Περιβαλλον

Άφωνοι μπροστά στο πρόβλημα

Η εκστρατεία Εcomobility φροντίζει για τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95058-190933.jpg

Μαθητές από 52 σχολεία σε 40 πόλεις της χώρας συμμετείχαν και φέτος στην εκστρατεία ECOMOBILITY, για τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη, που οργάνωσε για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά ο εθελοντικός οργανισμός για το αστικό περιβάλλον ECOCITY. Παράλληλα έτρεχε και η εκστρατεία FREE MOBILITY που αφορούσε τη μετακίνηση μέσα στην πόλη των ατόμων με αναπηρία. Οι μαθητές με κινητικά προβλήματα που συμμετείχαν στην εκστρατεία FREE MOBILITY είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ακουστούν.

Έτσι οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων από 26 πόλεις της χώρας κατέγραψαν τα προβλήματα στη μετακίνηση τους και πρότειναν λύσεις. Παράλληλα, πήραν την πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας διαμαρτυρίας για την ανάγκη της εφαρμογής του νόμου που θεωρητικά εξασφαλίζει την ισότητα των πολιτών στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία μέσα στην πόλη.

Στις ελληνικές πόλεις όμως λόγω της επικινδυνότητας αλλά και της κατάληψης των πεζοδρομίων από μηχανάκια και αυτοκίνητα, τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα οι πεζοί περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποκλείονται από το δρόμο, ενώ τα άτομα με ειδικές ανάγκες εγκλωβίζονται στα διαμερίσματα. Αν δούμε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας να προσπαθούν να κυκλοφορήσουν θα μείνουμε πραγματικά AΦΩΝΟΙ, Μπροστά στο Πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκστρατεία FREE MOBILITY μας προσκαλούν όλους μεθαύριο τη Κυριακή 26 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι να συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία τους. Οι ομάδες των μαθητών των Ειδικών Σχολείων έχουν επιλέξει ένα δημόσιο κτήριο, μια τράπεζα ή ένα εμπορικό κατάστημα που δεν διαθέτουν ράμπες για να καταδείξουν το πρόβλημα της πρόσβασης τους αλλά και να απαιτήσουν την εφαρμογή του νόμου, που ξεκάθαρα ορίζει ότι για να πάρει άδεια λειτουργίας ένα κατάστημα ή ένα δημόσιο κτήριο πρέπει να εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Οι πλατείες και τα πεζοδρόμια που καταλαμβάνονται παράνομα για εμπορικές χρήσεις έχουν επίσης επιλεχθεί από τους μαθητές ως τόποι διαμαρτυρίας. Όλοι οι συμμετέχοντες θα σταθούν σιωπηλοί χωρίς να περπατούν για δέκα λεπτά (από τις 12.00 μέχρι τις 12.10) μπροστά στο χώρο που θα έχουν επιλέξει, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την έλλειψη μέριμνας, πρόσβασης για όλους.

Στο κάλεσμα των μαθητών ανταποκρίθηκαν ήδη και θα συμμετέχουν Δήμοι, Σύλλογοι Γονέων, ΜΚΟ, φοιτητικές ομάδες, πρόσκοποι και πολλοί άλλοι. Η οδός Ερμού και η Πλατεία Συντάγματος επιλέχθηκαν από τους μαθητές ως τόπος διαμαρτυρίας για το κέντρο της Αθήνας. Επίσης το Δημαρχείο Ζωγράφου, το κτήριο του ΟΤΕ στα Τρίκαλα, η Τράπεζα της Ελλάδας στο Βόλο, το Κάστρο της Καλαμάτας, ενώ αναμένετε να ανακοινωθούν και τα σημεία σε Λάρισα, Καβάλα και Άργος.

Όσοι επιθυμείτε να συμμετέχετε καλό είναι να βρίσκεστε στους τόπους συγκέντρωσης στις 11.30 το πρωί της Κυριακής, ενώ αν χρειάζεστε πληροφορίες για τις πόλεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα σημεία της διαμαρτυρίας μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ECOCITY στο 210 6196757.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.