Πολεις

AirBnB: Επένδυσαν 6.500 δολάρια σε ένα ερείπιο – Πόσα βγάζουν, πλέον, την ημέρα

Αυτό που συνέβη, όταν ένα ζευγάρι αποφάσισε να κάνει μία μικρή επένδυση σε ένα εγκαταλελειμμένο σπιτάκι στην Ιαπωνία

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το AirBnB ως επένδυση ζωής; Για ένα ζευγάρι η γνωστή πλατφόρμα ακινήτων αποδείχτηκε ακριβώς αυτό

Όταν η Ντάνι και ο Έβαν Μπέντον αποφάσισαν να ζήσουν μια απλή, αγροτική ζωή κάπου στην Ιαπωνία, δεν σκέφτονταν καθόλου κάποια επένδυση σε AirBnB ακίνητα. Ήθελαν απλώς να φύγουν από τη Νέα Ορλεάνη, να καλλιεργούν το δικό τους φαγητό και να ζήσουν σε ένα μέρος με ήπιο κλίμα.

Η σκέψη για το AirBnB δεν πέρασε καν από το μυαλό τους ούτε όταν αναζητούσαν για την επόμενη κατοικία τους ανάμεσα στα περίπου 8,5 εκατομμύρια akiya. Τα ακίγια είναι εγκαταλελειμμένα σπίτια, σε αγροτικές περιοχές, τα οποία διατίθενται προς πώληση σε εξαιρετικά ελκυστικές τιμές, δεδομένου ότι πολύ συχνά χρειάζονται πλήρη ανακαίνιση.

Βοήθησε το γεγονός ότι ο Έβαν μιλάει και ιαπωνικά, αφού είχε σπουδάσει τη γλώσσα στο κολέγιο. Εφόσον πάντα αγαπούσαν τα παλιά σπίτια και ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα να ανακαινίσουν ένα ακίγια, στρώθηκαν αμέσως στη δουλειά. Έκαναν αίτηση για βίζα, πολύ σύντομα, όμως, διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να πάρουν μόνο επιχειρηματική βίζα. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να υποβάλλουν πλήρη σχέδια για το τι ακριβώς σκόπευαν να κάνουν.

© Dani Benton

Εκτός από το σπίτι τους - το οποίο θα περιλάμβανε την παραγωγή μελιού και μια μικρής κλίμακας γεωργική επιχείρηση - το ζευγάρι ήθελε επίσης να ανοίξει ένα ξενώνα. Παράλληλα, η Ντάνι, 40 ετών, σχεδίαζε να προσφέρει υπηρεσίες φωτογραφίας.

Η μετακόμιση και οι πρώτες σκέψεις για AirBnB

Αποφάσισαν να μετακομίσουν στο νησί Omishima, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα από το αεροδρόμιο της Χιροσίμα, κυρίως επειδή είναι μία από τις λίγες περιοχές όπου προσφέρεται η βίζα για έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Η βίζα για νεοσύστατες επιχειρήσεις ενθαρρύνει τους ξένους να μετακινηθούν στην Ιαπωνία ειδικά για να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις. Παίρνεις την άδεια παραμονής και έχεις έξι μήνες για να κάνεις πράγματα όπως να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό, να συστήσεις την εταιρεία σου, να χρηματοδοτήσεις τα πάντα και να πάρεις όποιες άδειες μπορεί να χρειαστείς», εξηγεί η Ντάνι, η οποία είναι επαγγελματίας φωτογράφος.

© Dani Benton

Μια από τις κύριες απαιτήσεις για τη βίζα ήταν το ζευγάρι να επενδύσει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ιαπωνικά γιεν, ή περίπου 32.450 δολάρια, στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησής του ή να προσλάβει τουλάχιστον δύο υπαλλήλους. Η πρότασή τους εγκρίθηκε μετά από μερικές αναθεωρήσεις και τους χορηγήθηκαν οι επιχειρηματικές βίζες έναρξης μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023. Τότε ήταν που οι δυο τους αγόρασαν το πρώτο τους ακίγια, το οποίο αποφάσισαν να μετατρέψουν σε ξενώνα.

Η διαδικασία αναζήτησης ακινήτων τους ήταν ομαλή επειδή είχαν δει καταχωρήσεις ακόμα και πριν φύγουν από τις ΗΠΑ. Πολύ σύντομα το τελικό τους σχέδιο διαμορφώθηκε ως εξής: θα αγόραζαν ένα ακίγια ακόμα – το ένα θα χρησίμευε για δικό τους σπίτι και το άλλο για ξενώνας. Το δεύτερο ήταν ένα μικρό ερείπιο που ανήκε σε έναν 75χρονο Ιάπωνα. Ο ίδιος ζούσε ακόμη στην περιοχή, αλλά το σπίτι ήταν ανέγγιχτο από την εποχή που πέθαναν οι γονείς του με έπιπλα και παλιαντζούρες ακόμα μέσα στο οίκημα.

© Dani Benton

Το ζευγάρι πλήρωσε 1 εκατομμύριο ιαπωνικά γιεν, ή περίπου $6.500, για το ξενώνα τους. «Για εμάς όλο αυτό ήταν σαν το απόλυτο σχέδιο ανακύκλωσης. Στην κυριολεξία, σώζουμε ένα ολόκληρο σπίτι και όσο το δυνατόν περισσότερο από το εσωτερικό του. Απλώς χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να καθαριστεί», λένε η Ντάνι και ο Έβαν. Στην αρχή το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαν ζεστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν, όμως, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση δεν πίστευαν στα μάτια τους.  

Πλέον η Ντάνι και ο Έβαν μπορούν να υποδέχονται επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο από πέρσι τον Νοέμβριο και δηλώνουν ότι διαθέτουν το μίσθωμά τους στο AirBnB προς 20.000 ιαπωνικά γεν τη βραδιά (δηλαδή, 130 δολάρια τη μέρα, γύρω στις 4.000 τον μήνα). Όπως εξηγούν μετά από δύο χρόνια στην Ιαπωνία ζουν τη ζωή που πάντα ήθελαν να ζήσουν. Παράγουν το δικό τους μέλι, μικρές ποσότητες του οποίου μπορούν να τις πουλήσουν, βγάζοντας και ένα έξτρα εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα, ενώ εδώ και καιρό αποδίδει καρπούς και ο λαχανόκηπός τους –ντομάτες, πιπεριές, μαρούλια, κολοκύθια, σχεδόν όλα τα εποχιακά είδη. Και όλα αυτά με μία επένδυση που δεν ξεπέρασε συνολικά –για τον ξενώνα και για το δικό τους σπίτι- τα 12.000 δολάρια... Όχι κι άσχημα, δηλαδή.

Με πληροφορίες από Business Insider