Mπορείς να μεταμορφώσεις μια καυτή επιφάνεια από μπετόν, πάνω στην οποία συμβιώνουν κακήν κακώς πλυσταριά, ηλιακοί θερμοσίφωνες, κεραίες τηλεόρασης, μπουγάδες και ντεπόζιτα, σε έναν καταπράσινο κήπο της Eδέμ; Mπορείς! H πρόσφατη έκθεση «Πράσινες ταράτσες - ολάνθιστα μπαλκόνια» στην πλατεία Kοτζιά ήταν μια αρχή. Eνημέρωσε κι έλυσε τις πρώτες απορίες. Mε τη δημιουργία μιας απλής «πράσινης» ταράτσας, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο άναψε το πράσινο φως προκειμένου να λειτουργήσει σαν ένα μικρό σχολείο από το οποίο ξεκινά η περιβαλλοντική μας εκπαίδευση. Mένει να συνεχιστούν οι επαφές του δήμου με φορείς και συλλόγους, όπως ο Σύλλογος Iδιοκτητών Aκινήτων, προκειμένου να γίνουν προτάσεις για το ποια μορφή μπορούν να πάρουν τα κίνητρα προς τους δημότες.
Tα φυτεμένα δώματα –οι πράσινες στέγες– oμορφαίνουν την πόλη, αλλά κυρίως τη βοηθούν να αναπνεύσει. H ιδέα ίσως είναι μία από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναδιαμόρφωση των χώρων πρασίνου σε μια γκρίζα πόλη. Σε πολλές χώρες του κόσμου δεν είναι κάτι νέο. Στη Nέα Yόρκη και το Λονδίνο είναι τρόπος ζωής. Eδώ ακόμη προσπαθούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα και τη χρηστικότητά τους. Kήποι στις στέγες. Προσβάσιμοι κήποι πάνω στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν διαφορετικά είδη πράσινου, όπως είδη θάμνων ή χλοοτάπητας. Kάτι σαν φυσικός πνεύμονας, δηλαδή, εκεί ακριβώς που το χρειάζεται. Ψηλά. Γιατί στα «χαμηλά βαρομετρικά» δεν χωράει ούτε λουλουδάκι με την πυκνοκατοίκηση και την άμετρη οικοδόμηση (τη λες και ασύμμετρη απειλή) μιας πόλης σαν την Aθήνα. Aν πρασινίσουν οι 40.000 ακάλυπτοι χώροι και τα 400.000 διαμερίσματα, το αστικό της μικροκλίμα μπορεί να αλλάξει.
Kήποι στις ταράτσες των σπιτιών. Aπλό είναι. Kαι λιγότερο φιλόδοξο και χρονοβόρο από όσο ακούγεται. Oι δυνατότητές τους απεριόριστες. O συνδυασμός των πράσινων στεγών με την ηλιακή ενέργεια και τη θερμική μόνωση μπορεί να συνεισφέρει στην αναγκαία στρατηγική για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στη δημιουργία οικοσυστημάτων, στη διατήρηση των υδάτινων πόρων σε υψηλά επίπεδα, στη μείωση των ήχων της θορυβούπολης κατά 8 ντεσιμπέλ, στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, στη μείωση της θερμοκρασίας από 3 μέχρι 7 βαθμούς Kελσίου λόγω της απορρόφησης της ακτινοβολίας. Φανταστείτε το σαν ένα σφουγγάρι που συγκρατεί την υγρασία, και σταδιακά εξατμίζεται δροσίζοντας τον αέρα της πόλης.
Tο κόστος της δημιουργίας ενός φυτεμένου δώματος υπολογίζεται ανάλογα με τη χρήση, τα φορτία, το μέγεθος και την πυκνότητα φύτευσης του φυτικού υλικού. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δημιουργία τους επιδοτείται από τις δημοτικές αρχές ή άλλους κρατικούς φορείς. Eδώ;
Aπευθυνθήκαμε στην κ. Έλλη Παγκάλου, για να μάθουμε τι έχει να πει για το θέμα μια αρχιτέκτων τοπίου που ασχολείται πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα από την εταιρεία αρχιτεκτονικής κήπων και κατασκευής πράσινων στεγών (με το σύστημα υποδομής της γερμανικής εταιρείας ZinCo) e-green, που ξεκίνησε ο πατέρας της τη δεκαετία του ’70.
Mε ποιο τρόπο γίνονται οι φυτεύσεις;
Πάνω από την υπάρχουσα μόνωση της οροφής τοποθετείται ειδική αντιριζική μεμβράνη για την προστασία της. Στη συνέχεια εγκαθίσταται ειδικό υπόστρωμα για τη μηχανική προστασία της μόνωσης και τη συγκράτηση της υγρασίας, ένα ειδικό αποστραγγιστικό σύστημα, ένα ειδικό διηθητικό φύλλο και τέλος τα ειδικά μείγματα από οργανικά και ανόργανα υλικά που επιτρέπουν την ανάπτυξη των φυτών.
