Πολεις

Τι θα δούμε στα 53α Δημήτρια ως τις 10 Οκτωβρίου

Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στα 53α Δημήτρια η Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποί της και οι τέχνες συναντιούνται για μια ακόμη χρονιά. Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις αποτελούν τον βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης, με άξονα τη δημιουργικότητα με κάθε καλλιτεχνικό μέσο και τον πολιτισμό ως ένα ταξίδι για όλους.

Δείτε το πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων ως τις 10 Οκτωβρίου

Έκθεση με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η Κληρονομιά»
6 Οκτωβρίου - 20 Γενάρη. Πέμπτη 10.00-22.00, Παρασκευή 10.00-19.00, Σάβαβτο10.00-18.00, Κυριακή 11.00-15.00. Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του διεθνούς συλλέκτη και μαικήνα της σύγχρονης τέχνης, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την δωρεά του στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την ίδρυση του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη έκθεση στην Ελλάδα που αφιερώνεται στην προσωπικότητα αυτή, η οποία καθόρισε τον κόσμο της τέχνης στις δεκαετίες '50-'80 διεθνώς. Θα περιλάβει έργα της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δάνεια σημαντικών συλλογών άλλων ιδρυμάτων και ιδιωτών, καθώς και πρωτότυπο αρχειακό και οπτικό υλικό. Από τον de Chirico και τον Magritte μέχρι τον Warhol και τον Τάκι, η έκθεση θα παρουσιάσει σπουδαία έργα, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα ενός σπουδαίου Έλληνα της διασποράς, τη γενναιοδωρία του οποίου είχε την τύχη να γνωρίσει η Θεσσαλονίκη, δίπλα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και άλλες σημαντικές καλλιτεχνικές μητροπόλεις.

Περιμένοντας τον Γκοντό
Από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. 7 & 8 Οκτωβρίου (SHOWCASE) / 21.00. Τόπος: Θέατρο Αυλαία

© Antonia Kanta

Η παράσταση παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ’ ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητα, αλλά και οι προσδοκίες. Ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

Catherine Baÿ Workshop / Εργαστήριο χορού - performance
7 - 10 Οκτωβρίου / 10.00-15.00. Τόπος: Δημοτική Σχολή Χορού

H χορογράφος Catherine Baÿ οργανώνει ένα εργαστήριο - workshop γύρω από την φιγούρα της Χιονάτης. Αρχικά θα διοργανωθεί ένα casting για σπουδαστές καλών τεχνών, χορού και θεάτρου, για την επιλογή των συμμετεχόντων στο εργαστήριο και στην περφορμανψε που θα λάβει χώρα στις 11 Οκτωβρίου. Το εργαστήριο, πέρα από την γνωριμία με την δουλειά της Catherine Baÿ και το project «Snow white», θα είναι αφιερωμένο στη σωματική εκπαίδευση που αναπτύσσει την ομαδική έκφραση και την παρουσία του ατόμου στην ομάδα (μέθοδος Jacques Lecoq). Θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες σπουδαστές να αποκτήσουν εκφραστικά μέσα που αναπτύσσουν τον έλεγχο της σκηνικής παρουσίας τους τόσο στο χώρο, όσο και στον ρυθμό της performance. Το εργαστήριο απαιτεί από τους συμμετέχοντες συγκέντρωση, περιέργεια και αντοχή.

Το δαχτυλίδι της μάνας
Του Γιάννη Καμπύση σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη από τους «C for Circus». 8 και 9 Οκτωβρίου (SHOWCASE) / 21.00. Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Ανετον

© Nikos Pantazaras

Μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται μια τελετή αποχαιρετισμού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή.

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
8 Οκτωβρίου / 21.00. Τόπος: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Συναυλία της ΣΟΔΘ υπό τη Διεύθυνση του Γάλλου μαέστρου Philippe Forget με οκτώ έργα των Mozart, Sibelious, Elgas, Chopin.

Relic
Χορευτική παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας «OSMOSIS». 9 Οκτωβρίου (SHOWCASE) / 21.00. Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

© Miltos Athanasiou

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι... τόσο η ιστορία ενός προσώπου, όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

Βάκχες
Βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και σε συνεργασία με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. 10 Οκτωβρίου / 12.00. Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

© Elina Giounanli

Εδώ θα δούμε την αρχαία τραγωδία ως ροκ παράσταση. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης βάζει στην πρίζα τις Βάκχες και το θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο. Το συγκεκριμένο βίντεο της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι μια παραγωγή του 2018 από την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας
Θεατρική παράσταση της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Σαράντου - Γεώργιου Ζερβουλάκου. 10 και 11 Οκτωβρίου (SHOWCASE). 10 Οκτωβρίου 21.00 / 11 Οκτωβρίου 18.00 & 21.00. Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

© Karol Jarek

Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ* στροβιλίζεται δαιμονισμένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο μάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, με το αυθαίρετο  εξοχικό που παλεύει να το σώσει με νύχια και με δόντια. Μια σύγκρουση  του ατόμου με το κράτος με πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδρομές.

Η Μεσόγειος αυτοσχεδιάζει
Συναυλία με τους Gilad Atzmon & Αλέκο Βρέτο. 10 Οκτωβρίου, 21.00. Τόπος: Αίθ. Φρίντα Λιάππα στο Λιμάνι

Ο G. Atzmon, σαξοφωνίστας και συγγραφέας και ο Α. Βρέτος (ούτι)  καταφθάνουν σε μια συναυλία χωρίς στιλιστικές επιβολές με ανατολίτικους ρυθμούς και απαράμιλλα σόλο. Μαζί τους ο Α. Σιδέρης (μπάσο), ο Δ.Κλωνής (ντραμς) και η M. Demircioğlu (κανονάκι).

After the Campsite: Από δω κι εμπρός
Θεατρική παράσταση του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. 10 Οκτωβρίου (SHOWCASE) / 17.00. Τόπος: Βασιλικό θέατρο

Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για τα 53α Δημήτρια ΕΔΩ. H Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Δημήτρια στο sitefacebooktwitterpinterest & instagram.