Πολεις

300 χρόνια Μοντεβιδέο

Η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης με την ιστορική αξία και τον αρχιτεκτονικό εκλεκτικισμό

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μοντεβιδέο: Η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, η πιο ευημερούσα πόλη στη Λατινική Αμερική, κλείνει 300 χρόνια ζωής

Η Ciudad Vieja (Παλιά Πόλη) είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης του Μοντεβιδέο, της πρωτεύουσας της Ουρουγουάης, που φέτος κλείνει τριακόσια χρόνια από την ίδρυσή της. Η Παλιά Πόλη Βρίσκεται σε μια χερσόνησο στις εκβολές του κόλπου του Μοντεβιδέο και ιδρύθηκε το 1724 από τους Ισπανούς. Μετά την ανεξαρτησία της Ουρουγουάης —το 1811-1828, μετά από τετραετή διαμάχη ανάμεσα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και αργότερα ανάμεσα στη Βραζιλία και στην Αργεντινή— το Μοντεβιδέο αναπτύχθηκε γρήγορα και η Ciudad Vieja παρέμεινε μια από τις κεντρικές γειτονιές. Σήμερα στεγάζει τράπεζες και ιδρύματα, και παραμένει ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Ουρουγουάης λόγω της ιστορικής της σημασίας και της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της.

© Agencia Press South / Getty Images

Μοντεβιδέο: Η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης κλείνει 300 χρόνια ζωής

Μέχρι το 1829 περιβαλλόταν από τείχος που την προστάτευε από πιθανές επιδρομές. Μετά την κατεδάφιση του τείχους, το μοναδικό τμήμα του που διατηρήθηκε ήταν η κύρια πύλη προς την ακρόπολη, η οποία παραμένει έμβλημα του Μοντεβιδέο. Ορισμένα ονόματα δρόμων θυμίζουν την παρουσία του τείχους, όπως η Ciudadela (ακρόπολη) ή η Brecha (ρήγμα) που αναφέρεται στην τρύπα που κατάφεραν να ανοίξουν οι Βρετανοί στο τείχος για να εισέλθουν στην πόλη κατά τη διάρκεια της βρετανικής εισβολής το 1807.

Ο κεντρικός δρόμος, Sarandi, μετατράπηκε σε πεζόδρομο το 1992, γεγονός που αύξησε την εμπορική και τουριστική του ελκυστικότητα. Το 2005 επεκτάθηκε πέρα ​​από την πλατεία Συντάγματος. H Ciudad Vieja έχει κομψά κτίρια από την εποχή της αποικιοκρατίας και από τις πρώτες δεκαετίες της ανεξαρτησίας. Το Cabildo (χτίστηκε μεταξύ 1804 και 1812), το Θέατρο Solís, ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός και πολλά μουσεία, όπως το Museo Torres García είναι από τα πιο εντυπωσιακά. Aνάμεσα στις σύγχρονες κατασκευές είναι ο Torre de las Comunicaciones, το κτίριο διαμερισμάτων Ziel, το Edificio Acqua (Punte Del Este), το Oficinas Prinzi.

© Agencia Press South / Getty Images

Το Μοντεβιδέο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία: ο μισός πληθυσμός της πόλης κατάγεται από την Ιταλία, σημαντικό ποσοστό των υπολοίπων προέρχεται από άλλες χώρες της Ευρώπης (συνολικά 88%), ενώ περίπου 5% είναι μιγάδες (αυτόχθονες και Ευρωπαίοι) και 4% έχουν αφρικανική καταγωγή. Παρόλο που η πλειοψηφία είναι είτε καθολικοί είτε άθρησκοι, υπάρχει και μια εβραϊκή κοινότητα που αριθμεί γύρω στις 40.000 άτομα.

Η ιστορία του Μοντεβιδέο ξεκινά από τον αποικισμό των Πορτογάλων που ίδρυσαν την «Colonia del Sacramento» κατά τον 17ο αιώνα, αλλά στην πραγματικότητα, η πόλη γεννήθηκε από τότε που ο Μπρούνο Mauricio de Zavala –κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες– έστησε το φρούριο που εξελίχθηκε στη Ciudad Vieja. Πρωτεύουσα της Ουρουγουάης έγινε το 1828 και αργότερα πολιορκήθηκε επανειλημμένα από τον Αργεντινό δικτάτορα  Juan Manuel de Rosas από το 1838 μέχρι το 1851, ενώ, στη συνέχεια, από το 1860 μέχρι το 1911, οι Βρετανοί κατασκεύασαν μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο που συνέδεε την πόλη με την ύπαιθρο. Σήμερα, το Μοντεβιδέο θεωρείται η πιο ευημερούσα πόλη στη Λατινική Αμερική