Πολεις

Lemon Skates: Η κοινότητα που αναδεικνύει την Καστοριά ως εναλλακτικό προορισμό

Ονειρεύονται την πόλη τους ως έναν κατεξοχήν προορισμό για extreme sports και πόλο έλξης αθλητών από όλο τον κόσμο

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lemon Skates
© Dimitris Dellios

Πώς τα μέλη των Lemon Skates αναδεικνύουν την street κουλτούρα της Καστοριάς

Δεκαετίες πίσω, η street κουλτούρα για πολλούς ήταν συνυφασμένη με την παραβατικότητα. Με το στερεότυπο των ατημέλητων νέων που εγκατέλειπαν το σχολείο για να συχνάζουν σε υπόγειες παραβάσεις κάνοντας skate και μουτζουρώνοντας τοίχους. Σήμερα, η κουλτούρα του δρόμου είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που κινείται σε ένα ευρύ πολυτισμικό φάσμα και που αφορά διάφορες πτυχές της τέχνης, της μόδας και του αθλητισμού, όπως το γκράφιτι, το χιπ χοπ, το παρκούρ κ.ά. Χρησιμόποιώντας αυτούς τους τρόπους ως μέσα έκφρασης οι εκπρόσωποι τους θέλουν κάτι να πουν, να εκφράσουν προσωπικά βιώματα, να θίξουν κοινωνικά φαινόμενα κ.ο.κ. 

Αυτό κάνουν οι Lemon Skates στην Καστοριά. Πρόκειται για μια κοινότητα, τα μέλη της οποίας έκαναν τα πατίνια τους όχημα για να μεταφέρουν τις κοινωνικές τους ανησυχίες, να ομορφύνουν την πόλη τους και να διαδώσουν την αγάπη τους για τα extreme sports και τις τέχνες του δρόμου –skateboard, BMX, parkour, rollers, scooter–, όχι μόνο στο νομό τους, αλλά σε όλη τη χώρα.

Η ιστορία των Lemon Skates

Lemon Skates

Ποιος είναι ο στόχος του εγχειρήματος; Ρωτάω τον Δημήτρη Νατσούλη, "ψυχή" των Lemon Skates.

«Ονειρευόμαστε και επιμένουμε, την ίδια στιγμή που τα πράγματα εδώ δεν είναι καθόλου εύκολα. Το παλεύουμε γιατί θέλουμε να βάλουμε την Καστοριά ψηλά στον χάρτη του εναλλακτικού αθλητισμού. Αυτό είναι το όραμά μας. Όσα σου περιγράφω τα είχαν οραματιστεί πριν χρόνια και τα παιδιά από το “Ομίχλη Crew”, μια ομάδα νέων που είχαν το ίδιο πάθος για τα extreme sports. Στην πραγματικότητα είναι κάπως σαν να συνεχίζουμε το έργο τους. Τα βήματα που κάνουμε είναι σταθερά και πιστεύω ότι μια μέρα θα φτάσουμε στο σημείο εκείνο που οι κόποι μας θα έχουν ανταμειφθεί, οι προτάσεις μας θα έχουν υλοποιηθεί. Θα απολαμβάνουμε όλες εκείνες τις υποδομές που αρχικά θα δώσουν μια “ανάσα” και μια εναλλακτική στη νεολαία της πόλης, αλλά και που θα προσελκύουν ακόμη περισσότερο κόσμο από την υπόλοιπη χώρα»

Lemon Skates
© Lemon Skates

Την κοινότητα έχουν αγκαλιάσει εκατοντάδες άτομα με κοινούς στόχους. «Εμείς παλεύουμε για την αγάπη, την ισότητα, την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την ελεύθερη έκφραση και για μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Αν κάποιο άτομο δεν συμβαδίζει με αυτά τα ιδανικά, αυτό το εγχείρημα δεν θα του ταιριάξει».

Το βασικό σημείο που προπονούνται είναι το skatepark, στο στήσιμο του οποίου έχουν επενδύσει οι ίδιοι αρκετή πορσωπική δουλειά. Πρόσφατα απέκτησαν το νέο skatepark στο Άργος Ορεστικό και θέλουν να μπει το skate ακόμη και στον Δήμο Νεστορίου, ώστε να υπάρχουν υποδομές σε κάθε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Παράλληλα έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση για τη συνολική αναβάθμιση του χώρου, την οποία υπέγραψαν και εκατοντάδες κάτοικοι της Καστοριάς. 

«Το skatepark είναι στην κυριολεξία το δεύτερο σπίτι μας. Αυτό που επικρατεί είναι ένα κουλ, οικογενειακό κλίμα. Μουσική, δημιουργία, κοινωνικοποίηση… Το τι προσωπική δουλειά έχει πέσει γι' αυτό δεν λέγεται… Καταφέραμε να κάνουμε το skatepark το πιο ζωντανό μέρος της πόλης και παράλληλα μετατράπηκε σε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης, σε έναν χώρο συμπερίληψης όπου όλα τα άτομα είναι ίσα, συνεργάζονται και κινούνται με το αίσθημα του συλλογικού. Το πάρκο είναι από μόνο του ένας καθημερινός αγώνας, είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε.

