Πολεις

Ιταλία: Σε ποιες πόλεις είναι καλύτερη η ποιότητα ζωής

Τι έδειξε η φετινή έρευνα του Ιl Sole 24 Ore

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπολόνια, Ιταλία
Μπολόνια © Felix M. Dorn / Unsplash

Η έρευνα του Ιl Sole 24 Ore δείχνει ποιες πόλεις στην Ιταλία προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής - Πώς επηρεάστηκε η κατάταξη από την πανδημία της Covid-19

Η πανδημία επηρέασε με διαφορετικό τρόπο την καθεμιά από τις ιταλικές περιφέρειες. Η φετινή έρευνα του Ιl Sole 24 Ore, που γίνεται εδώ και 31 χρόνια και εκτιμά την ευημερία των πόλεων στην Ιταλία, φέρνει την πρώτη θέση την Μπολόνια, την πρωτεύουσα της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια. Ακολουθούν το Μπολτσάνο και το Τρέντο (Νότιο Τιρόλο), δύο μεσαίες πόλεις των 100.000 κατοίκων περίπου, που διατηρούν την ίδια θέση με το 2019.

Τα κριτήρια της επιλογής είναι το εισόδημα, η κατανάλωση, η υγεία, η απασχόληση, το περιβάλλον, οι υπηρεσίες, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια, η πολιτιστική δραστηριότητα και η ψυχαγωγία. Για το 2020 αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις της Covid στους παραπάνω τομείς της ζωής και το ποσοστό των κρουσμάτων στην κάθε πόλη. Συνολικά, τα χειρότερα αποτελέσματα παρουσιάζει η Βόρεια Ιταλία, όπου σε όλη τη διάρκεια του 2020 είχε ευρύτερη εξάπλωση του ιού συγκριτικά με τον Νότο: όλες οι επαρχίες της Λομβαρδίας, εκτός από τις μικρές πόλεις Σόντριο (στους πρόποδες των Άλπεων) και Mάντοβα, κατατάσσονται σε χειρότερες θέσεις απ’ ό,τι το 2019, με την προφανή περίπτωση του Μιλάνου το οποίο, μετά από δύο χρόνια καλύτερη πόλη της Ιταλίας, το 2020 βρίσκεται στην 11η θέση. Η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος το 2020 και ο νέος δείκτης του μέσου διαθέσιμου χώρου διαβίωσης -μέσος όρος μόνο 51 τετραγωνικά μέτρα ανά οικογένεια- επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Fontana di Trevi (Ρώμη)
Fontana di Trevi (Ρώμη) © Cristina Gottardi / Unsplash

Την ίδια τάση παρουσιάζουν και οι τουριστικές πόλεις όπως η Βενετία (33η, 24 θέσεις κάτω), η Ρώμη (32η, 14 θέσεις κάτω), η Φλωρεντία (27η, 12 θέσεις πιο κάτω), η Νάπολη (92η, 11 θέσεις κάτω), καθώς και οι επαρχίες της Απουλίας, της Σαρδηνίας και Σικελίας. Η μόνη παραθαλάσσια περιοχή που διασώζεται είναι η Λιγουρία, η οποία ευνοείται από την άνοδο της Τζένοβας: χάρη στην καινούργια γέφυρα πάνω από το ρέμα Πολτσεβέρα, η Τζένοβα ανακτά 26 θέσεις και βρίσκεται στο Νο 19.. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 κατέρρευσε, προκαλώντας τον θάνατο 43 ατόμων, η οδογέφυρα Πολτσεβέρα του αυτοκινητοδρόμου Α10. Η γέφυρα είχε χτιστεί το 1967.

Φλωρεντία
Φλωρεντία © Jonathan Körner / Unsplash

Μια σημαντική παράμετρος της ποιότητας ζωής στις πόλεις είναι η ετοιμότητα των διαφόρων περιοχών να αξιοποιήσουν τον ψηφιακό κόσμο: η Φλωρεντία, το Βιτέρμπο (στην περιοχή του Λάτσιο), η Mόντσα (κοντά στο Μιλάνο) καθώς και το Μιλάνο είναι οι πρώτες πόλεις σε ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακή δραστηριότητα.

Το Il Sole 24 Ore διευκρινίζει ότι η υγειονομική κρίση επηρεάζει προπάντων τις πόλεις που παραδοσιακά καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη, αλλά χωρίς να μπορούν να τις σύρουν μέχρι τον πάτο. Ο Νότος παραμένει σταθερός στο κάτω μέρος της κατάταξης, με τα συνηθισμένα του προβλήματα. Οι μητροπολιτικές περιοχές του Νότου κερδίζουν θέσεις στο κεφάλαιο «Δημογραφία και υγεία», ακριβώς επειδή ο ιός έχει χτυπήσει πιο σκληρά αλλού, αλλά παραμένουν στις χαμηλές θέσεις επειδή τις βαραίνουν τα διαρθρωτικά κενά που κληρονομούνται από το παρελθόν.

Μιλάνο, Ιταλία
Μιλάνο © Nusa Urbancek / Unsplash

Μετά την Μπολόνια, το Μπολτσάνο και το Τρέντο, στην κατάταξη του 2020 έρχονται οι πόλεις Αόστα (στην ομώνυμη κοιλάδα) και Τεργέστη.

Στη διεθνή κατάταξη για το 2020 οι μεγαλουπόλεις της Ιταλίας -Μιλάνο, Ρώμη και Νάπολη- θεωρούνται από τις «χειρότερες» στην Ευρώπη με βάση τα ίδια κριτήρια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.