Πολεις

Αμερικανικές πόλεις που ακμάζουν κι άλλες που παρακμάζουν

Αποβιομηχάνιση, υπερθέρμανση του πλανήτη, διακυμάνσεις του τουρισμού συμβάλλουν στην άνοδο και την πτώση μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών στις ΗΠΑ

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αμερική: Οι 5 πιο ακμάζουσες μητροπολιτικές περιοχές και οι 5 πόλεις που υποφέρουν οικονομικά

Το οικονομικό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες μεταξύ των πόλεων. Ορισμένες πόλεις ακμάζουν, επιδεικνύουν εύρωστες οικονομίες και προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους τους, ενώ άλλες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, παλεύουν με την οικονομική παρακμή και τις συναφείς προκλήσεις. Μερικές αμερικανικές μεγαλουπόλεις δείχνουν ανθεκτικότητα, ενώ άλλες φαίνονται εύθραυστες.

Οι 5 πιο ακμάζουσες μητροπολιτικές περιοχές στην Αμερική

Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 210.235 $.
Συνολικό ΑΕΠ: 410.418.579.000 $.
Προσωπικό κατά κεφαλήν εισόδημα: 136.338$.

Η περιοχή του Σαν Χοσέ ηγείται της ομάδας με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αντικατοπτρίζοντας μια ισχυρή οικονομική απόδοση ανά κάτοικο. Στην οικονομία της πόλης κυριαρχεί η ιδιωτική βιομηχανία, συμβάλλοντας στη θέση της ως κόμβου πλούτου και καινοτομίας. Μιλάμε για μια μητροπολιτική περιοχή που περιλαμβάνει τη Σίλικον Βάλεϊ και βρίσκεται κοντά στο Σαν Φρανσίσκο

Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 144.633 $.
Συνολικό ΑΕΠ: 668.677.573.000 $.
Προσωπικό κατά κεφαλήν εισόδημα: $123.711.

Η οικονομία της μητροπολιτικής περιοχής του Σαν Φρανσίσκο -Όουκλαντ χαρακτηρίζεται από υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και προσωπικό εισόδημα: η πόλη αποτελεί πόλο έλξης ταλέντων και επενδύσεων τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία.

Σαν Φρανσίσκο © Andrew Perabeau /Unsplash

Σιάτλ, Ουάσιγκτον
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 119.646 $.
Συνολικό ΑΕΠ: 479.966.484.000 $.
Προσωπικό κατά κεφαλήν εισόδημα: $89.274.

Το σημαντικό ΑΕΠ του Σιάτλ και το υψηλό κατά κεφαλήν ατομικό εισόδημα οφείλονται στην ποικιλόμορφη οικονομία και στο νεανικό πνεύμα της πόλης. Το Σιάτλ ήταν πάντοτε βιομηχανική πόλη, πόλη τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά από την αρχή της δεκαετίας του 1990 εκτινάχτηκε σε καινούργια ύψη.

© Robert Ritchie / Unsplash

Βοστόνη, Μασαχουσέτη
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 105.461 $.
Συνολικό ΑΕΠ: 463.406.000.000 $.
Προσωπικό κατά κεφαλήν εισόδημα: $82.560.

Η οικονομία της περιοχής της Βοστώνης ενισχύεται από τα πανεπιστήμια υψηλού κύρους και τις υποδομές υγείας και της τεχνολογίας.

© todd kent / Unsplash

Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 89.979 $.
Συνολικό ΑΕΠ: 1.772.261.000.000 $.
Προσωπικό κατά κεφαλήν εισόδημα: 76.118 $.

Η περιοχή της Νέας Υόρκης, με το κολοσσιαίο συνολικό ΑΕΠ και το υψηλό κατά κεφαλήν ατομικό εισόδημα, παραμένει παγκόσμιος οικονομικός και πολιτιστικός κόμβος.