»Όταν δημιουργήθηκε, είχαν τοποθετηθεί τέσσερις κατασκευές χωρίς να υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους. Επίσης, στον ίδιο χώρο είχε μπει ένας συνθετικός χλοοτάπητας, που όχι απλά δεν έχει καμία χρήση, αλλά δημιουργεί και πολλά προβλήματα. Από τη μία ήταν πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αποκτήσαμε έναν χώρο, από την άλλη δεν ήταν και τόσο αντάξιο των προσδοκιών μας. Αυτό είχαμε να αντιμετωπίσουμε και έτσι με προσωπικό κόπο και κόστος φτιάξαμε τις δικές μας diy κατασκευές και δώσαμε στο μέρος ένα νέο ενδιαφέρον. 

Lemon Skates
© Lemon Skates

»Από το προηγούμενο καλοκαίρι έχουμε βρεθεί με κάθε αρμόδιο αντιδήμαρχο. Αυτό που ζητάμε είναι η αφαίρεση του τάπητα και η αξιοποίηση αυτών των 300 περίπου τ.μ. με τρεις τσιμεντένιες κατασκευές, αλλά και με την τοποθέτηση ενός rail. Επίσης, η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός bowl (πισίνας) και μιας πίστας pump track, ελάχιστα πιο κάτω από το skatepark. Η επικοινωνία που έχουμε με τον Δήμο Καστοριάς είναι πολύ καλή. Γνωρίζουν ότι τα έργα δεν τα ζητάμε μόνο εμείς, αλλά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πιέζουμε με κάθε τρόπο και νομίζω πως είναι δίκαια αιτήματα, αναλογικά με το τι έχουμε προσφέρει στην πόλη με τις εθελοντικές μας προσπάθειες. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε», μου λέει ο Δημήτρης, ενώ όπως συμπληρώνει, στο skatepark επίσης προσφέρονται ελεύθερα μαθήματα σε μικρά παιδιά που ενδιαφέρονται να μάθουν skate.

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε δύο χρόνια πριν. Φτιάξαμε αρκετά skate από μεταχειρισμένα parts, πάνω από 10, με σκοπό να τα δίνουμε σε όσα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν, αλλά δεν έχουν δικό τους πατίνι. Πολλά άτομα που είχαν παλιά σανίδια στα σπίτια τους και μας τα έφεραν, ώστε να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κίνηση. Τα μικρότερα παιδιά λάτρεψαν αυτή τη σκέψη και οι γονείς την εκτίμησαν πολύ. Τσουλήσαμε πολύ, μάθαμε πολλά κόλπα, λιώσαμε πολλά σανίδια, αλλά άξιζε τον κόπο γιατί δύο χρόνια μετά τα μικρά μας “λεμονάκια” έχουν τα δικά τους skate και δεν βλέπουν την ώρα για μάθημα!

»Στα ελεύθερα μαθήματα που κάνουμε μαζευόμαστε σταθερά 15-20 άτομα και πέρα από κόλπα μαθαίνουμε  τι σημαίνει αλληλοϋποστήριξη, σεβασμός, ενότητα και συνεργασία. Τα παιδιά μας γίνονται τα ίδια δάσκαλοι και δασκάλες, βοηθούν τα νέα μέλη και όλη αυτή η διεργασία μας γεμίζει με συγκίνηση και ελπίδα. Το skate είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος κοινωνικοποίησης και το βλέπουμε στην πράξη καθημερινά. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η παιδική τους αθωότητα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Έπειτα, είναι μεγάλο πράγμα να καταφέρεις να κερδίσεις και την εμπιστοσύνη των γονιών».

Lemon Skates
© Lemon Skates

Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον Δήμο Καστοριάς σε τουριστικό πόλο έλξης για τους Έλληνες ή ακόμα και για επισκέπτες εξωτερικού. «Η Καστοριά μπορεί πραγματικά να αποτελέσει έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις των extreme sports. Αυτό εξαρτάται και από την πολιτική απόφαση εκείνων που κατέχουν τις θέσεις που σχετίζονται και μπορούν να εστιάσουν σε αυτό. Εμείς από τη μεριά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει ξεκάθαρο ότι εδώ έχει σκηνή. Χρησιμοποιούμε το προφίλ που διατηρούμε στο Ιnstagram για να κάνουμε γνωστή αυτή την πλευρά της πόλης σε καθημερινή βάση. Πηγαίνουμε σε άλλες πόλεις και παρατηρούμε με έκπληξη ότι το Lemon έχει περάσει τα στενά όρια του νομού. Δεχόμαστε επισκέπτες σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση από τις γύρω περιοχές, αλλά και όχι μόνο. Πρόσφατα, μας επισκέφθηκαν τα παιδιά από το Skatep-ark. Τραβήχτηκαν από την Ελευσίνα, περάσαμε ένα υπέροχο τριήμερο, ανταλλάξαμε ιδέες και τώρα είναι η σειρά μας να κατέβουμε και να δούμε από κοντά την υπέροχη προσπάθεια που κάνουν με την Cult Terra. Έτσι δημιουργούνται δυνατές σχέσεις και ενώνονται οι περιοχές. Αν προχωρήσει η πρότασή μας για την υλοποίηση των υποδομών, τότε με βεβαιότητα η Καστοριά θα γίνει ένας πάρα πολύ ελκυστικός προορισμός για τους riders της Ελλάδας, αλλά γιατί όχι και του εξωτερικού».