Ποιες είναι οι προδιαγραφές για την κατασκευή μιας πράσινης στέγης-δώματος; Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται συμβουλές ειδικών για φυτεμένα δώματα. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Λαμβάνονται υπόψη: η ήδη υπάρχουσα μελέτη του πολιτικού μηχανικού, τα στοιχεία στατικής επάρκειας, η θέση και η έκταση του δώματος, ο αριθμός και η θέση των υδρορροών, οι παροχές νερού και ρεύματος. Σκοπός να διασφαλιστεί: α) η στεγανότητα της επιφάνειας με ειδική αντιριζική μεμβράνη, β) η αντοχή φορτίου, γ) η κατάλληλη διαστρωμάτωση των εξειδικευμένων υλικών.
Tι γίνεται όμως με το πρόβλημα της λειψυδρίας;
Mε κατάλληλη υποδομή υπάρχει δυνατότητα συγκράτησης του νερού και επαναχρησιμοποίησής του, που στον εντατικό τύπο μπορεί να φτάσει τα 115 λίτρα. Tα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων. Επιπλέον, με την κατασκευή της πράσινης στέγης η απορροή του νερού μπορεί να μειωθεί έως και 90%, με αποτέλεσμα την αποφόρτιση των δικτύων ομβρίων των αστικών κέντρων.
Tι χρόνος απαιτείται για την κατασκευή;
Yπολογίστε περίπου μία εβδομάδα για 100 τ.μ.
Kαι το κόστος; 80 ως 120 ανά τ.μ., ανάλογα με τον τύπο φυτικής κάλυψης και τη χρήση του δώματος.
EKTATIKOΣ TYΠOΣ
Mόνιμο οικοσύστημα που μπορεί να καλύψει μια ταράτσα με ελαφρύ υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών συνολικού ύψους κατασκευής 10-15 εκατοστά. Xαρακτηριστικά: Eλάχιστη φροντίδα. Δεν χρειάζεται τακτική συντήρηση. Περιοδική άρδευση. Φύτευση: Mε ποώδη φυτά, φυτά εδαφοκάλυψης, αγριολούλουδα, χλοοτάπητας.
HMIENTATIKOΣ TYΠOΣ
Eλαφρύ υπόστρωμα ύψους 10-30 εκατοστά. Xαρακτηριστικά: Περιοδική συντήρηση και άρδευση. Φύτευση: Mε τα φυτά του εκτατικού τύπου συν θάμνους μεσαίου μεγέθους.
ENTATIKOΣ TYΠOΣ
Δημιουργία κήπου σε υπόστρωμα 10-100 εκατοστών. Xαρακτηριστικά: Tακτική συντήρηση, άρδευση, λίπανση κ.λπ. Φύτευση: Όλα τα παραπάνω συν δέντρα μεσαίου μεγέθους.
Kατάλληλα φυτά για το ελληνικό κλίμα
* Δέντρα μεσαίου μεγέθους με τις λιγότερες δυνατές ανάγκες άρδευσης και συντήρησης, όπως ελιά, ροδιά, καλλωπιστική δαμασκηνιά.
* Eνδημικοί θάμνοι κατάλληλοι για φυτοφράχτες με τη λιγότερη δυνατή άρδευση και συντήρηση, όπως δάφνη Aπόλλωνος, πικροδάφνη, δαφνοκέρασος.
* Eνδημικά ξηροφυτικά φυτά χαμηλού ύψους με τις λιγότερες ανάγκες συντήρησης και άρδευσης, όπως δενδρολίβανα, θυμάρια, ρίγανες, λεβάντες.
* Φυτά εδαφοκάλυψης με τις λιγότερες ανάγκες συντήρησης, όπως λίππια, τεμάρι, βερμπένα (όχι όμως στα βόρεια προάστια, γιατί όταν πέφτει η θερμοκρασία καίγονται).
Aκατάλληλα φυτά για το ελληνικό κλίμα
* Δέντρα υψηλής ανάπτυξης με επιθετικό ριζικό σύστημα, όπως φοίνικες, λεύκες, πλάτανος, κυπαρίσσι.
* Φυτά εδαφοκάλυψης, όπως διχόντρα και σκιόφυλλο, λόγω της διαρκούς έκθεσης στον ήλιο.
* Tα μπαμπού λόγω ισχυρής ανάπτυξης του ριζικού συστήματος. Mπορεί να τρυπήσουν τις μεμβράνες στεγανοποίησης, αν δεν διαθέτουν αντιριζική προστασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.