- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
10 χρόνια Street Mode Festival σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ο ιθύνων νους Γιάννης Nox Ευσταθίου για όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το μεγάλο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Το Street Mode Festival που ξεκίνησε δειλά δειλά πριν δέκα χρόνια στη «skateboardμάνα» Θέρμη με μία μόλις συναυλία και graffiti events, διεξάγεται φέτος για δέκατη χρονιά, σε έξι σκηνές στο λιμάνι Θεσσαλονίκης πια, με περισσότερες από 100 συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, ταινίες και διαγωνισμούς για το graffiti, το breaking, το street dance, το parkour κ.ά. «τέχνες του δρόμου». Ο εμπνευστής του, Γιάννης Ευσταθίου, μιλά στην «A.V.» για τη «μαγκιά» του να κάνεις κάτι από το μηδέν με τον δικό σου τρόπο, «χωρίς μεγάλα λόγια και φανφάρες, χωρίς τζάμπα επαναστατικότητες», και για το μικρό φεστιβάλ που γρήγορα αγαπήθηκε από τον κόσμο, καθιερώθηκε και μεγάλωσε, κερδίζοντας έτσι μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα προτεινόμενα φεστιβάλ της Ευρώπης.
Γιάννη Ευσταθίου, πώς πέρασαν 10 χρόνια Street Mode Festival;
Όπως πέρασαν για όλους σε αυτήν την χώρα μάλλον, ψιλο-δύσκολα! Η αλήθεια είναι ότι εμείς, ως φεστιβάλ, συμπέσαμε και με την «καθοδική» πορεία της Ελλάδας, δηλαδή ενώ το όλο πράγμα κατέρρεε εμείς έπρεπε να αναπτυχθούμε, ή να σταματήσουμε, και επιλέξαμε το πρώτο... Όμως εντάξει, υπάρχουν και χειρότερα. Επίσης μάθαμε πολλά πράγματα, για εμένα προσωπικά όλη η δεκαετία λειτούργησε σαν σχολείο, πως φτάνεις από το 0 σε κάτι το οποίο πριν δέκα χρόνια δεν μπορούσες καν να το ονειρευτείς. Συν τοις άλλοις, όπως λέει και το ρητό, το αποτέλεσμα μετράει, και το αποτέλεσμα «γ****ι»!
Ποιοι ήταν οι αρχικοί στόχοι όταν ξεκινήσατε;
Ξεκινήσαμε το 2009 από τη Θέρμη, ένα ανατολικό προάστιο της Θεσσαλονίκης. Είχα μόλις επιστρέψει από τις σπουδές μου στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και ασχολούμουν με το graffiti και τη γραφιστική. Εκείνο τον καιρό ήταν πολύ στα πάνω του το skate και η πλατεία της Θέρμης είχε διαμορφωθεί ως μια πίστα για skate. Σκέφτηκα τότε να συνδυάσω όλες αυτές τις συντισταμένες – τις σπουδές στον πολιτισμό και την επικοινωνία, το graffiti, το skate και με αφετηρία τη Θέρμη γεννήθηκε το Street Mode Festival που την πρώτη του χρονιά είχε διαγωνισμό skate και graffiti, καθώς και μια συναυλία των Vodka Juniors. Εγώ αρχικά είχα την εικόνα του φεστιβάλ προς τα έξω (γραφικά, βίντεο κτλ) και από κει και πέρα διάφοροι φίλοι συνεισέφεραν, ο καθένας στον τομέα του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Η αλήθεια είναι πως τότε δεν είχαμε όραμα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πού θα φτάσει αυτή η φάση. Τα πρώτα χρόνια θέλαμε να πούμε ότι το graffiti δεν είναι κάτι κακό και ότι δεν πρέπει ούτε να διώκεται ούτε να υποβαθμίζεται σε σχέση με τις άλλες τέχνες κτλ. Αυτό το είπαμε, εν μέρει το πετύχαμε, τώρα δεν είναι στόχος μας πια. Από τότε όμως που κατά κάποιο τρόπο το Street Mode Festival έγινε θεσμός, κάθε χρόνο μπαίνουν και στόχοι που έχουν να κάνουν κυρίως με το τι θέλουμε να πούμε κάθε φορά. Φέτος, για παράδειγμα στο κομμάτι graffiti/street art μας ενδιαφέρει να προβάλουμε την γυναικεία πλευρά του, για αυτό και για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβάλουμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ την ταινία «Girl Power» που είναι ένα ντοκιμαντέρ για το γυναικείο graffiti. H σκηνοθέτης, που είναι επίσης writer, θα έρθει να μιλήσει για την ταινία της και για να βάψει στους καμβάδες μας.