Lemon Skates
© Lemon Skates

Tα δυόμιση χρόνια που δραστηριοποιούνται, οι Lemon Skates έχουν πραγματοποιήσει δύο μεγάλα αθλητικά event, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα κι έχουν συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις όπως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο campus της Καστοριάς, με τίτλο «Γεννάνε Όνειρα οι Δρόμοι», όπου ανέλυσαν την πορεία του εγχειρήματος. Έχουν δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους για το skate της Καστοριάς και πρόσφατα συνεργάστηκαν με τη San Team (Street Art in the Neighbourhoods) από τη γειτονική Κοζάνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικά Έργα Αλληλεγγύης» της Ε.Ε. που συνέθεσαν από κοινού μια πρόταση αποτελούμενη από 12 δράσεις που κατέθεσαν μέσω της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ Κοζάνης. Στα μελλοντικά τους πλάνα είναι η δημιορυγία ιστοσελίδας από φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, ένα tour για networking σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με σκοπό να βιντεοσκοπηθεί, αλλά και η πραγματοποίηση μιας σειράς ενεργειών με κοινωνικό πρόσιμο.

Lemon Skates
© Lemon Skates

«Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήσαμε με τη Φεμινιστική Συλλογικότητα Άργους Ορεστικού Femmess, την πρώτη μας από κοινού δράση με μεγάλη επιτυχία. Το event είχε κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό χαρακτήρα. Το πρώτο μέρος έλαβε χώρα στο Γενικό Λύκειο Άργους Ορεστικού, εκεί όπου έγινε η γνωριμία με τις ομάδες και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τους ασφαλείς δημόσιους χώρους, αλλά και για την ισότιμη, ισόνομη και χωρίς διακρίσεις κοινωνία. Η αίθουσα γέμισε από κόσμο. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο νέο skatepark της πόλης. Το κλίμα ήταν απίστευτο. Εκεί, πραγματοποιήθηκε το workshop «Γνωρίζοντας τα extreme sports» με το κοινό να συμμετέχει ενεργά. Παράλληλα, έτρεχε και η εικαστική δράση «αλλάζοντας τον πίνακα Guernica του Picasso όπου τα μικρά παιδιά μετέτρεψαν το βίαιο σκηνικό που παρουσιάζεται στον πίνακα σε μία πολύχρωμη street εικόνα. 

Lemon Skates
© Lemon Skates

»Η μεγάλη μας εκδήλωση στις 21 Ιουνίου θα συνδιοργανωθεί με την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. ν. Καστοριάς. Το σωματείο έχει προσφέρει απίστευτο έργο στην κοινωνία της Καστοριάς και επίσης νιώθουμε τεράστια τιμή που το φετινό μήνυμα που θα περάσουμε στην Παγκόσμια Ημέρα του Skate από την περιοχή μας θα είναι το "Skate4Autism". Το logo επιμελήθηκε ο αδερφός μας ο Boneless.

»Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, για την οποία ήδη τρέχουμε εδώ και καιρό και ελπίζουμε να χαρίσουμε στην πόλη κάτι το ξεχωριστό. Επίσης, μέχρι να φτάσουμε στην 21η Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν κάποια μικρά events σε διάφορες γειτονιές της πόλης, με μήνυμα το “γίνε κι εσύ ένα από τα πρόσωπα του Skate4Autism! Φωτογραφίσου και δείξε τη στήριξή σου!” Ουσιαστικά, θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τον σκοπό μας και όσες/όσοι από τους παρευρισκόμενους το θέλουν, θα φωτογραφίζονται, ώστε τα πορτρέτα τους να γίνονται οι διαδικτυακές αφίσες της εκδήλωσης. Στόχος είναι ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο γύρω από το φάσμα του αυτισμού. Την 21η του Ιούνη ενώνουμε τις φωνές μας και γινόμαστε “κομμάτι” της συμπεριληπτικής Καστοριάς».

Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτότυπο και δημιουργικό πρότζεκτ ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθείτε, στείλτε μας email στο katerinakamp@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.