Πολεις

Ο φραπές αποκτά το δικό του μουσείο στη Θεσσαλονίκη και τα σέικερ χτυπιούνται ξέφρενα

Το λατρεμένο ρόφημα επιστρέφει στη γενέτειρά του για την 82η ΔΕΘ 

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369864-764168.jpg

Στιγμιαίος καφές, νερό, παγάκια, ζάχαρη και γάλα για τους μερακλήδες: τα συστατικά της καλοκαιρινής ευτυχίας. Ο καφές που σφράγισε τη νεοελληνική κουλτούρα αποθεώνεται μέσα από το «Μουσείο Frappé powered by Nescafé», το οποίο παρουσιάζεται στην 82η ΔΕΘ από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Θα είμαστε εκεί, θέλει και ρώτημα;

Ο δρόμος του Frappe δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα, έπειτα από την επέλαση του φρέντο και την εξάπλωση της κάστας των μπαρίστα. Όσοι όμως έχουν περάσει πολλές άγρυπνες νύχτες διαβάζοντας ή δουλεύοντας στη ζωή τους, όσοι μάζεψαν καυτό ήλιο στις παραλίες ή έκοψαν βόλτες στα στενά της πόλης διασκεδάζοντας τον καύσωνα με το φτηνό, τίμιο διεγερτικό που προσφέρει ακαριαία τόνωση, όσοι λάτρεψαν ένα συγκεκριμένο είδος ραχατιού σε καφετέριες και βεράντες, σχετιζόμενο με αθλητικές εφημερίδες, αποκλείεται να λησμονούν την ηδονική γεύση και τις δροσιστικές υποσχέσεις του φετιχιστικού ροφήματος. Σύμφωνοι, καλός ο εσπρέσο, σούπερ ο καπουτσίνο, ευδαιμονικός και ο λάτε. Αλλά σαν τον Frappe δεν έχει. Τι να κάνουμε τώρα;

Η καταγεγραμμένη ιστορία του έχει εκλάβει διαστάσεις θρύλου. Κατά τη διάρκεια στης 22ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1957, ο Δημήτρης Βακόνδιος, υπάλληλος του αντιπροσώπου της Nestlé στην Ελλάδα, διαπίστωσε πως είχε τελειώσει το ζεστό νερό τη στιγμή που θέλησε να φτιάξει τον καφέ του. Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν να καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη του, ο Βακόνδιος αυτοσχεδίασε: δύο κουταλιές Nescafé σε ένα σέικερ και κρύο νερό. Με αυτό τον τρόπο, τόσο απλά και αναπάντεχα, ένα αστέρι γεννήθηκε. Nescafé Frappé.

60 χρόνια και εκατομμύρια Frappe αργότερα, έρχεται το pop up μουσείο της ΔΕΘ, σε συνεργασία της Nestlé Ελλάς και της ΔΕΘ-Helexpo, αφιερωμένο στην ιστορία του καφέ, στους μύθους που τον συνοδεύουν, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία του. Στην ταράτσα του Μουσείου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 11, θα λειτουργεί και το Nescafé Frappé beach bar, «για να απολαύσει ο επισκέπτης την αυθεντική εμπειρία Nescafé Frappé, σε ένα σκηνικό εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι». Τονώνει, ανανεώνει, ξεδιψάει. Φέτος μάλιστα γιορτάζει, στο πιο whole lotta shakin' δρώμενο της Έκθεσης. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.