Πολεις

Επενδυτική άνθηση στο real estate της Θεσσαλονίκης

Ποιες είναι οι μεγάλες κτιριακές αναπτύξεις στην πόλη

Γιώργος Μιχόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 927
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κτιριακή ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και τα νέα δεδομένα στο real estate

Επενδυτική άνθηση γνωρίζει η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, με σημαντικά νέα έργα να δρομολογούνται, εάν δεν ολοκληρώνονται. Πέραν της κατοικίας, που παραδοσιακά προσελκύει ισχυρή επενδυτική ζήτηση, οι αγοραπωλησίες σε επαγγελματικά ακίνητα, δηλαδή καταστήματα και γραφεία, δεν παύουν να αυξάνονται. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της BNB Paribas, στην οδό Τσιμισκή –μεταξύ των οδών Κούσκουρα και Κομνηνών– οι μηνιαίες τιμές ενοικίασης καταστημάτων κυμαίνονται από 120 έως 140 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του μετρό έχει ενισχύσει τη ζήτηση για ακίνητα πλησίον στις περιοχές που θα δημιουργηθούν οι σταθμοί, γεγονός που τροφοδοτεί και σημαντικά deals. Την ίδια στιγμή, μεγάλα έργα ανάπτυξης που βασίζονται στην αξιοποίηση σημαντικών εκτάσεων από μεγάλους παίκτες του real estate προχωρούν.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικές ημέρες, εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων που ανήκει στην εταιρεία Ourania την οποία ελέγχουν από κοινού η Dimand και η Prodea. Αποτελείται από τέσσερα κτίρια με δύο επίπεδα 230 υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων, και διαθέτει συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων 31.000 τ.μ., ενώ βρίσκεται σε ακίνητο συνολικής επιφάνειας 7.704 τ.μ. το οποίο στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold. Στο υφιστάμενο συγκρότημα θα προστεθεί ένα πέμπτο κτίριο, που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται για να στεγάσει την έδρα της Παρευξείνιας Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικές ημέρες, εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων Hub 26. Οι μισθωτές του Hub 26 περιλαμβάνουν μεγάλους ομίλους, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Coca Cola και η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών Taskus. Η αξία της συγκεκριμένης επένδυσης, που αναμορφώνει πλήρως τη Δυτική Θεσσαλονίκη, υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, μόνο η Dimand υλοποιεί επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2026. Εκτός από το Hub 26 και τη μετατροπή σε logistic center του κτιρίου της Βαλκάν Έξπορτ, στα μεγαλύτερα projects ανήκει η ανάπλαση του εμβληματικού διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος «ΦΙΞ» στη δυτική είσοδο της πόλης. Το εν λόγω έργο είναι επένδυση ύψους 180 εκατ. ευρώ στην οποία συμμετέχει η βιομηχανία αλουμινίου Elvial και αφορά την επανάχρηση τριών διατηρητέων κτιρίων της πρώην ζυθοποιίας, όπως και την ανέγερση δύο ακόμη κτιρίων. Θα δημιουργηθεί δηλαδή, συγκρότημα πέντε κτιρίων με δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε επιφάνεια 46.500 τ.μ. και οικόπεδο 23 στρεμμάτων. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα διετίας, ενώ η Dimand διαθέτει στρατηγική συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς η οποία θα χορηγήσει ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμη έργο, που δεν αποτελεί απλώς κτιριακή ανάπτυξη αλλά παρουσιάζει ισχυρό ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, αφορά το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 45-50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το Μουσείο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ., θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Όπως επισημαίνει σε παλαιότερη ενημέρωση, η εταιρεία «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί», πέρα από τις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα περιλαμβάνει αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης. Σε όμορο αυτού ακίνητο θα δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Τις πρόδρομες εργασίες υλοποιεί η εταιρεία «ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ-ΟFS». Την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης συνυπογράφουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ, Heide von Beckerath από τη Γερμανία και Π. Μακρίδης & Συνεργάτες από τη Θεσσαλονίκη.

