Πολεις

Η Ειρήνη Μαλασίδου μεγαλώνει φυτά σε γυάλες στη Θεσσαλονίκη

Δημιουργεί τα «Pot», κλειστά οικοσυστήματα που με ελάχιστη φροντίδα καταφέρνουν να επιβιώνουν και να βλασταίνουν χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τα ποτίσει.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The-pot.jpg

Η Ειρήνη Μαλασίδου δημιουργεί φυτεύσεις σε γυάλινα δοχεία μέσα από το project «Τhe Pot»

Μικρά παχύφυτα, κακτοειδή και αερόφυτα μέσα σε οβάλ γυάλες που μοιάζουν με αυγά ή σε μακρόστενα γυάλινα δοχεία, μεγαλώνουν, ανθίζουν και ομορφαίνουν σε ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Τα «Τerrariums», όπως λέγονται, είναι κλειστά οικοσυστήματα που με ελάχιστη φροντίδα, ή και χωρίς καθόλου πότισμα, καταφέρνουν και επιβιώνουν. Η Ειρήνη Μαλασίδου εργαζόταν στο κομμωτήριο της οικογένειάς της ώσπου σε ένα ταξίδι στην Αγγλία ήρθε σε επαφή με την «τέχνη» των «φυτών σε γυάλες» και αποφάσισε να ειδικευτεί σε αυτό. Τα «Pot», oι αυτόνομες συνθέσεις φυτών που δημιουργεί, είναι μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση απο τις εφήμερες ανθοδέσμες και τα κλασικά φυτά εσωτερικού χώρου, ένα μίξ μεταξύ του κόσμου της διακόσμησης και της τάσης του «urban planting».

Η Ειρήνη Μαλασίδου

«Όλα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι στο Λονδίνο γύρω στα τέλη του 2017, που με έφερε μπροστά σε μία πολύ ξεχωριστή βιτρίνα που ήταν γεμάτη µε διάφανα βάζα που στο περιεχόμενο τους είχαν φυτά. Αυτό που μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν πως αυτά τα βάζα ήταν κλειστά με καπάκια ή φελλούς κάτι το οποίο δεν είχα συναντήσει ποτέ ξανά στη ζωή μου. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη το μυαλό µου βρισκόταν ακόμη σε εκείνη τη βιτρίνα με τα βάζα. Ένιωθα μέσα μου πως θα μπορούσα να δημιουργήσω τους δικούς μου “πράσινους κόσμους” απλά χρειαζόμουν την κατάλληλη ώθηση, η οποία ήρθε μέσα από την πρόκληση ότι δεν μπορούσα να το κάνω. Με προκάλεσαν λοιπόν να δημιουργήσω τα δικά μου βάζα, πράγμα που έκανα και εξακολουθώ να κάνω από εκείνη τη μέρα έως και σήμερα» διηγείται η Ειρήνη στην ATHENS VOICE. 

Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν τόσο απλά... μπορεί η δημιουργία ενός µικρόκοσµου σε βάζο να αποτελεί το εύκολο κοµµάτι του project αλλά το δύσκολο είναι να καταφέρει αυτό να επιβιώσει. Η Ειρήνη μας εξηγεί πως τοποθετώντας τα φυτά µέσα σε κλειστά βάζα, δημιουργείται μια μικρογραφία της ατμόσφαιρας. Καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή τους παίζει το φως, με τη βοήθεια του οποίου επιτυγχάνεται η φωτοσύνθεση των φυτών και ο κύκλος του νερού. Το νερό στην αρχή εξατμίζεται, στη συνέχεια υγροποιείται στα εσωτερικά τοιχώματα του βάζου και καταλήγει ξανά στο χώμα ποτίζοντάς τα.

