- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
22 λόγοι που πάμε Θεσσαλονίκη τώρα
Το αφιέρωμα της Athens Voice στην αγαπημένη πρωτεύουσα του Βορρά
Αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη: ο τουρισμός, η γαστρονομία, η μουσική, τα φεστιβάλ, τα σποτ.
Discover Thessaloniki, the «Wife of Thermaikos» that will charm you with its timeless beauty, inspiring architecture and unique greek culture.
Το φετινό καλοκαίρι, αλλά ακόμα και τώρα, πρώιμο φθινόπωρο, η πόλη είναι γεμάτη τουρίστες. Αλωνίζουν από τον Άγιο Δημήτριο ως τη Ροτόντα, τη Μητροπόλεως και το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, στα ερείπια της Ρωμαϊκής αγοράς, πίνουν φραπέ στου Χατζή, Τσιμισκή γωνία με Παύλου Μελά, δοκιμάζουν μπουγάτσα με τυρί και ελληνικό καφέ στο μπρίκι σερβιρισμένο παρέα με λικέρ τριαντάφυλλο. Μερακλίδικα πράγματα, Θεσσαλονίκη είσαι, στον Ζύθο Ντορέ για το ιτς πιλάφ, την παστουρμαδόπιτα και τη διάσημη αλοιφή-ανιθοσαλάτα. Στο πάρκο του Ξαρχάκου τεστάρουν την ντόπια μπίρα «Νύμφη», για το πολυυμνημένο γλυκό μπουγατσάν τραβούν για Estrella, που βρήκε την πατέντα και τα τραπέζια του πίσω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι διαρκώς φουλ. Το κέντρο δουλεύει τούρμπο, είναι φίσκα, από τον Τερκενλή της Αριστοτέλους φορτώνουν τσουρέκια, έχοντας ντερλικώσει λίγο πιο πριν με τον καλύτερο γύρο, που τον βρήκαν στη Διαγώνιο και τη Διάβαση. Φυσικά, μετά της πρέπουσας ρωσικής σαλάτας και by the book, όπως συστήνουν τα «καλά» οι οδηγοί. Οι πιο ψαγμένοι και σπορτίφ, μετά την επίσκεψη στον Λευκό Πύργο (ουρές!), δεν παίρνουν τα δίπατα κόκκινα λεωφορεία, αλλά ανηφορίζουν με τα πόδια για το Επταπύργιο και τη Μονή Βλατάδων. Θέλουν να αγναντέψουν τη θέα από τον Πύργο Τριγωνίου ή την ταράτσα του καφενείου Βυζάντιο, enjoy!
Το καλό να λέγεται: φέτος σκίσαμε από τουρισμό. Κατοικώ στην Άνω Πόλη και μέρα-νύχτα άκουγα τις κόρνες κι έβλεπα τα κρουαζερόπλοια να ξεφορτώνουν Εβραίους και Γάλλους, Ιταλούς και Αμερικανούς. Μαζί φυσικά και τα μιλιούνια από Σλάβους και Βαλκάνιους, που παραδοσιακά και οδικώς μας προτιμούν για ψώνια, Χαλκιδική και… Σαλονίκη, οδός Τσιμισκή, όπως τραγουδά στα λαϊκά ραδιόφωνα ο Πέτρος Ιακωβίδης. Εντυπωσιασμένος, μετρώ τα δεκάδες μικρά κόζι χοτέλ, που έχουν ξεφυτρώσει παντού στο κέντρο. Μαζί με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα μπουτίκ καταλύματα και τα youth hostels που συναντάς και πάνω και κάτω από την Εγνατία. Γεμάτη κομψά μαγαζιά ή πολυεθνικές αλυσίδες σόπινγκ, πεζόδρομους με τρέντι καφέ και γαστρονομία υψηλής ποιότητας, που μάρκαρε τη Θεσσαλονίκη σαν τη μόνη ελληνική πόλη που πέτυχε να ενταχθεί στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO, οι δρόμοι του κάτω κέντρου δικαιώνουν όλα τα δημοσιεύματα. Απολαύστε υπεύθυνα 22 από τα καλύτερα της πόλης φέτος.
