Πολεις

Γλυφάδα - Βούλα: Ανταπόκριση από τον πλανήτη που είναι πάντα καλοκαίρι

Στα μέρη που το «πάμε για καφέ καμιά μέρα», στον ξεχασμένο φίλο σου από το Δημοτικό, γίνεται πράξη

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 894
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυφάφα από ψηλά
© Zisimos Zizos

Γλυφάδα και Βούλα, γιατί ονομάστηκαν έτσι, πόσο απέχουν από το κέντρο, ποιες είναι οι τιμές ακινήτων, ποια είναι τα στέκια, πώς ήταν παλιά  

Γλυφάδα και Βούλα: Καλώς ήρθατε στον πλανήτη όπου το California dreaming γίνεται πραγματικότητα. Στα μέρη που το «πάμε για καφέ καμιά μέρα», στον ξεχασμένο φίλο σου από το Δημοτικό, γίνεται πράξη. Στις γειτονιές που θα δεις ανθρώπους με μαγιό να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, όχι για να μοστράρουν το ακριβό τους μπανιερό με τα διάσημα χελωνάκια (που και αυτό στο πρόγραμμα είναι), αλλά για να ξεχυθούν στις θάλασσες κάνοντας σερφ, σκι ή ό,τι άλλο. Ναι, η θάλασσα είναι στο dna των νοτίων. Η Γλυφάδα είναι μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη, που στην κουλτούρα της κουβαλά την αίγλη της παρελθοντικής ελίτ. Ιστορίες χρόνων από την παλιά καλή προαστιακή Αθήνα, επιφανείς κάτοικοι, εμβληματικά σπίτια από άλλες εποχές, μαγαζιά ορόσημα της ποπ κουλτούρας. Το αδελφάκι της, η Βούλα, πιο ήρεμη και χαλαρή, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια εξίσου κοσμοπολίτικη και σικ.

Δεν είσαι γνήσιος Γλυφαδιώτης, αν δεν έχεις κάνει τη βόλτα σου στην Α. Μεταξά για ψώνια με καφέ στο χέρι από το γνωστό καφέ της Εσπερίδων και γυαλί ηλίου – έχει - δεν έχει καλή ημέρα. Αυτή είναι η κλασικότερη εικόνα που περιγράφει το προάστιο, εκεί που είναι πάντα καλοκαίρι. Μία άλλη είναι η «αρμένικη βίζιτα» στις all day –στην κυριολεξία– καφετέριες της Κύπρου και της Λαοδίκης, που ξεκινάς για καφέ και χωρίς να το καταλάβεις βρίσκεσαι με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι να τα λες με άλλη παρέα, γιατί φυσικά χαζεύοντας την περαντζάδα θα βρεις και θα χαιρετήσεις 5-6 γνωστούς – μίνιμουμ. H Γλυφάδα είναι το μέρος όπου Σάββατο μεσημέρι, για να βρεις διαθέσιμο ραντεβού σε οποιοδήποτε κομμωτήριο, πρέπει να κάνεις τάμα. Ειδικά όταν υπήρχαν ακόμη τόσοι παπαράτσι που προσπαθούσαν να βγάλουν μιλούνια celebrities (σε ελεύθερη μετάφραση… είχαν δώσει στημένο ραντεβού). Πώς θα έβγαινες με απεριποίητο μαλλί αν σε έπιανε ξόφαλτσα ο φακός; Και ας γνώριζες ότι το πρόσωπό σου θα καλυφθεί με «τετραγωνάκια».

Ναι, είναι υλιστικός κόσμος, αλλά δεν παύει να είναι αληθινός. Η Γλυφάδα και η Βούλα είναι οι γειτονιές που θα πιάσεις κουβέντα με τον γείτονα που βγάζει βόλτα τον σκύλο του, που δεν θα κοιτάς το κινητό στο φανάρι για να αποφύγεις να χαιρετήσεις τον διπλανό οδηγό (ίσως επειδή μοιράζεστε το California dreaming στον δρόμο με τους φοίνικες), που θα πάρεις τα φιλαράκια σου να πας για περπάτημα στην Τερψιθέα ή στη Βασιλέως Παύλου για αίσθηση αληθινής γειτονιάς. Διαβάστε παρακάτω τα βασικά για την «πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα του νότου», που τις παρομοιάζουν με το Μαϊάμι της Αττικής.