Φτέρη σε γυάλα


«Με απλά λόγια, κλειστό οικοσύστημα είναι ένας μικρόκοσμος του πλανήτη μας κλεισμένος μέσα σε μια γυάλα. Οι βασικές αλλαγές του δικού μου γυάλινου κόσμου µε τον κόσμο στον οποίο ζούμε είναι πως έχω αφαιρέσει τη ρύπανση και ό,τι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και έχω περιοριστεί στα βασικά: φυτά, χώμα, πέτρες νερό και οξυγόνο. Για να καταλάβει κάποιος τι είναι ένα κλειστό οικοσύστημα αρκεί να ανοίξει το καπάκι ενός pot και να πάρει μια βαθιά ανάσα καθαρής φύσης» συμπληρώνει η Ειρήνη.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του «The Pot» μπορεί να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε 14 ειδικά βάζα που ξεκινούν από ύψος 15 εκατοστών και µπορούν να φτάσουν έως και τα 60 εκατοστά με καπάκια από φελλό ή γυαλί, ακόμα και χειροποίητα κεραμικά. Όσο ακολουθούνται οι οδηγίες που παρέχονται με την αγορά του, το φυτό θα ζει και θα αναπτύσσεται όπως κάθε άλλο. Δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα αλλά μονάχα ένα φωτεινό σημείο στον χώρο και πότισμα ίσως χρειαστεί μια φορά τον χρόνο.

Μπονσάι σε γυάλα

«Τα pots µπορούν να δημιουργηθούν οπουδήποτε υπάρχει έμπνευση! Στις αρχές τα δημιουργούσα στο χωριό μου που βρίσκεται στα 1.300 µέτρα υψόμετρο µακριά από τις πόλεις με ελάχιστους κατοίκους. Από εκεί άλλωστε έχουμε πάρει και αρκετά από τα υλικά που τοποθετούμε μέσα στα βάζα. Κάποια άλλα βάζα έχουν δημιουργηθεί στα Κύθηρα χρησιμοποιώντας τις μαγικές πέτρες Κυθήρων. Κατά κύρια βάση όμως, τα pots δημιουργούνται στο εργαστήριό μου, μια χρονοβόρα διαδικασία κατά την οποία κάθε λεπτομέρεια µετράει. Τα είδη των φυτών που βάζω μέσα σε ένα pot είναι περιορισμένα. Ο λόγος είναι πως το κλίμα που δημιουργώ μοιάζει πολύ με το τροπικό, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά. Επίσης επιλέγω φυτά μικρής ανάπτυξης όπως είναι τα bonsai γιατί θέλω οι δημιουργίες µου να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, κάτι το οποίο δεν γινόταν εάν το φυτό που τοποθετούσα δεν χωρούσε µετά από λίγο καιρό µέσα στο βάζο».

Η Ειρήνη Μαλασίδου

Με αφορμή την πανδημία και τον εγκλεισμό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν προς την ενασχόληση με τα φυτά εσωτερικού χώρου, το λεγόμενο «urban gardening» και μια πιο «πράσινη» στάση ζωής. Είναι µια ευφήμερη τάση ή καθιερώνεται πλέον στις συνήθειες και τις συνειδήσεις των ανθρώπων; Ρωτάμε την ειδικό των terrarium για να μας απαντήσει:

«Με την καραντίνα πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι ασχολήθηκαν με τομείς στους οποίους υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκέφτονταν καν να ασχοληθούν είτε επειδή δεν θα είχαν τον χρόνο είτε την διάθεση και την ενέργεια που απαιτεί μια καινούρια ασχολία. Ένας τομέας που ασχολήθηκαν πολλοί εν µέσω καραντίνας είναι αδιαμφισβήτητα και τα φυτά εσωτερικού χώρου. Oι τάσεις προς το eco friendly lifestyle ή την πράσινη ενέργεια γίνονται ολοένα και περισσότερο πιο εμφανείς και πιο αναγκαίες στην εποχή μας. Εύχομαι και ελπίζω να μην πρόκειται για κάποια τάση που θα φύγει καθώς τα οφέλη των φυτών στη ζωή των ανθρώπων είναι αμέτρητα. Όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολυκατοικία Γραμματικού
Τσιμισκή και Χρυσοστόμου Σμύρνης γωνία: Θρύλοι από τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου και ιστορίες από το τώρα της

Το παρελθόν και το παρόν της πολυκατοικίας Γραμματικού, που δεσπόζει στην Τσιμισκή, η παλαιότερη ενδεχομένως κάβα της Θεσσαλονίκης και μερικά «διαμαντάκια» από τον Κολινδρό Πιερίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.