01. ΔΕΘ 86
Ή και πώς η Θεσσαλονίκη γέμισε με Ηνωμένους Άραβες από τα τιμώμενα Εμιράτα. 57 εταιρείες-κολοσσοί, στις κατηγορίες τρόφιμα, ενέργεια, logistics, αεροπορικές μεταφορές και λοιπά ηνωμένα χυτήρια αλουμινίου και βωξίτη, έστησαν περίπτερα και διαλαλούν το σύνθημα Θεσσαλονίκη Αραβία συμμαχία. Μαζί με ελληνικά επιτεύγματα (το περίπτερο του Πιερρακάκη και της Ψηφιακής Ελλάδας είναι από τα μεγάλα σουξέ) και τα βραδινά συναυλιακά γλέντια με Πάολα, αδελφούς Τσαχουρίδη, Καρρά, Μαζωνάκη, Σαμπάνη και λοιπούς ξεσηκωτικούς, η Θεσσαλονίκη πιστοποιεί και δικαιώνει τη σύνδεσή της με την Αραβία. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να πας στο Κουβέιτ για να καπνίσεις μερακλίδικους αρωματικούς ναργιλέδες. Στα Λαδάδικα, την πάνω πλευρά της Εγνατίας και στην πλατεία Ευόσμου (στη δυτική πλευρά) πάνε τα ντουμάνια σύννεφο κι οι κοχλασμοί φουντώνουν.
02. Η επιστροφή της Αγοράς Μοδιάνο
Το λίφτινγκ και η επιστροφή της μονοπωλούν τις συζητήσεις στα πέριξ του κέντρου. Η ιστορική αγορά που έχτισε το 1926 ο Έλι Μοδιάνο και εγκαινιάστηκε το 1930, προμήθευε τη θεσσαλονιώτικη high society του Μεσοπολέμου με τις πιο φίνες και εξωτικές πρώτες ύλες διατροφής. Σε αντιδιαστολή με το Καπάνι, από όπου ψώνιζε ο «λαουτζίκος», το προφίλ της Μοδιάνο ήταν αριστοκρατικό, ώσπου να ξεκινήσει η μεταπολεμική κατρακύλα. Το 1983 κηρύχθηκε διατηρητέα, στο διάβα του χρόνου άρχισε να παρακμάζει, να ραγίζει και να υποβαθμίζεται, μέχρι που πέρασε κι αυτή στη ζώνη της Πόλης των Φαντασμάτων (μέμνησο του Μαρκ Μαζάουερ). Τα τελευταία χρόνια, η θέα της μοίραζε μόνο νοσταλγία και μελαγχολία για ένα χθες που πέρασε ανεπιστρεπτί, μέχρι που μέσω διαγωνισμού ΤΑΙΠΕΔ η Μοδιάνο πέρασε στον Όμιλο Φάις, που υπόσχεται μια γκράντε επανεκκίνηση για το πιο κραταιό πάλαι πότε γκουρμέ και ντέλι σποτ της πόλης. Το μπίζνες πλαν της νέας Αγοράς (θα ανοίξει μέσα στον Οκτώβριο) κάνει λόγο για 400 εργαζόμενους, 4 εκατομμύρια επισκέπτες τον πρώτο χρόνο και 7 εκατομμύρια με την πάροδο της τριετίας. 75 υψηλής γαστρονομίας σποτ με κρεοπωλεία, ψαροπωλεία, καφέ, κάβες, καταστήματα ξηρών καρπών και ψαγμένων γαστριμαργικών κόνσεπτ, με την υπογραφή των πιο γνωστών ονομάτων (Γορίλας, Estrella, Cin-Cin, Koki, Gioulletta, My Cava), θα βάλουν τα δυνατά τους, ώστε το μέρος να ξαναζωντανέψει και να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη. Γλυκιά η αναμονή, μεγάλα τα σχέδια, ευσεβείς οι πόθοι.
