Περιβαλλον

Οικολογικό Εισιτήριο

Τα απορρίμματα μας μπορούν κάλλιστα να είναι το εισιτήριο μας για ένα θέατρο ή για ένα μουσείο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90452-182401.jpg

Για να αντιμετωπίσουμε σήμερα τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας, θα πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η λογική του «πέταξε το» σε περίοδο οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης δεν μπορεί παρά να αποτελεί απομεινάρι του παρελθόντος. Τα απορρίμματα μας δεν είναι σκουπίδια, που θα πρέπει να πληρώσουμε κιόλας μέσω των δημοτικών τελών, για να τα πετάξουμε αλλά αντικείμενα που έχουν αξία.

Τα απορρίμματα μας μπορούν κάλλιστα να είναι το εισιτήριο μας για ένα θέατρο ή για ένα μουσείο.

Σύμφωνα με την ιδέα του «Οικολογικού Εισιτηρίου» οι πολίτες θα μπορούμε να παρακολουθούμε εκδηλώσεις όπου αντί χρηματικού αντιτίμου για την είσοδο μας, θα προσφέρουμε κάποια ανακυκλώσιμα υλικά. Μερικά κουτάκια αλουμινίου, κάποιες εφημερίδες, γυάλινα μπουκάλια ή πλαστικά. Υλικά δηλαδή που όλοι έχουμε στα σπίτια μας και θεωρούμε ότι είναι για «πέταμα», μπορούν να είναι το εισιτήριο μας για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Η πρωτοβουλία «Οικολογικό Εισιτήριο» φαίνεται να κερδίζει έδαφος και εχτές ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Δημήτρης Νιάτσικας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, προκειμένου να συζητήσουν την ιδέα που προωθεί ανέξοδα την ανακύκλωση.

«Είναι μια έξυπνη, μηδενικού κόστους, προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση, και για αυτό το λόγο την είδαμε με πολύ θετική ματιά» ανέφερε ο Αν. Υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να αναλαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες καθώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ έξυπνη ιδέα, που συμβάλλει στη συνειδητοποίηση ότι οι μικρές αποφάσεις που λαμβάνουμε στην καθημερινότητα μας και σέβονται το περιβάλλον μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα για μας αλλά συγχρόνως να συμβάλουν και στην οικονομία της χώρας.

Ο Αν. Υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, προερχόμενος βέβαια και από το χώρο των Οικολόγων Πράσινων, ανταποκρίθηκε. Μένει τώρα να δούμε και τις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Να στηρίξουν την καινοτόμα ιδέα που και τους ίδιους θα βοηθήσει και τη κοινωνία αλλά το σημαντικότερο θα συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπιών και στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.