Πολεις

Τέχνη και Δικαιώματα του Ανθρώπου σήμερα

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι συμβαίνει όταν το δικαίωμα άσκησης της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης έρχεται αντιμέτωπο με απόπειρες αμφισβήτησης, περιστολής ή και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Όταν συγκρούεται με συντηρητικά ή αυταρχικά καθεστώτα σε μια εποχή έξαρσης των φαινομένων μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας; Τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική, οι λογοκρισίες, το στίγμα λειτουργίας της τέχνης και οι νομικές, κοινωνικές και θεσμικές πτυχές αυτού του πλαισίου, αποτελούν τον πυρήνα μιας ημερίδας στην οποία συμμετέχει η Μπεράλ Μάντρα. Είναι η πιο γνωστή διεθνώς κριτικός τέχνης της Τουρκίας, ιδρύτρια της Μπιεννάλε της Ισταμπούλ, και ταυτοχρόνως μαχητική ακτιβίστρια των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Έχει εκφραστεί ανοικτά επικριτικά κατά της πολιτικής Ερντογάν, θύμα της οποίας ήταν ήδη φέτος οι εκθέσεις της στο Μουσείο του Τσανάκαλε. Πολλοί θεωρούν ότι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διωχθεί οφείλεται στη προχωρημένη ηλικία και φυσικά τη διεθνή της φήμη. 

Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, στάθηκε η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», που ολοκληρώθηκε. Μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

«Τέχνη και Δικαιώματα του Ανθρώπου σήμερα»: Σάββατο 11 Μαρτίου, στον χώρο Lab’attoir (πρώην Σφαγεία)

Η ημερίδα -σε οργάνωση και παραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- αποτελεί μέρος του προγράμματος «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.