03. Η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι το νέο ροκ εν ρολ
Από τα μέσα του ’80 και όλη τη δεκαετία του ’90 ήταν οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά που έκαναν όλα τα παιδιά της Θεσσαλονίκης να πιάσουν τις κιθάρες και να φτιάξουν μπάντες. Στο ξεκίνημα των 00s, οι Beetroot και οι Designers United πήραν τη σκυτάλη και έφτιαξαν μια ανατρεπτική και περιλάλητη γραφιστική, που άνοιξε τον δρόμο για να πλημμυρίσει η πόλη με μια νέα γενιά γραφείων οπτικής επικοινωνίας. Μετά το ροκ εν ρολ και τη γραφιστική το νέο κύμα- τάση-χιτ της Θεσσαλονίκης είναι η γαστρονομία. Πειραματισμός, τόλμη, παράδοση και νεωτερισμοί μπαίνουν στη χύτρα ή τα τηγάνια.
04. Ορίστε μια βόλτα στα σποτ της νέας σκηνής της πόλης με πρώτη στάση την Ηλιόπετρα στο 5 της Αισχύλου
Δοκιμάστε ντολμαδάκια με σαρδέλα σε πουρέ γλυκοπατάτας με κρέμα κεφίρ, κολοκυθάκια γεμιστά με κολιό, καπνιστή παντσέτα και compote κερασιού και χτυπήστε γοφάρι τυλιγμένο σε φρέσκα αμπελοφάσουλα με ρεβιθάδα, συν χούμους με δροσουλίτες και καλαμάρι. Ο Γιώργος Ζαννάκης και η Βάσια Γκαμπάνη στην Ηλιόπετρα, λίγο δίπλα από το Τουρκικό Προξενείο, σερβίρουν μόνο σε έξι τραπεζάκια μέσα και άλλα έξι έξω, σε ένα από τα πιο new age γαστροκαφενεία του Βορρά.
05. Επόμενη στάση: Βασιλίσσης Όλγας 18, Casablanca Social Club
Στεγάζεται σε μια απίστευτης αισθητικής έπαυλη με αναγεννησιακά χαρακτηριστικά, που έχτισε το 1888 ο Γάλλος αρχιτέκτονας Φρεντερίκ Σαρνό για τον Λεβή Μοδιάνο. Η μετέπειτα οικία Θέμελη και αργότερα Μιχαηλίδη παραμένει ένα εμβληματικό τοπόσημο, μνήμη της περίφημης συνοικίας των Εξοχών, εντός του οποίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια φιλοξενείται ένα πολύ ξεχωριστό μπαρ-ρεστοράν. Ξεκινήστε με τα χιτ κοκτέιλ του φετινού καλοκαιριού: το Mala Armeniaca, με όνομα που προέρχεται από την επιστημονική ονομασία του βερίκοκου, περιέχει το καλύτερο λικέρ βερίκοκου στον κόσμο, ένα μείγμα ρουμιών από την Κούβα και την Αγία Λουκία και εξωτικά φρούτα του πάθους. Μια ιδέα του μπαρ μάνατζερ Αλέξανδρου Σουρμπάτη, όπως και το La Marseillase με μαστίχα, λικέρ ροδάκινο, βασιλικό και ανανά. Στην κουζίνα τα κουμάντα κάνει ο Γιώργος Μπαλαμότης. Δύο πιάτα που σκόραραν ήταν το Steak ταρτάρ και το Omaha steak.Το πρώτο: prime steak μοσχαριού με μπαχαρικά από τα όρη της Γαλλίας, καπνιστό λάδι οξιάς, τραγανό άχυρο πατάτας και μια κρεμώδη υφή με βάση ροκφόρ Saint Agur. Το δεύτερο: Chuck flap από μοσχάρι Black Angus ελαφριάς ωρίμανσης με ψημένη fregola Σαρδηνίας, τραγανή polenda παναρισμένη με αρωματικά της Μεσογείου και μια βινεγκρέτ από άγρια βότανα.