Το νέο απόκτημα της Θεσσαλονίκης θα ακούει στο όνομα Thess Intec, αποτελώντας το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας της πόλης για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες. Στο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς θα βρίσκεται σε ειδικά οργανωμένο χώρου 7.600 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, στον δήμο Θερμαϊκού. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, το Thess Intec, σε βάθος εικοσαετίας, θα αποφέρει συνολική οικονομική απόδοση από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα προσελκύσει εθνικές και ξένες επενδύσεις εκτιμώμενης αξίας άνω των 11 δισ. ευρώ και θα αποφέρει ετήσια έσοδα από ΦΠΑ και φόρους ύψους 180 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίες και θα ενισχύσει το τοπικό ΑΕΠ κατά 6%. Το συνολικό εμβαδόν των υποδομών του Κέντρου Καινοτομίας θα είναι 250.000 τ.μ. και η Thess INTEC A.E. έχει αναλάβει την ανέγερση του 10% των κτιρίων (25.000 τ.μ). Το υπόλοιπο 90% θα αναπτυχθεί μέσω ιδιωτικών επενδύσεων που θα στοχεύουν στην καθημερινή διάδραση και συνεργασία μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα διαθέτει και πράσινους ανοιχτούς χώρους 340.000 τ.μ., με υποδομές άθλησης και αναψυχής.

Ένα ακόμη από τα έργα που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του παζλ των αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη αφορά την επανάχρηση του διατηρητέου βιομηχανικού ακίνητου στα Κεραμεία Aλλατίνη που έχει συνολικό εμβαδόν 13 χιλ. τ.μ. Τα Κεραμεία Αλλατίνη έχουν εμβαδόν 81,2 στρέμματα και βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του δήμου Θεσσαλονίκης, με τις διαδικασίες ωρίμανσης της αξιοποίησης της έκτασης να βρίσκονται σε εξέλιξη. Το project χαρακτηρίζεται «μικρό Ελληνικό» και αποτελεί επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η εταιρεία Στάντα, πρόεδρος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, επίτιμος πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos. Το μεγάλο κεντρικό κτίριο των κεραμείων συνολικού εμβαδού 13.000 τ.μ., είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος, προορίζεται μόνο για πολιτιστικές χρήσεις και θα εισφερθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης για να το αξιοποιήσει. Στους υπόλοιπους δύο όγκους των διατηρητέων, που έχουν εμβαδό 7.100 τ.μ., επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης και προς την κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν χώροι γραφείων, αναψυχής και εστίασης.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς και τις αρχές του 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου όπου φιλοξενείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τις διαδικασίες του έργου έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και στόχος είναι στις αρχές του 2026 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Η ανάπλαση της ΔΕΘ, που θα υλοποιείται τμηματικά ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2031. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του πρότζεκτ είναι 300 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή περίπου του 60% της περιοχής σε Μητροπολιτικό Πάρκο το οποίο θα είναι ανοικτό και προσβάσιμο στους πολίτες. Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα συνοδευτεί με τη δημιουργία χώρου στάθμευσης 1.300 θέσεων, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης. Θα δημιουργηθεί και ξενοδοχείο, ενώ όταν τεθεί σε λειτουργία η «νέα ΔΕΘ» υπολογίζεται ότι η επίδρασή της στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης, θα είναι της τάξεως του μισού δισ. ευρώ ανά χρόνο.

Η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης πολυεθνικών

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Δανός/BNB Paribas, η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε προορισμό μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, όπως η Pfizer, η Deloitte και η Chubb. Επίσης, «στα σκαριά» από τον επενδυτικό όμιλο Thermi βρίσκεται μεγάλο εμπορικό κέντρο στην περιοχή της Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό 15 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η συνδεδεμένη εταιρεία με το Thermi group, Thermi real estate έχει αποκτήσει από την τράπεζα Πειραιώς ακίνητο που περιλαμβάνει δύο κτίρια, διαθέτοντας συνολική επιφάνεια 14 χιλ. τ.μ. και έκταση 12 χιλ. τ.μ. Η εταιρεία δρομολογεί την πλήρη ανακαίνιση του ακινήτου με χρονικό ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Επίσης, η πολυεθνική εταιρεία ευέλικτων χώρων IWG διαθέτει σχέδια επέκτασης της δραστηριότητάς της στο ανατολικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για κοινόχρηστους χώρους εργασίας. Η αυξημένη ζήτηση για γραφεία τροφοδοτεί την κατασκευαστική δραστηριότητα, με τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων να αναζητούν νέους χώρους και κτίρια. Τόσο το κέντρο της πόλης όσο και η ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης ανήκουν στις πιο περιζήτητες περιοχές, ενώ το δυτικό τμήμα –λόγω της εγγύτητάς του με το κέντρο της πόλης– προσελκύει διαρκώς ολοένα και ισχυρότερη ζήτηση. 

Ισχυρή δραστηριότητα καταγράφει και η αγορά καταστημάτων όπου η απόδοση –τα χρήματα που εισπράττει ο ιδιοκτήτης που εκμισθώνει ένα ακίνητο– κυμαίνεται από 5,5% έως 6% στους υψηλής ζήτησης δρόμους εμπορίου, όπως η Τσιμισκή.