Πολεις

Το «Έγκλημα στη ΔΕΘ» είναι το «Έγκλημα στη Βενιζέλου» αλλιώς

Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ConfEx Park
© ConfEx Park

Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, οι αντιδράσεις από φορείς της πόλης, η πρόταση για δημοψήφισμα.

Το «Έγκλημα στη Βενιζέλου» μας άφησε χρόνους, το μετρό ξεκίνησε, οπότε αντικαταστήστε το «Βενιζέλου» με την «Ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης» και, συγχαρητήρια, μόλις βρήκατε το νέο έγκλημα. «Έγκλημα στη ΔΕΘ», ετοιμαστείτε, θα το ακούτε τακτικά, αφού πάντα στη Θεσσαλονίκη ο καπιταλισμός και το real estate θα συνωμοτούν εναντίον των αδούλωτων, που ο ναΐφ βολονταρισμός και το ανυπότακτο πνεύμα τους δεν θα υποστείλει ποτέ τα φλάμπουρα του αγώνα για μια ΔΕΘ εξολοκλήρου πάρκο του λαού. Τα πλάνα περί νέας εποχής ξεχάστε τα, να την πάτε στη Σίνδο, λένε οι αδούλωτοι του Εγκλήματος στη ΔΕΘ. Για τους αγωνιστές του Έγκλημα στη Βενιζέλου, ένας νέος «ωραίος αγώνας» ξεκίνησε. Αγώνας ενάντια στην ανάπλαση της ΔΕΘ και την παραμονή της στο κέντρο της πόλης.

Περίληψη προηγουμένων: Η πολυπόθητη ανάπλαση της Έκθεσης (ConFex Park) στον οποίο εμπλέκονται ο Δήμος, η ΔΕΘ, το ΤΑΙΠΕΔ, η Περιφέρεια και η σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα, προβλέπει παράδοση 113 πράσινων στρεμμάτων πυκνοφυτεμένου πάρκου και φύτεμα περισσότερων από 4.000 δέντρων, εντός της ανάπλασης. Ο Αγγελούδης διεκδικεί επιπλέον 100 στρέμματα από τον χώρο του Γ’ Σώματος Στρατού, ώστε εντός της νέας ΔΕΘ να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πάρκο με το μικρότερο κτιριακό αποτύπωμα, ενώ, σύμφωνα πάντα με την πλευρά του, υπάρχει πρόβλεψη για 2.000 θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ για να αποσυμφορηθεί το ιστορικό κέντρο και να προχωρήσουν οι πεζοδρομήσεις. Εξού και κάλεσε τις παρατάξεις σε πολιτική συναίνεση και κοινό αγώνα για τη διαμόρφωση της μεγάλης, σύγχρονης και βιώσιμα αναπλασμένης ΔΕΘ, αντί αυτού του απαρχαιωμένου μπετόν αρμέ και του χάους που κυριαρχεί. 

Ωραίο ακούγεται, αλλά πώς αντεπιτίθενται οι αδούλωτοι; Με την έναρξη μιας καμπάνιας με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το διεκδικεί η νεοσύστατη Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος, συγκροτημένη με πρωτοβουλία πέντε φορέων, της Σύμπραξης Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο, των δημοτικών κινήσεων Θεσσαλονίκη για Όλους, Πόλη Ανάποδα και Οικολογία – Αλληλεγγύη, όπως και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης 

Ο Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη για Όλους, επισήμανε ότι «Η Θεσσαλονίκη δεν ξέχασε τη διεκδίκηση ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, με τη διατήρηση ήπιων εκθεσιακών δραστηριοτήτων στο κέντρο», παραλληλίζοντας τον αγώνα που θα δώσουν εναντίον της νέας ΔΕΘ με την πετυχημένη κινητοποίηση για το μητροπολιτικό πάρκο της περιοχής Γκεζί και τη μάχη που έδωσαν το 2013 οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης. Μασαλά!

Η Μαρία Κέκη, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης εκ μέρους του σχήματος Η Πόλη Ανάποδα, περιέγραψε τις νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τον νόμο 4555/18, δημοτικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί μετά από αίτημα του 10% των εγγεγραμμένων εκλογέων στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 23.000 δημότες/ισσες, που θα καταθέσουν το αίτημά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο που, αφού διαπιστώσει την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, είναι υποχρεωμένο να διοργανώσει το δημοψήφισμα. Η Κέκη παρουσίασε επίσης το προτεινόμενο ερώτημα του δημοψηφίσματος και άνοιξε τη διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής των υπογραφών, η οποία είναι από σήμερα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα parkodeth.gr. Το ερώτημα: Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο.

Η Ελένη Ιωαννίδου, εκ μέρους της Σύμπραξης Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο, μιας συνεργασίας 38 φορέων της πόλης, που διεκδικούν από κοινού τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στον χώρο της ΔΕΘ, είπε ότι «Αντί γι’ αυτό, η διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΘ προωθούν ένα σχέδιο real estate, που θα φορτώσει το κέντρο της πόλης με επιπλέον τσιμέντο, ρύπους και κυκλοφοριακό φόρτο». Ο δε Κώστας Σαμδάνης, απερχόμενος γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε πως η προτεινόμενη «ανάπλαση» ανατρέπει όλες τις πολεοδομικές μελέτες, αρχής γενομένης από τη μελέτη Εμπράρ, στην οποία οφείλει η Θεσσαλονίκη τη σύγχρονη όψη της, τονίζοντας τη μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία που έχουν ορισμένα από τα περίπτερα της ΔΕΘ. Επισήμανε πως η προωθούμενη ανοικοδόμηση φαραωνικών κτιρίων υποβαθμίζει τα σημαντικά ιστορικά μνημεία στον ευρύτερο χώρο και γι’ αυτό ο ΣΑΘ στηρίζει το αίτημα για κήρυξη της έκτασης της ΔΕΘ σε «ιστορικό τόπο», τη διάσωση των αξιόλογων μοντερνιστικών κτιρίων, την αποκατάστασή τους στην αρχική τους μορφή με την απομάκρυνση των μεταγενέστερων αλλοιώσεων και προσθηκών, και την ένταξή τους στον σχεδιασμό ενός μητροπολιτικό πάρκου πρασίνου και πολιτισμού. 

Ο Αγγελούδης αντέκρουσε με ένα «εκφράζω θετική στάση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εφόσον τηρεί τις νόμιμες και ουσιαστικές προϋποθέσεις και δεν είναι εργαλείο “πολιτικής γυμναστικής”». Διευκρίνισε όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση για το δημοψήφισμα είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων ερωτημάτων και όχι αόριστα διλήμματα, όπως η μεταφορά στη Σίνδο χωρίς να έχουν προσδιοριστεί το ακριβές σημείο, η κοστολόγηση και ο χρόνος περάτωσης του έργου. 

Τελειώνω όπως ξεκίνησα: Το «Έγκλημα στη Βενιζέλου» μας άφησε χρόνους. Αν όπου «Βενιζέλου» αντικαταστήσετε με «Ανάπλαση Διεθνούς Έκθεσης», τότε καλωσορίσατε ξανά στην πόλη που κάποιοι θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.