06. Λίγη Casablanca ακόμα
Το τρίτο το καλύτερο είναι η μουσική της. Σε μια Θεσσαλονίκη όπου παντού ακούς μόνο τραπ, αδιάφορο λάουντζ ή ελληνικά χιτάκια, ο Κώστας Γεωργιάδης στα ντεκ έπαιζε Prefab Sprout, Pale Fountains και τραγούδια από την κληρονομιά Ράδιο 88 μισό, που λείπει αφόρητα από την πόλη. «Μη γράψεις ύμνους για εμένα προσωπικά, ομάδα είμαστε πάνω από όλα», αλλά δυστυχώς δεν άντεξα, Χρήστο Πορτοκάλογλου.
07. Ένας πολύ δυνατός σεφ σας περιμένει στο εστιατόριο Salonica του Makedonia Palace
Λέγεται Σωτήρης Ευαγγέλου και λανσάρει μια κουζίνα κυνηγετικής γαστρονομίας, ήτοι: Ορτύκια φλαμπέ με Αρμανιάκ, σάλτσα από σταφύλια, κάστανα, γλασσαρισμένες ρέβες με πορτοκάλι και ρύζι μπασμάτι με σταφίδες και κουκουνάρι. Παρακάτω, σ’ αυτό το λεξικό, θα παρελάσουν πολλοί ακόμα σεφ, μιας και η γαστρονομική σκηνή της πόλης είναι σπαρταριστή και ευφάνταστη όπως ακόμα ένα από τα πιάτα του Ευαγγέλου, το ζαρκάδι ραγού με παπαρδέλες, τρούφα και μανιτάρια του δάσους.
08. Η δεύτερη ζωή του Όλυμπος Νάουσα και περισσότερη γαστρονομία ακόμη
Όλυμπος Νάουσα, στο 45 της Λεωφόρου Νίκης. Πρόλογος: Στη Θεσσαλονίκη των συντηρητικών και των μαμούχαλων, που τρέμουν κάθε αλλαγή και μόνο νοσταλγούν ένα χθες, που, μεταξύ μας, το παραμυθοποιήσαμε και φτάνει, η επιστροφή του ιστορικού εστιατορίου (για χρόνια προκαλούσε θλίψη με τα σφαλιστά του κεπέγκια) συζητήθηκε αλλά και μαρκαρίστηκε από έναν κυκεώνα μίρλας και φτηνής κριτικής. Αλλά κάθε άλλο. Ρεπορτάζ: Ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας πάτησε ατόφια στις παλιές γεύσεις και εξελίσσει την ιστορία γράφοντας ιστορία. Το παραδοσιακό χιουνκάρ μπεγιεντί με κρέμα ψητής μελιτζάνας στη σχάρα, τρυφερά κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα, απόσταγμα μαϊντανού και ξηρό ανθότυρο Ρεθύμνου τα σπάει. Και τη δεύτερη φορά που το επισκέφθηκα, δοκίμασα ένα εκπληκτικό μπαρμπούνι σαβόρο με το ψάρι σωτέ και την κρέμα φάβας, το ταρτάρ καραμελωμένης ντομάτας, τα καρπόφυλλα Τήνου και το απόσταγμα από σουτζούκι και χταπόδι να το στέλνουν στον Θεό.
09. Επέστρεψε στο κέντρο και η Μασσαλία (στο 6 της Μανουσογιαννάκη με Φιλικής Εταιρείας)
...που ξεκαλοκαίριασε στην Καλλικράτεια και τη Φώκια, αλλά πάντα η βάση της, δώδεκα χρόνια τώρα, βρίσκεται εδώ. Ο Νίκος Καρδαράς κι ο Γιάννης Παντζίκης τρατάρουν τηγανιά τόνου και γαρίδες κανταΐφι, χέλι με μπέικον, μουστάρδα, πατάτα και κατίκι Δομοκού. Αν θες να μπεις και στο κρεατοφαγικό μενού, δοκίμασε τη μελωμένη παντσέτα τους με τον πουρέ μελιτζάνας. Ένα από τα πρώτα γαστρονομικά γκουρμέ ταβερνεία, που εκτίναξαν τη σκηνή ανοίγοντας τον δρόμο για αυτό που πλέον δοξάζεται σαν ελληνική κουζίνα, παραμένει, μακράν, επί των επάλξεων.
