Πολεις

TheSOULoniki loves to read!

8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 344
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήστος Χωμενίδης
Χρήστος Χωμενίδης

Οι Θεσσαλονικείς χωρίζονται σε παόκια ή αρειανούς, ηρακληδείς ή αγροτικούς αστέρες. Η πόλη απαρτίζεται από φυλές και συνομοταξίες, ακτιβιστές ή χαλλλαρούς, μπουταρικούς ή άνευ, η πόλη έχει τη γεύση και την κουλτούρα που της δίνουν οι ζωές και οι συνήθειες όλων αυτών που τη ζουν. Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από 5 έως 8 Μαΐου, φέρνει στο προσκήνιο τη φυλή των βιβλιοφάγων! Υπάρχει κι αυτή, διαβάζει, ξεψαχνίζει τους πάγκους και τα ράφια των βιβλιοπωλείων, κυκλοφορεί. Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι το ρέιβ τους, οι εγκαταστάσεις των περιπτέρων 13 και 15, όπου διεξάγεται, είναι το δικό τους Γκλάστονμπερι.

Οι βιβλιοφάγοι την περιμένουν πώς και πώς. Έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν βλέμματα και σελίδες, να συνομιλήσουν μεταξύ τους ή με τους αγαπημένους τους συγγραφείς. Τηρουμένων των αναλογιών, παρατηρώ τα τελευταία χρόνια τη λατρεία που δείχνουν στη Σώτη Τριανταφύλλου κάθε φορά που παρουσιάζει τα βιβλία της: σεβασμό και αφοσίωση αντάξια με το respect που αποτίνουν τα πιτσιρίκια στη Lady Gaga. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα, η διάθεση, η οσμή των διαδρόμων που μυρίζει σελιδίλα, οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις, τα μυαλά που ανταμώνουν, οι λέξεις γραπτές ή προφορικές καθώς ανταλλάσσουν ιδέες, ρεύματα, διαλόγους. Ένα κοσμοπολίτικο πανηγύρι χαρτιών, ένα gathering πνευμάτων.

Φέτος, η έκθεση φιλοξενεί Ένα Φεστιβάλ για τη Μέση Ανατολή με τίτλο «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται». Από τον Ισραηλινό φιλειρηνιστή Νταβίντ Γκρόσμαν έως τον Πακιστανό/Άγγλο Ταρίκ Αλί, φίλο του Τζον Λένον –από αυτόν λένε πως εμπνεύστηκε το “Power to the People”–, οι συγγραφείς που καταφθάνουν στην πόλη από τα πέρατα της Ανατολής ή, αν είναι εμιγκρέ, από τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, προβλέπεται να σκιτσάρουν και να φιλοτεχνήσουν το προφίλ μιας περιοχής του πλανήτη που αυτή τη στιγμή ποτίζει τις εικόνες του διεθνούς ρεπορτάζ. Οι Αιγύπτιοι Γκαμάλ Γιτάνι, δημοσιογράφος και διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού “Akhbar Al Adab”, κι ο «παν-άραβας», όπως αυτοπροσδιορίζεται, μυθιστοριογράφος Μπαχά Ταχέρ έχουν πολλά να πουν για τη νέα κατάσταση που διαδραματίζεται εκεί. Ο απαγορευμένος στην Αλγερία Μπουαλέμ Σανσάλ, οι Σύριοι Σούμπχι Χαντίντι, μεταφραστής και μύστης του έργου του Εντουάρντ Σαΐντ, και η Σάλουα Αλ Ναΐμι, γνωστή για τις μάχες της για τη γυναικεία χειραφέτηση στον αραβικό κόσμο, προσγειώνονται στη Θεσσαλονίκη έτοιμοι να συνομιλήσουν και να διαφωτίσουν έναν κόσμο που, πέρα από τα γούστα, τα high, τις ψαροταβέρνες και το shopping στην Τσιμισκή, καίγεται να μάθει και να συμμετάσχει ενεργά ως κάτοικος του παγκόσμιου χωριού στο νέο γίγνεσθαι. Οι theSOULonikistas είναι η φυλή που γιορτάζει τέτοιες μέρες, το πρότζεκτ theSOULoliniki loves to read είναι μια δράση που διοργανώνει το πιο ψυχωμένο περιοδικό της πόλης για να τιμήσει και να γιορτάσει, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, αυτή τη γιορτή των παγκόσμιων σελίδων. Εξού και την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 9 μ.μ. στο προαύλιο του Νέου Δημαρχείου μια έκθεση φωτογραφίας με 40 πορτρέτα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, όπως τους κατέγραψε η φώτο αλλά και η συντακτική ομάδα του περιοδικού, σε περιμένει να τη θαυμάσεις. Συν το πάρτι εγκαινίων, όπου οι djs του περιοδικού πλαισιωμένοι από γνωστούς συγγραφείς, θα διαλέξουν μουσική για χορούς, γνωριμίες, φιλοφρονήσεις και to know us better. Είμαστε πολλοί, γουστάρουμε λέξεις τυπωμένες, μαλακά ή σκληρά εξώφυλλα, μουσική, ποτό, συζητήσεις και φιγούρες. Ιδού το dancefloor, ιδού και το διάβασμα.

Στη Θεσσαλονίκη κατοικούν και γλεντούν πολλές φυλές. Αυτή είναι και η γοητεία της μητρόπολης, άλλωστε! Οι ροκάδες που τα σπάνε στο “Eightball” και οι μπουζουκόβιοι στο “Barbarella”, οι φανατικοί του «κουλούρι με τυρί ή σοκολάτα» που γλεντούν στον πάγκο της κυρα-Λένας και οι ξανθομαλλούσες που βρίσκουν χαρά φορτώνοντας το καλάθι τους με ενυδατικές και βαφές από τα καλλυντικάδικα. Υπάρχουμε όμως κι εμείς, υπάρχει και η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Για να συμβιώσουν όλα τα έθνη και να γλεντήσουν όλες οι φυλές. Ο καθείς με τον τρόπο του. Και μια σελίδα εκεί έξω, μια πένα, ένας εκδοτικός οίκος, να το καταγράψουν, να το διηγηθούν, να το κάνουν βιβλίο.  

Φωτογραφία: «Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία», εκδόσεις Πατάκη. Ο Θωμάς Κοροβίνης κι ο Στέφανος Τσιτσόπουλος συζητούν για το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη παρέα με το συγγραφέα το Σάββατο 7 Μαΐου στη 1 το μεσημέρι.

stefanostsitsopoulos@yahoo.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολυκατοικία Γραμματικού
Τσιμισκή και Χρυσοστόμου Σμύρνης γωνία: Θρύλοι από τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου και ιστορίες από το τώρα της

Το παρελθόν και το παρόν της πολυκατοικίας Γραμματικού, που δεσπόζει στην Τσιμισκή, η παλαιότερη ενδεχομένως κάβα της Θεσσαλονίκης και μερικά «διαμαντάκια» από τον Κολινδρό Πιερίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.