Περιβαλλον

Οι πολίτες της Αθήνας οργανώνονται

Σχεδιάζουν μια Αθήνα του ποδηλάτου, του πεζού, του δημόσιου χώρου

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98112-196467.jpg

Αν υποθέσουμε ότι το αύριο της Αθήνας εξαρτάται από το αύριο της ελληνικής οικονομίας, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή η πόλη δεν έχει κανένα αύριο. Είναι όμως το θέμα οικονομικό; Γιατί η κατάσταση της Αθήνας, που κάνει το βίο αβίωτο των κατοίκων, είναι παλιά ιστορία και τοποθετείται προ κρίσης. Δεν είναι η οικονομική κρίση που δημιούργησε αυτό το χάος και αυτές τις συμπεριφορές αλλά μάλλον η εποχή της ευμάρειας που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε και κανένας δεν υπολόγιζε κανέναν. Και φυσικά η πολιτεία ήταν και εξακολουθεί να είναι απούσα.

Σήμερα, όμως, οι Αθηναίοι διεκδικούν. Διεκδικούν μία άλλη Αθήνα. Φαντάζονται και σχεδιάζουν μία Αθήνα του ποδηλάτου, του πεζού, του δημόσιου χώρου. Μία Αθήνα που δεν έχει θέση ο ωχαδερφισμός και η αδιαφορία. Η ανάγκη των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας για τη βελτίωση της πόλης τους και της ζωής τους γέννησε το «Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας». Δέκα οργανώσεις από γειτονιές του κέντρου που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ένα βιώσιμο ιστορικό κέντρο για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν, βάση τεκμηριωμένων προτάσεων, την επανακατοίκηση του ιστορικού κέντρου.

Οι Σύλλογοι Ο Αρδηττός, Γειτονιά, Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου, Κίνηση Πολιτών Φιλοπάππου, Κίνηση Πολιτών Άνω Πετραλώνων, Μέγας Αλέξανδρος (Γκάζι Κεραμεικός Ρούφ), Σύλλογος των Αθηναίων, Σύλλογος Κατοίκων Θησείου, Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών Τα Εξάρχεια με το συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητούν και διεκδικούν το αυτονόητο: να τηρηθεί ο νόμος.

«Στην αρχή υπήρχε δυσπιστία από τους κατοίκους, αφού συνεχώς ακούμε ότι κάτι θα γίνει αλλά ποτέ δεν γίνεται τίποτα. Η ανάγκη όμως των κατοίκων να βελτιώσουν τη ζωή τους οδήγησε στη δημιουργία του Δικτύου» θα πει στην A.V. η Μάγια Τσόκλη, που πρωτοστάτησε στην οργάνωση των Συλλόγων. Τα θέματα που έχει ως στόχο να επιλύσει το Δίκτυο είναι πολλά. Από το να ενδυναμώσει τη φωνή των πολιτών και να διεκδικήσει την προστασία του πολίτη από την αυξανόμενη εγκληματικότητα μέχρι τη βιώσιμη κινητικότητα και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ωστόσο, επειδή τα θέματα δεν λύνονται όλα μαζί, έχει ενδιαφέρον ότι η ηχορρύπανση και η εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων στο δημόσιο χώρο αναδείχτηκαν από τους κατοίκους ως θέματα άμεσης προτεραιότητας. Ομάδες ειδικών που γνωρίζουν τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, δουλεύουν πάνω στα θέματα και κάνουν τις προτάσεις. Μία τέτοια πρόταση για το θέμα της ηχορρύπανσης έκανε ήδη το Δίκτυο πριν από λίγες μέρες στο Δήμο Αθηναίων. «Δεν θέλουμε να κλείσουν τα μαγαζιά αλλά να λειτουργούν όπως σε όλο το πολιτισμένο κόσμο. Ένα κέντρο πολιτισμένο που να υπακούει στους νόμους» λέει η Μάγια Τσόκλη.

Η παρανομία είναι το μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της χώρας. Και όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής του τμήματος της Ομόνοιας Βασίλης Ρόκκος, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου του Δικτύου, δήλωσε ότι η αστυνομία παρότι έχει δεχτεί διαμαρτυρίες για ηχορρύπανση από καταστήματα, ακόμη και από υπουργούς, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και εδώ ίσως πρέπει να θυμηθούμε τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση που είχε πει ότι δεν μας λείπουν οι μελέτες και οι νόμοι, αυτό που μας λείπει είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα.

Η δραστηριότητα του Δικτύου δεν περιορίζεται μόνο στην κατάθεση προτάσεων στο Δήμο και στους άλλους αρμόδιους φορείς αλλά και σε ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το ιστορικό κέντρο. Στην ιστοσελίδα www.istorikokentro.gr επικοινωνούνται οι δράσεις και οι θέσεις του Δικτύου ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για νευραλγικά θέματα του Ιστορικού Κέντρου. Παράλληλα το Δίκτυο διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Άνοιξη στο Ιστορικό Κέντρο» με ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις σε διάφορες γειτονιές του κέντρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.