10. Τα Λαδάδικα το ξαναβρήκαν και τρανή απόδειξη είναι το +Τροφή, Δόξης 9 και Ναυμαχίας Έλλης
Άλλη μια εξαιρετική γαστροταβέρνα που τη συζητάει η Θεσσαλονίκη, αφού ο σεφ Γιάννης Λουκάκης δίνει τα ρέστα του: το φιλέτο πετεινού με γιαούρτι καπνιστό πιπέρι, ρωσική από μανιτάρια και σαλάτα σπανάκι σε πίτα παζλαμά, μαζί με το κοψίδι μαύρου χοίρου, σαλάτα από καμένα λάχανα, μουστάρδα καρπού, κρέμα κουνουπίδι και πούδρα αυγοτάραχου είναι τα αξεπέραστα χιτ του Λουκάκου. Λειτούργημα ασκεί ο τύπος…
Posted by SinTrofi on Sunday, January 17, 2021
11. Ψαρικά τζετ και όστρακα πέντε αστέρων στο Τριζόνι, του Αστέριου Σουσούρα (Λυκούργου 2)
Εδώ θα βρεις πηχτή κακαβιά από πετρόψαρα και λευκή ταραμοσαλάτα με yuzu,άγρια στρείδια, ανεμώνες και σμέρνες, ρέγκες πορτοκάλι και ροφό πλακί με καλαμαράκι και ζυμαρικά. Χρόνια στο κουρμπέτι της ψαρικής, αφού το Τριζόνι ξεκίνησε από την Κρυοπηγή της Χαλκιδικής κι ο Σουσούρας έχει άκρες με τους καλύτερους δύτες και αλιευτές του κόλπου, το εστιατόριο αυτό είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του.
12. Στα Λαδάδικα έστησε κατάσταση και ο πολυσυζητημένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης
Χαρούπι, αν πας, Δόξης 4, να φας το τηγανητό κουνέλι με πουρέ μελιτζάνας και ξινόχονδρο, παντζάρια, σκόρδο, αμύγδαλο, κρεμμύδι και σάλτσα στιφάδο.
13. Όμως ο Παπουτσάκης άλωσε και την περιοχή του Λευκού Πύργου με τα Δέκα Τραπέζια (στο 4 της Στρατηγού Καλλάρη)
Τέσταρε τα ραβιόλια γαρίδας με καρύδι, μυζήθρα, σουτζούκι και σάλτσα ντομάτας αλλά μην πεις όχι και στην crustade σμετάνας με καβούρι, σόγια και χαβιάρι πέστροφας. Το τολμώ: ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι εκτός από σεφ και ποιητής.
14. Όσο υπάρχουν μπαρ, όλοι θα έχουν μια πατρίδα
Θερμαϊκός. Αλώβητο από τον χρόνο, με τα κορίτσια του Axis Boldas Love του Τζίμι Χέντριξ να σε κοιτούν στο μπαρ, τον Λευτέρη Κορδιάο να μιξάρει εκλεκτά ηλεκτρονικά και από απέναντι να ρολάρουν τα καράβια με τον Όλυμπο στο πλάνο, ένα από τα πιο ιστορικά στέκια της πόλης, κλείνει φέτος τα 30 του χρόνια. Οι πίνακες με τα κορίτσια του Γκογκέν, τα στιλάτα αμπαζούρ και το μυθικό ασπρόμαυρο κάδρο του Βέντερς από το «Ένας αμερικανός φίλος» παραμένουν ενθύμιο μιας Θεσσαλονίκης και μιας παραλίας που αρνείται να συνθηκολογήσει με τη φτήνια της περιρρέουσας φραπεδούπολης.
