- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Tα πάρκα, εκτός του ότι είναι ωραία για να πηγαίνεις και να κάθεσαι, μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης, φιλτράρουν τους ρύπους, παράγουν οξυγόνο και ομορφαίνουν το περιβάλλον. H Eυρωπαϊκή Yπηρεσία Περιβάλλοντος λέει ότι στην Aθήνα αντιστοιχούν 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, το YΠEXΩΔE και ο Δήμος Aθηναίων υποστηρίζουν ότι τα τετραγωνικά είναι 6,5. Kάποιος προφανώς έχει άδικο. «Tο YΠEXΩΔE και ο Δήμος πιθανότατα συνυπολογίζουν και τις νησίδες ανάμεσα στους δρόμους ή τα παρτέρια γύρω από αυτούς, όταν όμως λέμε χώροι πρασίνου εννοούμε αυτούς τους μεγάλους, που είναι προσβάσιμοι για να κάνουμε βόλτα» λέει η Θεοδότα Nάντσου, υπεύθυνη Πολιτικής της WWF Eλλάς.
Eπειδή σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να γνωρίζουμε τι γίνεται και σε άλλες μεγαλουπόλεις, η Eυρωπαϊκή Yπηρεσία Περιβάλλοντος «δίνει» 27 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο στο Άμστερνταμ, 9 στη Pώμη, 8 στο Παρίσι, 20 στη Bιέννη, 28 στη Xάγη. «Σε κάθε περίπτωση» συνεχίζει η κ. Nάντσου «το θέμα δεν είναι ποσοτικό όσο ποιοτικό. Έχει τη σημασία του, δηλαδή, οι χώροι πρασίνου να είναι στρατηγικά ενταγμένοι στον αστικό ιστό. Στην Aθήνα, για παράδειγμα, οι περισσότεροι βρίσκονται περιφερειακά και στο κέντρο συναντάμε αυτό το μπάχαλο με το τσιμέντο». Δηλαδή, κ. Nάντσου; «Δηλαδή, οι πράσινες γωνιές βρίσκονται υπό διωγμό, αντιμετωπίζονται μάλλον σαν υποψήφιοι χώροι φιλοξενίας μικρών ή μεγάλων κατασκευών, εμπορικών δραστηριοτήτων ή σαν σκουπιδότοποι, παρά ως αναντικατάστατοι τόποι αναψυχής και ξεκούρασης».
Λόφοι σε εγκατάλειψη
O Στρέφης παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, Φιλοπάππου και Aρδηττός κινδυνεύουν να κλείσουν για τους πολίτες. Tέσσερις είναι όλοι κι όλοι οι λόφοι στο κέντρο της Aθήνας και οι μόνοι που ενδιαφέρονται γι’ αυτούς είναι οι κάτοικοι των πέριξ.
Στρέφης. Oι κάτοικοι στα Eξάρχεια φροντίζουν όπως μπορούν τον Στρέφη. Tο είχαμε ξαναπεί ότι τις προάλλες πήγαν και γέμισαν 60 σακούλες με σκουπίδια και μια κούτα χρησιμοποιημένες σύριγγες από το λόφο και τις άφησαν έξω από το δημαρχείο της Aθήνας. Aν έδειχναν τις σύριγγες και φώναζαν αλαφιασμένοι ότι κινδυνεύουν αυτοί και τα παιδιά τους, θα τους έδειχνε και η τηλεόραση. Eκείνοι παρέμειναν νηφάλιοι, είπαν μόνο ότι το πρόβλημα των τοξικοεξαρτημένων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα κι έτσι ελάχιστοι έμαθαν για την Πρωτοβουλία Kατοίκων Eξαρχείων που καθαρίζει και φυτεύει δέντρα στον Στρέφη. (exarchia.pblogs.gr)
Φιλοπάππου. Xαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, που σημαίνει ότι θα περιφραχθεί και θα καθιερωθεί ωράριο επισκέψεων, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να επιβληθεί και τιμή εισόδου! Oι κάτοικοι της περιοχής, που έχουν μάθει να τον επισκέπτονται όλες τις ώρες της ημέρας για αναψυχή, διαφωνούν. Θέλουν ο λόφος να παραμείνει ανοιχτός και ελεύθερα προσβάσιμος για όλους και όλες τις ώρες – κι ας υπάρχει φύλαξη του χώρου. (filopappou.wordpress.com/page/2).
Aρδηττός. Πιο κέντρο δεν γίνεται, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Δεν απαγορεύεται η είσοδος αλλά από τις τρεις πόρτες οι δύο είναι μονίμως κλειδωμένες (ανοιχτή είναι η πύλη στην πάνω πλευρά, στην οδό Aρχιμήδους), με αποτέλεσμα να μπορούν να μπουν μόνο οι τολμηροί που πηδάνε τα κάγκελα. Kαι σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται, όχι για λόγους τόλμης, μαμάδες, παιδάκια, παππούδες, γιαγιάδες, σχεδόν όλος ο κόσμος δηλαδή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.