40 fun facts για τη Γλυφάδα και τη Βούλα

Γλυφάδα 

  1. Η Γλυφάδα απέχει από το κέντρο της Αθήνας περίπου 15 χιλιόμετρα.
  2. Έχει έκταση 25,37 km².
  3. Ο πληθυσμός της Γλυφάδας είναι 89.605 άτομα (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021).
  4. Η μέση ζητούμενη τιμή για αγορά ακινήτου στη Γλυφάδα είναι στα 4.623 ευρώ ανά τ.μ. Πολλές φορές ξεπερνούν και τα 8.000 τ.μ. – συνήθως στην περιοχή του Γκολφ.
  5. Ο δήμος χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα: την Άνω Γλυφάδα, άνωθεν της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που περιλαμβάνει την Τερψιθέα, την Άνω Γλυφάδα, το Πυρνάρι, την Ευρυάλη, την Αίγλη, την Αιξωνή, και την Κάτω Γλυφάδα, κάτωθεν της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που περιλαμβάνει το κέντρο της πόλης και τον Άγιο Νικόλαο.
  6. Στα αρχαία χρόνια η Γλυφάδα ονομαζόταν Αιξωνή και ήταν η πόλη σπα των Αθηνών. Στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας υπήρχαν ιαματικές πηγές.
  7. Η ονομασία Γλυφάδα είναι νεότερη και προέρχεται από τα πηγάδια της περιοχής, των οποίων το νερό είναι υφάλμυρο, δηλαδή γλυφό.
  8. Ο κεντρικότερος δρόμος της Γλυφάδας είναι η Αγγέλου Δημάρχου Μεταξά. Όρισε το μπάτζετ σου από πριν, τα μαγαζιά εκτός από άπειρα έχουν και εξαιρετικές επιλογές.
    Α.Δημάρχου Μεταξά, Γλυφάδα
    © Zisimos Zizos
  9. Δημοφιλέστερα στέκια μαγαζιών για φαγητό και ποτό είναι η Κύπρου, η Γιαννιτσοπούλου και η Λαοδίκης.
  10. Φημίζεται για τις νερατζιές της. Τα λευκά τους άνθη προβάλλουν κάθε άνοιξη και δίνουν άρωμα νερολί.
  11. Καλύτεροι δρόμοι για τζόκινγκ είναι η Διαδόχου Παύλου (παραλιακά) και η Βασίλη Τσιτσάνη (Γκολφ).
  12. Γύρω στο 1900 όλη η παραλιακή περιοχή ήταν πευκόφυτη και εντελώς ακατοίκητη. Στην περιοχή υπήρχε μόνο ένα ξωκκλήσι προς τιμήν του Αγίου Κωνσταντίνου μέσα στο δάσος και ένα μικρό πανδοχείο, καταφύγιο κυνηγών.
  13. «Τρουβίλ» ονομαζόταν το κτίριο το οποίο στέγαζε το παλιό Δημαρχείο της Γλυφάδας, που κτίστηκε τη δεκαετία του ’20, όταν ακόμη ήταν κυνηγετικό περίπτερο, δίπλα στο κύμα, σε μια Γλυφάδα κατάφυτη από πεύκα. Το 1946, ο Άγγελος Μεταξάς, ο πρώτος δήμαρχος Γλυφάδας, το μετέτρεψε σε Δημαρχείο και έτσι λειτούργησε μέχρι και το 1998, που χτίστηκε το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στην οδό Άλσους.
  14. Εκεί ήταν το πρώτο περιουσιακό στοιχείο του Αριστοτέλη Ωνάση στην Ελλάδα που αγόρασε με τα χρήματα από τις δουλειές του στην Αργεντινή. Πέρασαν μεγάλε προσωπικότητες και φυσικά οι γυναίκες του Ωνάση – η Τίνα Λιβανού, η Μαρία Κάλλας και η Τζάκι Κένεντι. Σύμφωνα με επιθυμία της φημισμένης σοπράνο, το σπίτι είχε βαφτεί λευκό το 1960. Ήταν η τελευταία του κατοικία πριν πεθάνει στο Παρίσι. H εγγονή του, Αθηνά, πούλησε το οικόπεδο και ο αγοραστής γκρέμισε το οίκημα.
  15. Το νεοκλασικό του Πρίγκιπα Πέτρου (1908-1980) ήταν στο σημερινό Bed and Bath επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στην προέκταση της οδού Πρίγκηπος Πέτρου.
  16. Στη Γλυφάδα είχε επίσης σπίτι και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στο οποίο είχε μάλιστα φωτογραφηθεί για τις ανάγκες συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Φαντάζιο» τον Σεπτέμβριο του 1969.
  17. Το 1927 o «Aστήρ» (Αστέρια) Γλυφάδας πρωτοστάτησε μαζί με τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη στην επίσημη καθιέρωση των bains mixtes, των μεικτών μπάνιων στην Αθήνα.
  18. Κάτω από το παλιό Δημαρχείο ήταν το Λούνα Παρκ International. Δεν υπάρχει παιδί των Νοτίων Προαστίων, και όχι μόνο, που να μην το θυμάται.
  19. Το θρυλικό σινεμά Άννα Ντορ, που έκλεισε οριστικά το 2007, είχε πάρει το όνομά του από τις κόρες του πρώτου ιδιοκτήτη, Μαριάννα και Ντόρα.
  20. Το πρώτο κατάστημα Jumbo ιδρύθηκε το 1986 στη Γλυφάδα.
  21. Cosi, Dali, Coretto, Oscar, Chocolat, Rich ήταν καφέ που άφησαν εποχή στη Γλυφάδα των 90s και 00s. Με πιο κοσμικά το Café Καφέ και το Egomio.
  22. Το La Palma στη στοά ήταν το πιο γνωστό στέκι για ναργιλέ.
  23. Το πιο γνωστό παιδικό-εφηβικό ραντεβού ήταν στα Blanos Bowling και μετά στα Applebee’s. Tα Blanos υπάρχουν ακόμη.
  24. Το θολωτό κτίριο του Ομίλου Olayan έχει κρύσταλλα Swarovski στον τρούλο. Σίγουρα το έχετε δει διασχίζοντας την Ποσειδώνος.
  25. Μόλις άνοιξε παράρτημα η υπερπολυτελής σειρά ξενοδοχείων One & Only, στα Αστέρια Γλυφάδας.
  26. Ο δρόμος που χωρίζει τη Γλυφάδα από τη Βούλα είναι η Πρίγκηπος Πέτρου.