Ποια ήταν τα ορόσημα στην πορεία του;
Κάποια που μπορώ να σκεφτώ τώρα είναι: H μετάβαση από την πλατεία της Θέρμης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που άλλαξε και το πρόγραμμα του φεστιβάλ, γιατί με τον παραπάνω χώρο έγινε πιο πλούσιο. Εκείνη την χρονιά ήταν που δοκιμάσαμε για πρώτη φορά την ιδέα του 2ου - παράλληλου stage, που έκτοτε την εξελίσσουμε (φέτος θα έχουμε 6 stages).
Έπειτα, η συνδιοργάνωση του φεστιβάλ μαζί με το Thessalonink Tattoo Convension το 2015. Αν και ως ιδέα γεννήθηκε από το κακό - αρνητικό κλίμα του capital control, για να “σωθούν” κάπως τα πράγματα, εξελίχθηκε σε κάτι πολύ ωραίο και ιδιαίτερο που δεν είχε ξαναγίνει.
Επίσης, η συναυλία του Alpha Blondy και των Sugarhill Gang το 2016, ήταν για πρώτη φορά που πραγματικά «μεγάλα» ονόματα, υπό την έννοια της βαρύτητας που έχουν στην ιστορία της μουσικής, πατούσαν το πατάρι του Street Mode Festival, και ήταν η αρχή για τα επόμενα που ακολούθησαν.
Τέλος, η αύξηση του αριθμού των συναυλιών στις 55 το 2017, και στις 100+ φέτος. Είναι αυτό που άλλαξε την συνολική εικόνα προς τα έξω του φεστιβάλ, σε κάτι τεράστιο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.
Πώς το βλέπεις σήμερα και πώς φαντάζεσαι τα επόμενα 10 χρόνια;
Δεν μπορώ να το φανταστώ σε 10 χρόνια από σήμερα, αλλά το φαντάζομαι πράγμα να μεγαλώνει και να μεγαλώνει για το καλό όλων, και αυτών που εργάζονται για το φεστιβάλ, αλλά κυρίως για τον κόσμο που θα το απολαμβάνει! Θέλω να το βελτιώνουμε συνεχώς με ακόμα καλύτερες προδιαγραφές και acts. Ιδανικά, θα ήθελα το φεστιβάλ να αποκτήσει τον δικό του χώρο και φυσικά προσβλέπω σε μεγαλύτερη στήριξη από τις Αρχές της πόλης, ώστε να λύσουν προβλήματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας, όπως πχ η τροχαία κίνηση που δημιουργείται στην περιοχή τις μέρες του φεστιβάλ.
