Πολεις

Η Σεντσέν στην Κίνα είναι η μεγαλούπολη πληροφορικής και τέχνης

Η Κίνα είναι πια η πρώτη χώρα στον κόσμο στον τομέα της αγοραπωλησίας τέχνης

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πόλη Σεντσέν στην Κίνα θεωρείται μια από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες μεγαλουπόλεις στον κόσμο

Η τριάδα που οργάνωσε τις μεγάλες εκθέσεις και αγορές τέχνης Art021 και Jingart στη Σαγκάη και στο Πεκίνο επεκτείνεται στη Σεντσέν στη Νότια Κίνα. Η Σεντσέν θεωρείται η κινεζική Σίλικον Βάλεϊ, έδρα, μεταξύ άλλων, του Southern University of Science and Technology, ενός από τα πιο πρωτοπόρα τεχνολογικά ιδρύματα στον κόσμο. Η έκθεση Shenzhen Design and Art (DNA) θα γίνει από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 4 Οκτωβρίου, λίγο μετά την ετήσια έκθεση Art Shenzhen που γίνεται κάθε χρόνο από το 2013.

Η Σεντσέν ήταν η πρώτη και μία από τις πιο επιτυχημένες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) της «νέας» Κίνας, που αναπτύχθηκε μέσα σε τριάντα χρόνια από ψαροχώρι σε αστραφτερή μεγαλούπολη με πληθυσμό γύρω στα 10 εκατομμύρια, απορροφώντας ξένες επενδύσεις άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για μια από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες μεγαλουπόλεις στον κόσμο και μια από τις λιγοστές στην Κίνα που έχουν από την αρχή σχέδιο πράσινης ανάπτυξης. «Η Σεντσέν δίνει τους ανθρώπους την ευκαιρία να χτίσουν καινούργια ζωή» λέει στην Art Newspaper ο Bao Yifeng, που ίδρυσε την Art021 μαζί με τον David Chau και τον Kylie Ying το 2013. «Η έκθεση θα συμπέσει χρονικά με την Εθνική Εορτή της Κίνας την 1η Οκτωβρίου, ημέρα της ίδρυσης του σύγχρονου κράτους το 1949, και ελπίζουμε να έχουμε πολλούς ξένους επισκέπτες». Αυτό ίσως είναι δύσκολο δεδομένου ότι, εκτός του ότι ισχύουν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες, ο εντοπισμός ενός κρούσματος στις 10 Ιουνίου προκάλεσε πανικό και έγιναν χιλιάδες τεστ στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

© Chenyu Guan / Unsplash

Η έκθεση και αγορά τέχνης στη Σεντσέν θα περιλαμβάνει 40 γκαλερί που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αστικού Σχεδιασμού, ένα οικολογικό κτίριο που ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια και εγκανιάστηκε το 2017. Τα εκθέματα θα είναι χωρισμένα σε τέσσερις τομείς: ζωγραφική, ντιζάιν, τέχνη σε χαρτί, αντικείμενα εμπνευσμένα από κινέζικα προϊόντα γραφής και γραφείου. Παρόμοιες εκθέσεις αναμένεται να διοργανωθούν στην Τσενγκτού στη νοτιοδυτική Κίνα, καθώς και στο νοτιότερο σημείο της χώρας, στο νησί Χαϊνάν.

Παρά το περσινό λοκντάουν, οι δημοπρασίες έργων τέχνης στην Κίνα μειώθηκαν μόνο κατά 0,1%. Η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ και είναι σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο σε όγκο συναλλαγών στον χώρο της τέχνης.