- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πράσινη οικονομία στη Θεσσαλονίκη
Η αναβάθμιση του φωτισμού σε βασικούς δρόμους και πάρκα της Θεσσαλονίκης, με αντικατάσταση από τεχνολογία LED θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο
Ο φωτισμός, περισσότερο ίσως από οτιδήποτε άλλο, επηρεάζει τη διάχυτη αστική σκηνογραφία, τη νυχτερινή εικόνα της πόλης. Κρίσιμο στοιχείο της αισθητικής και λειτουργικής φυσιογνωμίας της, αλλά κυρίως της προσλαμβάνουσας συναίσθησης των ανθρώπων για το δημόσιο χώρο. Παρόλα αυτά, παραδοσιακά στις ελληνικές πόλεις, το φως είναι μία υποτιμημένη παράμετρος. Η πιεστική ανάγκη για πρωτογενή έργα υποδομής κατέστησε τον φωτισμό, αλλά κυρίως τον εκσυγχρονισμό του, μία δευτερεύουσα ανάγκη. Κάποια έργα τέτοια, όμως, που φάνταζαν μια «άσκοπη πολυτέλεια» αλλά είχαν υψηλή φιλο-περιβαλλοντική επιδραστικότητα, έγιναν πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έργα ικανά λόγω της φύσης τους να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχουν μία ισχυρή οικολογική κατεύθυνση ή εξασφαλίζουν μία δεδομένη ενεργειακή αναβάθμιση και άρα εξοικονόμηση πάγιων πόρων.
Το έργο αναβάθμισης του φωτισμού σε βασικούς δρόμους και πάρκα της Θεσσαλονίκης, με αντικατάσταση από τεχνολογία LED, τρέχει σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το έργο έχει συνολική δαπάνη 1.825.000 ευρώ, αλλά θα αποσβεστεί σε λιγότερο απο 5 χρόνια. Ο Δήμος θα κερδίζει ετησίως περίπου 420.000 ευρώ από0 δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα παράλληλα οφέλη. Το κέρδος αυτό θα ξαναγυρίσει ολόκληρο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Η πόλη θα βελτιώσει την ποιότητα φωτισμού, θα μειώσει τη φωτορύπανση, θα ανεβάσει το επίπεδο ασφαλείας στην κινητικότητα οχημάτων και πεζών. Το έργο εξασφαλίστηκε με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος JESSICA και της Τράπεζας Πειραιώς.
Έξυπνη πόλη με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, πράσινη πόλη με βιωσιμότητα και αειφορία, είναι η ουσιαστική νοηματοδότηση του έργου.