    Βούλα

  27. Η Βούλα απέχει από το κέντρο της Αθήνας περίπου 16,4 χιλιόμετρα.
  28. Στη Βούλα βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του τραμ, ο σταθμός Ασκληπείου Βούλας, με δρομολόγια προς Πλατεία Συντάγματος και ΣΕΦ.
  29. Ο σημερινός οικισμός δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920.
  30. Παλιά (19ο και αρχές 20ού αιώνα) είχε τη μορφή φέουδου και είχε θεσπίσει την επιβολή διοδίων σε όσους ήθελαν να διαβαίνουν από τον παραλιακό τότε δρόμο (σημερινή Ποσειδώνος). Όποιος περνούσε, μαρκαριζόταν με μια βούλα για να αναγνωρίζουν ότι έχει καταβάλει το εκάστοτε αντάλλαγμα. Και έτσι ονομάστηκε Βούλα – η πιο πιθανή εκδοχή.
  31. Η Βούλα είναι χωρισμένη σε 6 συνοικίες Πολιτεία, Ευρυάλη, Δικηγορικά, Πανόραμα, Εξοχή και Πηγαδάκια.
  32. Η μέση ζητούμενη τιμή για αγορά ακινήτου είναι στα 5.111 ευρώ – ακριβότερη από της Γλυφάδας.
  33. Το νοσοκομείο Ασκληπιείο άρχισε να λειτουργεί στη Βούλα το 1921 ως σανατόριο. Το 1948 μετατράπηκε σε νοσοκομείο για ορθοπεδικά περιστατικά και αργότερα προστέθηκαν και άλλες ειδικότητες.
  34. Το Μνημείο Ιωνίας στην πλατεία Αγίου Ιωάννου είναι μνημείο μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Στη Βούλα εγκαταστάθηκαν οικογένειες Μικρασιατών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
  35. Καλύτεροι δρόμοι για τζόκινγκ στη Βούλα είναι η Bασιλέως Παύλου και η Κωνσταντίνου Καραμανλή – επέκταση της Ποσειδώνος. Μπορείς όμως να τρέξεις και στα στενά της γιατί η Βούλα είναι πιο κηπούπολη από τη Γλυφάδα, με λιγότερα αυτοκίνητα.
  36. Ο Πλανήτης και η Βιολέτα, που δεν υπάρχουν πια, ήταν τα δύο αγαπημένα σινεμά της Βούλας.
  37. Στο θρυλικό San Lorenzo στην παραλία της Βούλας, που άνοιξε τον Ιούνιο του 1982, γυριστήκαν το 1983 σκηνές από την ταινία «Σερίφης ο μηχανοφάγος» του Όμηρου Ευστρατιάδη με τον Κώστα Βουτσά, τον Αλέκο Τζανετάκο, τον Γιάννη Γκιωνάκη κ.ά.
  38. DVD έπαιρναν όλοι από το Imagine και το ODC. Πρόσφατα βρήκα ένα ξεχασμένο στο σπίτι μου.
  39. Δεν υπάρχει νότιος που να μην είχε παίξει στις κούνιες του Επίκουρου. Σπεσιαλιτέ το μπέργκερ με ροκφόρ.
  40. Την άνοιξη του ’24, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο υπερπολυτελές «91 Athens Riviera» glamping της Grivalia Hospitality.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.