Αποκλειστικές εικόνες από το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο, έπειτα από δεκαετίες, παραδίδεται
Xρήστος Κωστούρος: Συλλέγει vintage ελληνικές διαφημίσεις και αυθεντικά κουτιά συσκευασίας από το 1900 ως τα 70s
Με πάθος να τις διασώσει συλλέγει διαφημίσεις από την εφηβία του και τις εκθέτει στο Ναύπλιο
Δείγματα ανάμεσα σε 170 διαφημίσεις και 120 κουτιά συσκευασίας μπορείς να δεις στην έκθεση «Ελληνικές διαφημίσεις και κουτιά συσκευασίας, 1900-1970», που διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ, στο Ναύπλιο. Ο άνθρωπος πίσω από όλα τα εκθέματα είναι ο συλλέκτης Χρήστος Κωστούρος, που εδώ και μια δεκαετία περίπου έχει αφοσιωθεί στην διάσωση των αυθεντικών Ελληνικών διαφημίσεων και μεταλλικών κουτιών συσκευασίας. Το πάθος του γι’ αυτές άρχισε από τότε που ήταν μικρός, στα οικογενειακά ταξίδια στην Αθήνα χάζευε τις φωτεινές επιγραφές μέσα από το αυτοκίνητο και κάπως έτσι αποφάσισε να αναζητήσει vintage διαφημίσεις σε κάθε μεριά της Ελλάδας. Ο στόχος του όπως εξήγησε στην ATHENS VOICE είναι να διασώσει ένα κομμάτι του πολιτισμού και μιας άλλης, ρομαντικής εποχής, αναδεικνύοντας παράλληλα το μεράκι των τότε παραγωγών για να προσελκύσουν τον καταναλωτή.
«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που έχω συλλέξει είναι ένα λιθόγραφο ημερολόγιο του Αλεπουδέλη, που υπολογίζω ότι είναι της δεκαετίας του 1950 και το βρήκα σε ένα ταξίδι μου στην Θάσο, μέσα σε ένα παλαιό καφενείο από έναν ηλικιωμένο. Επισκέπτομαι παλαιοπωλεία, παλιά καφενεία και μπακάλικα ανά την Ελλάδα ή έρχομαι σε επαφή με συλλέκτες Έλληνες του εξωτερικού προκειμένου να εμπλουτίσω τη συλλογή μου. Οι διαφημίσεις που εκθέτω χωρίζονται σε τσιγκογραφίες (λαμαρίνα), χάρτινες, εμαγιέ – σμάλτο και λιθόγραφες ενώ ανάμεσά στις συσκευασίες θα βρει κανείς από κουτιά γλυκών του κουταλιού, συσκευασίες για φυτικά λίπη, λακέρδες και διάφορα από καφέδες», λέει ο Χρήστος Κωστούρος και συμπληρώνει: «Με ενδιαφέρει να δουν τα νέα παιδιά τις παραστάσεις με τις οποίες μεγάλωσαν οι πατεράδες και οι παππούδες τους και την ομορφιά του τόπου. Mέσα από τα εκθέματα όμως μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και την οικονομία της χώρας, πώς αναπτύχθηκαν οι επιχειρήσεις στην προπολεμική Ελλάδα, την ύφεση κατά τον πόλεμο ή την ανάπτυξη της βιομηχανίας στα μεταπολεμικά χρόνια, να μάθει για εταιρείες που μεσουρανούσαν κάποτε και τώρα δεν υπάρχουν ή για οικογενειακές που έχουν συνέχεια στα χρόνια όπως ο Κύκνος, και να αντιληφθεί την προσπάθειά τους να διαφημιστούν με βάση τις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις της εποχής τους.»
Η έκθεση στο Ίδρυμα Βασίλης Παπαντωνόυ (Σοφρώνη 13, Ναύπλιο) έχει διάρκεια από τις 19/12 ως τις 29/1/2023 με ωράριο λειτουργίας. 10.00-14.00. Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα εκθέματα ενδεικτικά:
Δειτε περισσοτερα
Η σειρά ξεχωριστών posters που παρουσιάζονται λίγο πριν από κάθε ευρωπαϊκή αναμέτρηση
Τα Fresh Voices επέστρεψαν για τον Νοέμβριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και ήμασταν όλοι εκεί.
Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια για ταινίες και θρυλικά εξώφυλλα δίσκων
Μια μαγική μουσική βραδιά με συζητήσεις και live στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζα Γουλανδρή
Με αφορμή την Ωκεανίδα 2024, γνωστοί καλλιτέχνες δίνουν νέα μορφή σε σανίδες που έχουν ήδη «δαμάσει» τα κύματα