Σεξ

Σεξ: Είναι καλή επιλογή η διακεκομμένη συνουσία;

Ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας της και ποιοι οι κίνδυνοι της

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
couple-floor.jpg
© stokpic

Αν και η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας - γνωστή και ως «μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης» - είναι λίγο πολύ αυτό για το οποίο οι γονείς μας προειδοποιούσαν να μην κάνουμε ποτέ στο σεξ, πάρα πολλά ζευγάρια την επιλέγουν ως μέθοδο αποφυγής εγκυμοσύνης για διαφορετικούς λόγους. 

Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; Κατ’ αρχάς, είναι η μοναδική μέθοδος, η οποία δεν απαιτεί καμία προετοιμασία και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν, ακόμα κι αν δεν είχαν υπολογίσει ότι θα έκαναν σεξ. Επιπλέον, δεν έχει κανένα κόστος, ενώ δεν χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιον γιατρό ή κλινική, για να σου συνταγογραφηθεί ή να σου χορηγηθεί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα αντισυλληπτικά χάπια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό δεν φαίνεται να επιλέγει αυτή την μέθοδο, έναντι κυρίως των προφυλακτικών, για τους παραπάνω πρακτικούς λόγους, αλλά γιατί θεωρεί ότι τα προφυλακτικά χαλάνε την αίσθηση του σεξ και την κάνουν λιγότερο φυσική.

Όπως βλέπουμε, λοιπόν, όσοι επιλέγουν την μέθοδο αυτή έχουν τους λόγους τους, αλλά το κατά πόσο η επιλογή τους είναι συνετή είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι η δαιμονοποίηση της μεθόδου στις περισσότερες των περιπτώσεων – και ειδικά όταν μιλάμε για εφήβους – δεν έχει ως αποτέλεσμα την προσφυγή τους στα προφυλακτικά ή σε κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο, αλλά το ελεύθερο σεξ, χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη.

Η επιλογή αυτή, προφανώς, είναι η χειρότερη δυνατή, αφού η διακεκομμένη συνουσία μπορεί να είναι ριψοκίνδυνη, αλλά είναι ξεκάθαρα καλύτερη από το τίποτα. Οι πιθανότητες επιτυχίας της, μάλιστα, όσον αφορά την αποφυγή εγκυμοσύνης, είναι στο 78%, πράγμα που ωστόσο σημαίνει ότι 22 από τους 100 ανθρώπους, που την επιλέγουν, καταλήγουν με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Προφανώς, τα ποσοστά αποτυχία είναι αρκετά μεγάλα, ιδιαίτερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα 7% και 0,1-0,4% που έχουν τα αντισυλληπτικά χάπια και οι ενδομήτριες συσκευές, αλλά και πάλι ισχύει αυτό που είπαμε παραπάνω: οι πιθανότητες επιτυχίας κατά 78% είναι καλύτερες από τις μηδενικές.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε να συνυπολογίζουμε και τα άλλα μειονεκτήματα, που η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάζει. Κατ’ αρχάς, είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον, με λίγη σεξουαλική εμπειρία ή που δεν γνωρίζει αρκετά καλά το σώμα του, να υπολογίσει και να καταλάβει ποια ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή να απομακρυνθεί, ώστε τα γενετικά όργανα της συντρόφου του να μην έρθουν σε καμία απολύτως επαφή με το σπέρμα του – διαφορετικά, έστω και μία σταγόνα, θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες αποφυγής εγκυμοσύνης -. Κατά δεύτερον, το ακόμα μεγαλύτερο και σημαντικότερο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν προσφέρει καμία απολύτως προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) τόσο για τον άντρα, όσο και για την γυναίκα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την σεξολόγο Nicole Cushman, αν θέλεις να δοκιμάσεις την μέθοδο της διακεκομμένης συνουσίας ή αν ήδη την χρησιμοποιείς, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Το βασικότερο είναι και οι δύο συμμετέχοντες στη σεξουαλική πράξη να έχουν πλήρη συνείδηση του ρίσκου που παίρνουν, να έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη δεν είναι διόλου απίθανο να προκύψει στην πορεία και να έχουν συζητήσει εκ των προτέρων πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, και οι δύο είναι καλό πρώτα να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν έχουν κάποιο ΣΜΝ – όχι μόνο για να βεβαιωθούν για τον άλλον, αλλά γιατί και οι ίδιοι μπορεί να νοσούν και να μην το γνωρίζουν -, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει καμία πραγματική προστασία. Τέλος, η Cushman προτείνει για τους άντρες και την εξάσκηση μέσω του αυνανισμού, ώστε να μάθουν οι ίδιοι το σώμα τους και τα σημάδια, που αυτό τους δίνει πριν την εκσπερμάτωση, και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά, που κατά την σεξουαλική πράξη θα επιλέξουν την μέθοδο  της έγκαιρης απόσυρσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις τα προφυλακτικά;
Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις τα προφυλακτικά;

Μεγάλο ποσοστό εφήβων ή ακόμα και μεγαλύτερων ατόμων είτε δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου είτε τα χρησιμοποιούν λανθασμένα. Έτσι, πολλοί μολύνονται και δυστυχώς... το πάθημα δεν γίνεται πάντα μάθημα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.