Σεξ

Κολπικός ή κλειτοριδικός; Καινούργια διαφωνία απο πλευράς επιστήμης

Ο Φρόιντ έκανε λάθος;

Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα έρευνα καταρρίπτει τη θεωρία περί γυναικείου οργασμού που είχε διατυπώσει ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σ.Φρόιντ. Στο «Τρεις εργασίες για τη θεωρία της Σεξουαλικότητας» ο Φρόιντ υποστήριζε ότι υπάρχουν δύο τύποι γυναικείου οργασμού- ο κολπικός και ο κλειτοριδικός. Και ότι ο κλειτοριδικός είναι «ανώριμος και νηπιακός».

Τον Φρόιντ ήρθαν να υποστηρίξουν, σύμφωνα με την Independent, σειρά μελετών  από τους Stuart Brody και Rui Miguel Costa οι οποίες συνέβαλλαν στην «ποινικοποίηση» του κλειτοριδικού οργασμού προσθέτοντας ότι προέρχεται από «ανώριμους μηχανισμούς ψυχολογικής άμυνας» και φτωχή ποιότητα σχέσης με τον παρτενέρ.

Συν τοις άλλοις, οι γυναίκες που έρχονταν σε οργασμό με τη διέγερση της κλειτορίδας, θα έπρεπε σύμφωνα με τις έρευνες να θεωρηθούν διανοητικά ανίκανες (…!).

Άλλες έρευνες πάλι έχουν ισχυριστεί στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει κολπικός αλλά μόνο κλειτοριδικός οργασμός.

Τελικά τι ισχύει;

Μια νέα έρευνα που δημοσίευσε η νευροεπιστήμονας Nicole Prause υποστηρίζει ότι τελικά δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κολπικού οργασμού και κλειτοριδικού- είναι ένα και το αυτό.

Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή 88 γυναικών, από 18 έως 53 ετών.

Το 64% από αυτές δήλωσε ότι καταφεύγει και σε κολπική και σε κλειτοριδική διέγερση για να επιτύχει οργασμό.

Πάντως, αυτές που ανέφεραν μόνο κλειτοριδική διέγερση, έδειξαν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη σεξουαλική τους διέγερση.

Η επιστήμονας δήλωσε στο ResearchGate ότι «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι δύο περιοχές μπορούν ανεξάρτητα να προκαλέσουν οργασμό. Εκτός αυτού, η διείσδυση στον κόλπο προκαλεί μετατόπιση της κλειτορίδας, αφού τα «πόδια» της επεκτείνονται προς το άνοιγμα του κόλπου, οπότε είναι αδύνατο να διαχωρίσεις τα δύο σημεία όταν η διείσδυση εμπλέκεται στους οργασμούς».

Κάτι μας λέει ότι η συζήτηση, πάντως, δεν έχει τελειώσει.

Στο μεταξύ, μερικές δοκιμές ίσως μας πείσουν.

via GIPHY