Τι μας προκαλεί σεξουαλική ένταση;
Η εξήγηση πίσω από τους κόμπους στο στομάχι, την ταχυπαλμία και τα ιδρωμένα χέρια σου
Γιατί κάθε φορά που είμαστε δίπλα ή μιλάμε σε κάποιον που θέλουμε πολύ, όλο το σώμα μας μοιάζει έτοιμο να εκραγεί;
Σε όλους μας έχει συμβεί. Στεκόμαστε δίπλα ή μιλάμε με κάποιον που θέλουμε πολύ και ξαφνικά νιώθουμε έναν κόμπο στο στομάχι ή ότι η καρδιά θα πεταχτεί έξω από το στήθος μας ή τα χέρια μας αρχίζουν να ιδρώνουν ή όλα αυτά μαζί. Με λίγα λόγια, όλοι έχουμε αισθανθεί σεξουαλική ένταση. Τι είναι όμως αυτό που την προκαλεί;
Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ένταση ορίζουμε ως μία κατάσταση κρυφής εχθρικότητας ή αντιπαλότητας μεταξύ ατόμων ή ομάδων. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Daniel G. Amen, ο ορισμός αυτός δεν αλλάζει όταν μιλάμε για σεξουαλική ένταση, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι αντίπαλες ομάδες είναι δύο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μας.
Συγκεκριμένα, το κομμάτι του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την λογική λήψη αποφάσεων και το κέντρο απόλαυσής του έρχονται σε αντιπαράθεση για το αν πρέπει να κάνεις κίνηση ή όχι, με αποτέλεσμα όσο μεγαλύτερο είναι φαινομενικά το ρίσκο του να προσεγγίσεις κάποιον, τόσο μεγαλύτερη να είναι και η σεξουαλική ένταση. Ο Amen, μάλιστα, εξηγεί ότι αν για παράδειγμα το άτομο που μας ενδιαφέρει είναι κάποιος γνωστός που μας έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του, τότε τα «συμπτώματα» είναι πολύ λιγότερα, σε σχέση με όταν το άτομο που μας ενδιαφέρει είναι φίλος ή συνάδελφός μας ή κάποιος που βρίσκεται σε σχέση.
Βάσει αυτού, η σεξουαλική ένταση, με την προειδοποιητική ουσιαστικά δράση της, μπορεί να έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα ανάλογα την περίπτωση. Ναι, αν ο άλλος δεν μας βλέπει με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να φανεί σωτήρια αφού θα μας εμποδίσει από το να κάνουμε κίνηση και πιθανώς να χαλάσουμε την μέχρι τώρα σχέση μας μαζί του. Ωστόσο, τι γίνεται αν εμείς νομίζουμε ότι κάποιος δεν ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω μαζί μας, αλλά στην πραγματικότητα θέλει ακριβώς το ίδιο πράγμα με εμάς; Σε αυτή την περίπτωση, αν ακούσουμε τα προειδοποιητικά σήματα της σεξουαλικής έντασης θα καταλήξουμε να χάνουμε μία ευκαιρία.
Στην περίπτωση, όμως, που παρά τις ενδείξεις του εγκεφάλου μας εμείς αποφασίσουμε να κάνουμε κίνηση και αποδειχτεί ότι και ο άλλος ενδιαφέρεται για εμάς, η σεξουαλική ένταση είναι υπεύθυνη για όλα τα θετικά αισθήματα που θα ακολουθήσουν. Ξέρετε ποια. Όλα αυτά τα κινηματογραφικά που αισθάνεσαι όταν θες κάποιον πολύ και για μεγάλο διάστημα και τον φιλάς για πρώτη φορά.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η σεξουαλική ένταση φεύγει μόλις μπεις σε σχέση και βεβαιωθείς ότι ο άλλος έχει τα ίδια αισθήματα για εσένα; Όχι, αρκεί εσύ να μην τη διώξεις. Το μυστικό είναι απλό: Μην θεωρήσεις τον άλλον δεδομένο ανεξάρτητα με το πόσο καιρό είστε μαζί και πάντα να προσπαθείς για το ενδιαφέρον του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας για τη σεξουαλικότητα στη Γαλλία
Μεγάλο ποσοστό εφήβων ή ακόμα και μεγαλύτερων ατόμων είτε δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου είτε τα χρησιμοποιούν λανθασμένα. Έτσι, πολλοί μολύνονται και δυστυχώς... το πάθημα δεν γίνεται πάντα μάθημα
Προτάσεις, tips και δοκιμασμένες συνταγές που σου εγγυώνται την επιτυχία
Το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων
Η δημιουργια AI γυναικών, οι επίδοξοι «δημιουργοί περιεχομένου» και οι μεγάλοι κίνδυνοι
Πώς η ιστορική αφήγηση παραμελούσε ή διέγραφε τη λεσβιακή σεξουαλική ταυτότητα
Πώς οποιαδήποτε «συναινετική» σεξουαλική πράξη είναι αποδεκτή στον 21ο αιώνα
Και ενώ η ανεκτικότητα αυξάνεται, µήπως µειώνεται η σεξουαλική ελευθερία;
Μιλήσαμε με γιατρούς και με άτομα που τα χρησιμοποιούν
Γιόρτασε κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού σωστά
Αν δεν βρεις σεξοκαβάτζα σου έχουμε την λύση... «Get a room»
Τι γίνεται αν δεν βρίσκεις τις λέξεις να περιγράψεις το φύλο σου;
Πόσο μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους;
Τέσσερις συνδρομητές της πλατφόρμας, η ηθοποιός Σοφία Αλεξανιάν, η Melody tvv και το ζευγάρι Κωνσταντίνα και Σωκράτης, μάς εξηγούν πώς την χρησιμοποιούν
Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με ηθοποιούς, ακτιβιστές και πρώην υπαλλήλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.