δύο από τις πιθανές εξηγήσεις τους υποστηρίχτηκαν σε ένα σχόλιο από τον Jean Twenge, καθηγητή Ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Το πρώτο είναι ότι οι Αμερικανοί έφηβοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβούν σε πλήρη ενηλικίωση. Ως έφηβοι, είναι τώρα λιγότερο πιθανό να οδηγούν, να έχουν μερική απασχόληση και να καταναλώνουν αλκοόλ, σε σύγκριση με τους εφήβους των προηγούμενων δεκαετιών. Ως νεαροί ενήλικες, περιμένουν περισσότερο για να φύγουν από τα σπίτια των γονιών τους και να ζήσουν με έναν φίλο, μια φίλη ή έναν σύζυγο. Εάν το δούμε μέσα από αυτό το πλαίσιο, ίσως δεν είναι παράξενο ότι οι ενήλικες κάτω των 35 ετών δεν κάνουν τόσο σεξ όσο οι ομόλογοι τους τα προηγούμενα χρόνια. «Οι δραστηριότητες ενηλίκων αλληλοενισχύονται», έγραψε ο Twenge.

Η δεύτερη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ψηφιακά μέσα έχουν αντικαταστήσει την επιθυμία για σεξ. Με τόσες πολλές συναυλίες, ηλεκτρονικά παιχνίδια και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που ανταγωνίζονται για την προσοχή μας, το σεξ μπορεί να γίνει μια δεύτερη, ή και τρίτη, σκέψη. Η σεξουαλική αδράνεια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, επομένως θα μπορούσε να είναι ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι «οι σεξουαλικές σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ικανοποίηση και την ευτυχία στη ζωή».