15. Γηράσκω αεί διδασκόμενος
Όταν δοκίμασα τον πρώτο ζεστό καπουτσίνο της χρονιάς και μ’ έστειλε η γλύκα και το χαρμάνι του, έμαθα πως είναι η roasted ποικιλία Area 51, αφού ανέκαθεν η Θεσσαλονίκη την έψαχνε και συνεχίζει να την ψάχνει με τέτοια γούστα.
16. Ακλόνητο και το Ρέζι για τους παλιούς, Residents για τους καινούργιους
Πάντα εκεί στο 4Α της Στρατηγού Καλλάρη, πάντα με τον Γιώργο Χριστιανάκη, τη Ράνια Μπουρνάκα και τη Σωτηρία Παπαδοπούλου στα κουμάντα και μια αρμαθιά από τρελαμένους ντιτζέι να κρατάνε το σάουντρακ ψαγμένο αλλά και χαρούμενο, τολμηρό και ανεπανάληπτα γκρούβι. Ο ορισμός για δεκαετίες του αλτέρνατιβ μπαρ, είναι στέκι μουσικών, ηθοποιών, ποιητών και λοιπών επαγγελμάτων, που στη Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζουν άνθηση όπως παλιά, αλλά να που αίφνης εδώ, αν μετρηθούν, βγαίνουν τόσοι όσοι πρέπει. Δεν είναι μπαρ, είναι ιδέα.
17. Ιδέα όμως είναι και το Ypsilon
Σε ένα ανακαινισμένο χάνι του 1870, το Ταζ Χαν στα Άνω Λαδάδικα, το Ypsilon, είναι από τις μετρημένες περιπτώσεις που όντως κάνει τη Θεσσαλονίκη να βερολινάρει ή να βαρκελωνίζει. Μπαρ, γκαλερί, εστιατόριο, coworkingspace, που εντός στεγάζονται δημιουργικές ομάδες, πάρκο για ανήσυχες καρδιές, που μοιάζει σαν να έρχεται από την εκρηκτική Θεσσαλονίκη των 90s, το Ypsilon πουλά πολιτισμό και φαν, κουλτούρα συνεργατική και εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκθέσεις, συναυλίες κι όλα εκείνα που το 2018 του χάρισαν μια θέση στα Hottest New Café opening across the world του Venue Report.
18. Τα ίδια ισχύουν και για ToPikap κάτω από το Καραβάν Σαράι
Μπαρ, βιβλιοπωλείο, ιντερνετικό ραδιόφωνο, υπόγεια γκαλερί και ούλτρα καταρτισμένα ντιτζεόνια και παραγωγοί, ψυχές με πνεύμα ομαδικό, κατάφεραν να συσπειρώσουν την εναλλακτική σκηνή και να δώσουν αυτό το κάτι άλλο που επιμένει να υπάρχει.
19. Φθινοπώριασε, αλλά το πάρτι συνεχίζεται: In Techno We Trust
Από τις 14 ως τις 17 Σεπτεμβρίου, το Reworks, το πιο μεγάλο και πιο πλούσιο ελληνικό ηλεκτρονικό φεστιβάλ (και ένα από τα δέκα καλύτερα στην Ευρώπη, για να μην ξεχνιόμαστε) χτυπά σε τέσσερα σημεία, παρτάροντας ανηλεώς και ανυπερθέτως σε Παλατάκι (Κρήνη), Ypsilon (Βαλαωρίτου) και FixArea συν Block 33 στη βιομηχανική δυτική πλευρά της πόλης. Solomun, Mano Le Tough, Ben Klock, Kas:st, Adriatique, Dixon, Nina Kravitz, Lebanon Hanover (εδώ προσκυνώ, κλαίω και ορκίζομαι αέναη πίστη και αφοσίωση στο ποστ πανκ), Max Cooper(θεός), και 30φεύγα ακόμα καλλιτέχνες σε εννιά σκηνές θα δονήσουν τη Θεσσαλονίκη, που το περιμένει κάθε χρονιά πώς και πώς. Δόξα και τιμή στον Ison (Τάσο Διολατζή) και όλη την ομάδα που κρατά το ηθικό ακμαιότατο και το κορμί στην τσίτα. Στο reworks.gr, όλο το πρόγραμμα, όλη η δράση.
