Πολεις

Πώς οι πληθυσμιακές εκροές ανησυχούν ορισμένες αμερικανικές πολιτείες

Το 2023 εκατό χιλιάδες κάτοικοι της πολιτείας της Νέας Υόρκης μετακόμισαν σε άλλες πολιτείες

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πληθυσμιακές διαρροές στις ΗΠΑ: Οι αιτίες και οι ανησυχίες που προκύπτουν

Οι πληθυσμιακές διαρροές της Νέας Υόρκης ήταν πέρυσι μεγαλύτερες από κάθε άλλη αμερικανική πολιτεία. Φαίνεται ότι το Τέξας και η Φλόριντα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, ενώ 8 πολιτείες σημείωσαν ελαφρά ελάττωση του πληθυσμού τους: εκτός από τη Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, η Χαβάη, το Ιλλινόι, η Λουιζιάνα, το Όρεγκον, η Πενσυλβάνια και η Δυτική Βιρτζίνια εμφάνισαν πληθυσμιακές απώλειες που δεν οφείλονται σε χαμηλή γεννητικότητα.

Οι αιτίες των πληθυσμιακών διαρροών στις ΗΠΑ

  1. Η πρώτη αιτία εξόδου είναι η ακρίβεια η οποία αποδίδεται, εν μέρει, στους υψηλούς πολιτειακούς και δημοτικούς φόρους. Πράγματι, είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει κανείς πέρα στη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερα αν έχει οικογένεια. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει τόσο ακριβή ώστε για να μην είσαι φτωχός, με ό,τι επισύρει η φτώχεια, πρέπει να έχεις ατομικό εισόδημα πάνω από 7.000 δολάρια μηνιαίως.
  2. Η δεύτερη αιτία είναι η πολιτική. Από τη Νέα Υόρκη (όπως κι από την Καλιφόρνια και το Όρεγκον) φεύγουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι φρονούν ότι οι τοπικές ηγεσίες στηρίζουν περισσότερο τους εγκληματίες και τους μετανάστες από τους ίδιους τους Νεοϋορκέζους. Εξοργισμένοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, όπως η Νικόλ Μαλλιωτάκη, εκπρόσωπος του Στάτεν Άιλαντ στο Κογκρέσο, καταγγέλλουν τις «απερίσκεπτες προοδευτικές πολιτικές που αυξάνουν το κόστος ζωής, οδηγούν στο έγκλημα και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στη Νέα Υόρκη». Κι όμως, αν και παρατηρούνται διακυμάνσεις, το βίαιο έγκλημα στη Νέα Υόρκη έχει μειωθεί: η εγκληματικότητα ίσως δεν είναι αιτία εξόδου. Αντιθέτως, αυτό που οι Ρεπουμπλικανοί χαρακτηρίζουν ριζοσπαστικά, σοσιαλιστικά προγράμματα των Δημοκρατικών ίσως είναι.
  3. Η τρίτη αιτία, η οποία κινητοποιεί κυρίως τους Ρεπουμπλικανούς, είναι η μαζική μετανάστευση την οποία θεωρούν προβληματική στη Νέα Υόρκη: γλωσσική ασυνεννοησία, επιδόματα, αλλοδαποί άστεγοι, μαύρη εργασία· κυρίως, μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα με συνέπεια έλλειψη κατοικιών, βρομιά, μεγάλο βάρος για τις υποδομές και τις υπηρεσίες. Αλλά, εδώ και δεκαετίες, από τη Νέα Υόρκη φεύγουν περισσότεροι άνθρωποι από όσοι φτάνουν· το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Αυτό που είναι καινούργιο είναι η επιτυχία του Τέξας· όσο για τη Φλόριντα, προσέλκυε ανέκαθεν συνταξιούχους λόγω της καλοκαιρίας (πράγμα σχετικό: η Φλόριντα έχει σφοδρούς τυφώνες) και των παραλιών. Το Τέξας και η Φλόριντα δέχτηκαν πέρυσι 473.453 και 365.205 νέους κατοίκους αντιστοίχως.

Συνολικά, τον τελευταίο χρόνο ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6 εκατομμύρια: η Βόρεια Καρολίνα, η Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα, ο Νότος γενικά, έχει υψηλότερη γεννητικότητα· άλλες πολιτείες, όπως το Νιου Τζέρσεϊ, κέρδισαν πληθυσμό λόγω μετακινήσεων. Γενικά, η αύξηση του πληθυσμού εκλαμβάνεται ως δυναμισμός και όντως είναι από μια άποψη· από την άποψη της μείωσης των θανάτων και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Το 2023, λιγότεροι θάνατοι σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της μετανάστευσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση από το 2018.