Τα πρώτα 10 χρόνια έπεσαν πάνω στην οικονομική κρίση. Πώς επηρέασε αυτό αφενός το Street Mode, που στηρίζεται σε χορηγούς, και αφετέρου την καλλιτεχνική έκφραση που το φεστιβάλ πρεσβεύει και προωθεί;
Αν εξαιρέσουμε την χρονιά του 2015 (κρίση – capital control κτλ) που ήταν όλα στο 0, γενικά το Street Mode δεν έχει λάβει εξαιρετικά μεγάλες χορηγίες, ασχέτως τι νομίζει ο κόσμος. Για παράδειγμα, ο κόσμος ακούει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έδωσε €20.000 για να τραγουδήσουν οι Onirama στην Αριστοτέλους, μετά βλέπει το λογότυπο του Δήμου στην αφίσα μας και λέει αυτοί ποιος ξέρει τι θα πήραν με 100 μπάντες. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ΟΛΑ αυτά τα ΔΕΚΑ χρόνια, έχει δώσει ΜΗΔΕΝ ευρώ στο φεστιβάλ. Ο λόγος που βάζουμε το λογότυπο τους στην αφίσα μας φέτος είναι για να μπορέσουμε να κολλήσουμε δύο μπάνερ σε σημεία που έχουν την κυριότητα. Και αυτό με το ζόρι, μιας και σε προτεραιότητα έχουν πρώτα τα «δικά» τους events. Όσον αφορά άλλες χορηγίες, ναι έχουμε, αλλά όχι τόσο μεγάλες ώστε να πούμε ότι το φεστιβάλ «στηρίζεται» στις χορηγίες. Δηλαδή οι χορηγίες καλύπτουν μεν ένα ποσοστό του συνολικού budget, αλλά μικρό. Τα μικρά ποσά των χορηγιών έχουν να κάνουν με το γενικότερο κλίμα των ημερών- ναι τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους. Αυτό μας επηρεάζει μέχρι ένα σημείο, αλλά όχι πολύ, έχουμε συνηθίσει. Απλώς δεν έχουμε την άνεση να κάνουμε μερικά πράγματα όπως ακριβώς τα θέλουμε. Κάνουμε όμως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βγει το αποτέλεσμα που βλέπετε, και κυρίως χωρίς να ρίχνουμε το βάρος στον επισκέπτη μέσω του εισιτηρίου, το οποίο κρατάμε ακόμα πολύ χαμηλά, στα €10 το ημερήσιο.
Τι θα δούμε φέτος;
Για να έχει κάποιος μια πλήρη εικόνα, επειδή το πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο και συνεχώς μεγαλώνει, μπορεί να δει στο www.streetmode.gr, όπου υπάρχουν συγκεντρωτικά όλες οι πληροφορίες μέχρι τώρα. Σε γενικές γραμμές, όπως είπαμε, θα υπάρχουν πάνω από 100 συναυλίες, σε 6 stages (πάντα θα παίζουν 3 ταυτόχρονα για να υπάρχουν επιλογές), πολλές άλλες εκδηλώσεις, shows και διαγωνισμοί graffiti, street art, breaking, street dance, parkour, freerunning, skateboarding, longboarding, μουσικοί διαγωνισμοί και πολλά ακόμη! Για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε και προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ σχετικά με την μουσική και τις τέχνες όπως το graffiti κτλ.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για το φετινό Street Mode; Τι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια;
Η κύρια πρόκληση, όπως κάθε χρόνο, είναι να πραγματοποιηθεί όλο το μεγάλο πρόγραμμα που έχουμε χωρίς προβλήματα και απώλειες. Επειδή φέτος είναι ακόμα μεγαλύτερο από πέρυσι (σχεδόν διπλάσιες σε αριθμό μπάντες, μία ημέρα παραπάνω, καινούργια events όπως οι προβολές ταινιών κτλ) είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση. Επίσης θέλουμε να λύσουμε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πέρυσι λόγο χώρου, για μια άρτια διοργάνωση. Το τι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια δεν μπορώ να το πω από τώρα, γιατί ούτε εγώ το ξέρω!
Πώς φιλοδοξείτε να κερδίσετε το στοίχημα ανάμεσα στις υψηλές προσδοκίες και τη συνήθεια που έχει δημιουργήσει το Street Mode αυτά τα δέκα χρόνια και στην δεδομένη ανάγκη για ανανέωση;
Αυτό είναι ένα στοίχημα που έχουμε διαρκώς, και από ότι δείχνουν τα πράγματα το κερδίζουμε με το να κάνουμε κάθε χρόνο μία υπέρβαση, κάτι καινούργιο, κάτι πιο «απίστευτο» από την προηγούμενη έκδοση. Είναι βεβαίως κουραστικό, εξαντλητικό σε πολλές περιπτώσεις. Όμως μας βοηθάει το γεγονός ότι δεν μας έχει κουράσει, έχουμε ακόμα το μεράκι που λένε για αυτό. Ίσως όταν έρθει η στιγμή που θα κουραστούμε να φανεί και η ανάγκη για ανανέωση.