20. Και τώρα μια βαθιά υπόκλιση για το The Comic Con 6
Η πιο υπερ-ηρωική διοργάνωση της Ελλάδας επιστρέφει από 23 ως και 25 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Το απόλυτο φεστιβάλ για κόμικς, cosplay, videoboard, card games και ταινίες δράσης φέρνει στη Θεσσαλονίκη για άλλη μια χρονιά κορυφαία ονόματα: John Royle (Marvel, Zenescope), Fransesco D’ Ippolito (Disney, Panini), Brian Azzarello (Batman, Superman, Wonder Woman), Stephanie Philips (Batman, Wonder Woman), Dave Lung (DC comics, Marvel), Boo Cook (Judge Dredd), Simon Davis (2000AD), Vanesa R. Del Rey (Redlands),Paolo Pantalena (Zenescope, Marvel, DC),Victor Bogdanovic (DC, Batman, Superman, Wolverine). Μαζί με τους έλληνες δημιουργούς, που θα σε περιμένουν στο τραπεζάκι τους, τα masterclass και τα workshops, το bodypainting και οι κινηματογραφικές προβολές εγγυώνται άλλο ένα μεγάλο εικαστικό, με υπογραφή Λεόντιος Παπαδόπουλος. Είναι δημοσιογράφος στο φρι πρες Citymag και από τα παιδιόθεν του κόμικς τζάνκι και δεινός συλλέκτης. H Athens Voice είναι επικοινωνιακός χορηγός.
21. Ωραίο τριήμερο μυρίζει και το Street Mode Festival
Eπιστρέφει από 23 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας ένα τριήμερο fussion πανηγύρι δρόμου, με ίντι, χιπ χοπ, μέταλ, πανκ και χέβι ήχους. Παυλίδης και Hotel Alaska, Fun Lovin’ Criminals, 1.000 Mods, Bloody Hawk, Villagers of Ioannina, Γιάννης Αγγελάκας και 100 βαθμοί Κελσίου, Βέβηλος, Locomondo, Planet of Zeus κι ένα κάρο θέαμα και ονόματα ακόμα δίνουν ραντεβού στη Sonik Arena του δρόμου Θεσσαλονίκης - Περαίας. Back from the dead! Get ready for chapter 12! Τσεκ: streetmode.gr.
22. Επιστροφή και για το Φεστιβάλ Kapani Project
1 και 2 Οκτωβρίου, στην παλιά αγορά και πάντα με ελεύθερη είσοδο, η γιορτή επιστρέφει με καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας: TallF, Tiny Jackal, Terrone, Transparent Man, Yiname Band, Gummi HZ, Jaymod, Lex (Athens) και Ρουμπίνη Σταγκουράκη. Οι Nomadet Sauvage επιμελούνται το φαγητό του δρόμου και τα πέριξ των οδών Σπανδωνή και Βλάλη είναι έτοιμα να αντιλαλήσουν ξανά γιορτή, αφού λόγω Covid τα τελευταία δυο χρόνια το φεστιβάλ της πιο αγαπημένης μου αγοράς στην πόλη ήταν βουβό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Χρειαζόμαστε σύγχρονες πόλεις που να συνδυάζουν την καινοτομία με τη βιωσιμότητα
«Η αξιοπρέπειά σου είναι πάνω απ’ όλα» του λέγανε και αυτός το έκανε κανόνα ζωής
Η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης με την ιστορική αξία και τον αρχιτεκτονικό εκλεκτικισμό
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.