Πολεις

«Σινεμά ο Παράδεισος» και Ένιο Μορικόνε σε τοιχογραφία στη Λάρισα

Ένα έργο του έλληνα εικαστικού Pupet, αφιερωμένο στον ιταλό μαέστρο Ένιο Μορικόνε και την ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος» κοσμεί την οδό Μ. Αλεξάνδρου στη Λάρισα.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σινεμά ο Παράδεισος
© Γιάννης Φλούλης

Ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία του Pupet στη Λάρισα αφιερωμένη στον ιταλό συνθέτη Ένιο Μορικόνε και την ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος».

Σε μια εποχή δυσκολιών λόγω της πανδημίας Covid-19, όπου η καθημερινή ζωή γίνεται άσκηση για επιβίωση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι η τέχνη είναι η υψηλότερη μορφή ελπίδας και ότι η επίδρασή της στη κοινωνία είναι σημαίνουσας σημασίας, συνεχίζει το πολιτιστικό του έργο τιμώντας για ακόμα μία φορά την μνήμη του εμβληματικού συνθέτη Ένιο Μορικόνε που «έφυγε» πρόσφατα, μέσα από τη δημιουργία μιας ακόμα αφιερωματικής δημόσιας τοιχογραφίας στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στη Λάρισα με θέμα από την αγαπημένη ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε «Nuovo Cinema Paradiso» («Σινεμά ο Παράδεισος»).

Σινεμά ο Παράδεισος
© Γιάννης Φλούλης

Η δημιουργία της τοιχογραφίας βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδος σε συνεργασία με την ομάδα URBANACT, τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, αφιερώνεται ειδικά στη σύζυγο του Ένιο Μορικόνε, Μαρία Τράβια Μορικόνε και στον σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε και υλοποιήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη PUPET.

«Nuovo Cinema Paradiso» (1988)η απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη, αυτή η ρομαντική αυτοβιογραφική ιστορία του Τζουζέπε Τορνατόρε, που αφηγείται ένα νοσταλγικό παραμύθι ενηλικίωσης και απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, με την αριστουργηματική μουσική του Ένιο Μορικόνε που «ντύνει» με έναν ξεχωριστό τρόπο την ταινία ενισχύοντας ιδανικά το συναίσθημα της νοσταλγίας εκείνης της εποχής της αθωότητας.

Σινεμά ο Παράδεισος
© Γιάννης Φλούλης

Σινεμά ο Παράδεισος
Pupet και Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου © Γιάννης Φλούλης

Σινεμά ο Παράδεισος
© Γιάννης Φλούλης

Όλες αυτές τις ποιότητες της μαγικής αυτής σύζευξης της τέχνης του κινηματογράφου και της μουσικής, αυτά τα συναισθήματα αυθεντικής αγάπης και νοσταλγίας, αναδημιουργεί με σύγχρονες αναφορές ο εικαστικός καλλιτέχνης PUPET στην τοιχογραφία Nuovo Cinema Paradiso, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εικαστική επιμελήτρια - μουσειολόγος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Συλλόγου, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου. Η ιδιαίτερη εικονογραφία της ταινίας, οι δονήσεις της μουσικής του Ένιο Μορικόνε και το συναίσθημα που πυροδοτεί η ίδια η ταινία που δεν παύει να λειτουργεί ευεργετικά ακόμα και σήμερα, αποτέλεσαν τη πηγή έμπνευσης για αυτή τη σύγχρονη δημιουργία με σκοπό όχι μόνο να τιμήσει το έργο των δύο σημαντικών δημιουργών αλλά και να τονίσει τις διαχρονικές αναφορές και αξίες της «υψηλής» τέχνης που εξακολουθούν να αποτελούν σημεία αναφοράς σύγχρονης αφήγησης και δημιουργίας.

Η μουσική του Ένιο Μορικόνε είναι ένας τρόπος σκέψης, μία στάση ζωής, μία φιλοσοφία, όλες οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής  Ένιο Μορικόνε Ελλάδος επηρεάζονται από τα βήματα του μαέστρου μέσα στο χρόνο και ιχνογραφούν την έννοια, την εντύπωση και το συναίσθημα που σχετίζεται με τον μεγάλο συνθέτη Ένιο Μορικόνε.

Σινεμά ο Παράδεισος
© Γιάννης Φλούλης

Βιογραφικό PUPET
Ο εικαστικός καλλιτέχνης PUPET γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και ασχολείται με το graffiti και την street art από πολύ μικρή ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και street art projects-festivals στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολυκατοικία Γραμματικού
Τσιμισκή και Χρυσοστόμου Σμύρνης γωνία: Θρύλοι από τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου και ιστορίες από το τώρα της

Το παρελθόν και το παρόν της πολυκατοικίας Γραμματικού, που δεσπόζει στην Τσιμισκή, η παλαιότερη ενδεχομένως κάβα της Θεσσαλονίκης και μερικά «διαμαντάκια» από τον Κολινδρό Πιερίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.