Το Street Mode έχει πετύχει και ως brand name. Τι πιστεύεις ότι αγαπά ο κόσμος σε αυτό;
Έχει πετύχει; Ευχαριστώ (γέλια)! Πιστεύω καταρχάς ότι ο κόσμος αγαπά την ιδέα, γιατί το ξέρει, ξέρει πως ξεκίνησε και πού έχει φτάσει. Αντιπροσωπεύει την «μαγκιά» του να κάνεις κάτι από το μηδέν με τον δικό σου τρόπο, χωρίς μεγάλα λόγια και φανφάρες, χωρίς τζάμπα επαναστατικότητες. Επίσης πιστεύω ότι αγαπά και την αλήθεια του. Είναι ίσως το μοναδικό πράγμα (πες το brand πες το όπως θες) που έχει πραγματικά τις ρίζες του στον δρόμο. Η επιτυχία του ίσως οδήγησε πολλούς τυχάρπαστους στο να χρησιμοποιήσουν την λέξη STREET σε οτιδήποτε γιατί είναι πλέον στην μόδα (βλέπεις από «street» ρούχα μέχρι «street» events), χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν πραγματική σχέση με την street κουλτούρα. Εμείς είμαστε ο δρόμος, ο κόσμος το ξέρει και το αναγνωρίζει. Επίσης, πλέον αγαπά το γεγονός ότι απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Δηλαδή, όταν πριν κάποια χρόνια είχαμε θέσει ως στόχο να ανοίξουμε το ηλικιακό φάσμα, το πετύχαμε, κυρίως χάρη σε κάποιες καλές επιλογές στο ελληνικό και ξένο ροκ προηγούμενων γενεών, που «τράβηξαν» κόσμο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν ερχόταν ως τότε. Επίσης η πληθώρα event και η όλη εμπειρία του φεστιβάλ το καθιστά πλέον, χωρίς να θέλω να ακουστεί ηλίθιο, για όλη την οικογένεια. Από την άποψη ότι όλοι θα βρουν κάτι κοντινό στα δικά τους γούστα, ανεξάρτητου ηλικίας. «The night is young» όμως και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, για αυτό και εμείς θα είμαστε πάντα το νεανικό φεστιβάλ της πόλης!
Έχετε καταφέρει το Street Mode να είναι γνωστό και εκτός Ελλάδας – φέτος π.χ. είναι μέσα στα 20 καλύτερα φεστιβάλ της χρονιάς στην Ευρώπη από το παγκόσμιο Vice. Φαντάζομαι έρχεται κόσμος κι από όλη την Ελλάδα για να το δει. Έρχονται και από το εξωτερικό;
Δεν θα πω την γελοία έκφραση «Διεθνής» γιατί δεν είμαστε, όπως και τίποτα σε αυτήν την πόλη. Ωστόσο ναι, πλέον παρατηρούμε ένα μικρό ποσοστό, που έρχεται από ξένες χώρες, βλέποντας τα στατιστικά του ίντερνετ. Είναι κυρίως από τα γύρω Βαλκάνια και κοντινές χώρες, όπως η Ιταλία ή χώρες με πολύ φθηνές πτήσεις, όπως η Γερμανία. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε αυτό το ποσοστό, και σε αυτό έχουμε την στήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
*Το 10ο Street Mode Festival θα διεξαχθεί στις 30/8 – 2/9 στον Πολυχώρο Fix, στη Θεσσαλονίκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Χρειαζόμαστε σύγχρονες πόλεις που να συνδυάζουν την καινοτομία με τη βιωσιμότητα
«Η αξιοπρέπειά σου είναι πάνω απ’ όλα» του λέγανε και αυτός το έκανε κανόνα ζωής
Η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης με την ιστορική αξία και τον αρχιτεκτονικό εκλεκτικισμό
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.