© Unsplash+ In collaboration with Chris Czermak

Οι 5 αμερικανικές πόλεις που υποφέρουν οικονομικά σύμφωνα με το Business Insider

Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν
Ποσοστό ανεργίας: 4,3% (το υψηλότερο μεταξύ των 30 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών στο σύνολο δεδομένων του Business Insider).
Ρυθμός αύξησης θέσεων εργασίας: 0,5% (δεύτερος χαμηλότερος).

Η οικονομία του Ντιτρόιτ παλεύει με υψηλή ανεργία και υποτονική ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Η μεταποιητική οικονομία της πόλης επηρεάστηκε σοβαρά από την τελευταία ύφεση και η ανάκαμψη ήταν αργή, παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης της πόλης.

© Doug Zuba on Unsplash

Riverside, Καλιφόρνια
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 29.753 $ (το χαμηλότερο μεταξύ των 30 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών).
Μέσος εβδομαδιαίος μισθός: 909 $ (το χαμηλότερο μεταξύ των 30 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών).

Το Riverside, που βρίσκεται στην καλιφορνέζικη ενδοχώρα, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες. Αντιμετωπίζει οικονομική στασιμότητα και περιορισμένες ευκαιρίες κυρίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της λειψυδρίας.

© Donald Guy Robinson on Unsplash

Σεντ Λούις, Μιζούρι
Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ: 0,5% (δεύτερος χαμηλότερος μεταξύ των μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών).
Μέσος εβδομαδιαίος μισθός: 1.080 $ (έβδομος χαμηλότερος).

Η οικονομία του Σεντ Λούις έχει πληγεί από την εκτεταμένη εγκληματικότητα. Aν και στην πόλη έχουν την έδρα τους 8 επιχειρήσεις του Forbes 500, η πόλη υφίσταται τις συνέπειες της φυγής προς τα προάστια η οποία έχει προκαλέσει την εκκένωση και υποβάθμιση του δήμου.

© Amicia Short / Pexels

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ
Ποσοστό ανεργίας: 3,6% (το έκτο υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών).
Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ: 1,0% (τρίτο χαμηλότερο).

Η οικονομία της Βαλτιμόρης και η ποιότητα ζωής έχουν υποβαθμιστεί τόσο ώστε το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται γύρω στα 74 χρόνια, ενώ το παναμερικανικό είναι τα 79 χρόνια. Μερικές συνοικίες της πόλης εμφανίζουν προσδόκιμο χαμηλότερο της Βόρειας Κορέας. Το 31% των θέσεων εργασίας ανήκουν σήμερα στον τριτογενή τομέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Baltimore Sun, το 34% των παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

© Irina Sitnikova on Unsplash

Τάμπα, Φλόριντα
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 41.224 $ (το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών).
Μέσος εβδομαδιαίος μισθός: 1.021 $ (πέμπτος χαμηλότερος).

Η οικονομία της Τάμπα στρέφεται γύρω από τον τουρισμό και μολονότι στην πόλη έχουν την έδρα τους σημαντικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών καθώς και πιστωτικά ιδρύματα, η ποιότητα ζωής θεωρείται χαμηλή. Aυτό το δεδομένο φαίνεται ότι θα την ενισχύει διότι οι προσιτές τιμές των ακινήτων έχουν γίνει πόλος έλξης.

H αποβιομηχάνιση έχει πλήξει σκληρά ορισμένες κομητείες στις ΗΠΑ που χαρακτηρίζονται ως Persistent poverty counties: πρόκειται για 409 περιοχές όπου το μέσο προσωπικό εισόδημα είναι γύρω στα 10.000 $ ετησίως. Το φτωχότερο μέρος στις ΗΠΑ είναι, σύμφωνα με το U.S. Census Bureau, ένα χωριό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης: στο Kiryas Joel, το 90% του πληθυσμού είναι εβραϊκής καταγωγής και το μέσο προσωπικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 5.000$.

Tampa, Φλόριντα © Anita Denunzio / Unsplash