Πολεις

Το 5ο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο θα χτιστεί άραγε στην Οκλαχόμα;

Μεγαλεπήβολο αρχιτεκτόνημα στην πόλη των καουμπόηδων

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Legends Tower: Ο πέμπτος ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο θα χτιστεί Οκλαχόμα - Οι αντιδράσεις και το κόστος

Το ψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ θα χτιστεί σε ένα απίθανο μέρος: στην Οκλαχόμα Σίτι, μια πόλη χωρίς κανένα ενδιαφέρον σε μια πολιτεία καουμπόηδων. Το «Legends Tower» θα έχει υπερδιπλάσιο ύψος από το ψηλότερο κτίριο της Οκλαχόμα Σίτι τώρα και θα είναι ο πέμπτος ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο. Τα 10 ψηλότερα κτίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, στην πρώτη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας αντιστοίχως. Η Οκλαχόμα Σίτι είναι η 20ή μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό περίπου 700.000, αλλά, παρά το χωριάτικο προφίλ της και μια όχι και τόσο ένδοξη ιστορία, θεωρείται από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα στις ΗΠΑ: αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 2% στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μεταξύ 2010 και 2020, ήταν μία από τις 14 αμερικανικές πόλεις που αυξήθηκαν πληθυσμιακά με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

«Legends Tower»: Οι αντιδράσεις και το κόστος για τον ουρανοξύστη στην Οκλαχόμα Σίτι

Τα σχέδια των εργολάβων και των αρχιτεκτόνων δεν είναι χωρίς αντιστάσεις. Πολλοί απορρίπτουν τον ουρανοξύστη που μοιάζει με «πίτα στον ουρανό» (η έκφραση σημαίνει επίσης «μη πραγματοποιήσιμο μεγαλεπήβολο έργο), ενώ άλλοι δυσπιστούν για την αναγκαιότητά του: σε μια εποχή όπου η ζήτηση για χώρους γραφείων έχει μειωθεί και πρόκειται να μειωθεί ακόμα περισσότερο —στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις ξεφυτρώνουν χώροι που χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής ως γραφεία από διάφορες επιχειρήσεις και άτομα— ποιος θα είναι ο ρόλος ενός καινούργιου μεγαθηρίου με γραφεία; Ωστόσο, η επιχείρηση επενδύσεων σε ακίνητα Matteson Capital και η αρχιτεκτονική εταιρεία AO, ανακοίνωσαν ότι η κατασκευή του ουρανοξύστη στην Οκλαχόμα Σίτι είναι μέρος ενός αναπτυξιακού σχεδίου μεικτής χρήσης με καταστήματα λιανικής, εστιατόρια, ένα ξενοδοχείο Hyatt με εκατοντάδες δωμάτια, με περίπου 1.750 διαμερίσματα και εστιατόρια.

Το «Legends Tower» πρόκειται να χτιστεί στο Bricktown, μια περιοχή όπου υπάρχει ζήτηση νέων χώρων λόγω των υπό κατασκευή αθλητικών και ψυχαγωγικών υποδομών όπως είναι μια αρένα για αγώνες του NBA και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Αλλά το ερώτημα είναι ευρύτερο: αν και τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου αναδιαμορφώνουν τις πόλεις και τις ζωές των ανθρώπων, συχνά δεν αξίζουν το κόστος κατασκευής και συντήρησης. Η δε λύση που προτείνεται στην τρέχουσα συγκυρία είναι να μετατραπούν τα σχεδόν άδεια κτίρια γραφείων σε κατοικίες: όμως, πώς οι κάτοικοι θα πληρώνουν το κόστος των «κοινοχρήστων» το οποίο συχνά ξεπερνά τα 1.000 δολάρια μηνιαίως;

Φωτορεαλιστική απεικόνιση από το εσωτερικό του Legends Tower © AO Architecture

Το εν λόγω έργο στην Οκλαχόμα Σίτι εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 770 εκατομμυρίων δολαρίων για τον πύργο στην κορυφή. Η χρηματοδότηση για το έργο θα προέλθει από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων δολαρίων από επιδοτήσεις που εγκρίθηκαν από τη δημαρχία (αν και ο ίδιος ο δήμαρχος κρατά ουδέτερη στάση). Η εταιρεία κατασκευής επιδιώκει επίσης πρόσθετη κρατική και ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Εκτός αν, στο μεταξύ, επικρατήσει η ιδέα του Τζέισον Μπαρ, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Rutgers-Newark που μελετά τα οικονομικά των ουρανοξυστών και έχει γράψει το βιβλίο «Cities in the Sky: The Quest for the World»: ο Τζέισον Μπαρ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να χτίζεται ένα κτίριο με διπλάσιο ύψος του αμέσως επόμενου ψηλότερου κτιρίου της πόλης —το οποίο στην Οκλαχόμα Σίτι είναι σήμερα το Devon Energy Center. Ο Μπαρ θεωρεί το σχέδιο «παραφωνία» εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ του μεγέθους της πόλης και του μεγέθους του σχεδιαζόμενου ουρανοξύστη. Με τον Τζέισον Μπαρ συμφωνεί ο Στηβ Έιτζι, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα Σίτι, που λέει ότι η πόλη δεν είναι έτοιμη για κτίριο 581 μέτρων κατακορύφως. «Η Οκλαχόμα Σίτυ δεν είναι η Νέα Υόρκη, δεν είναι το Σικάγο» λέει. «Η κάθε πόλη έχει τον δικό της χαρακτήρα και τις δικές της διαστάσεις. Δεν μπορείς να υψώνεις χιλιόμετρα στη μέση του πουθενά».