Περιβαλλον

Η κατάσταση και οι προοπτικές για το περιβάλλον της Ευρώπης

Tι πρέπει να γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε σταδιακά να επιτευχθούν οι στόχοι

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90006-181627.jpg

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το περιβάλλον στην Ευρώπη, που αποτυπώνει αφενός μεν τις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών, αφετέρου τι πρέπει να γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε σταδιακά να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για το 2050.

Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση αναγνωρίζονται πολλές βελτιώσεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις η έκθεση προειδοποιεί ότι με την ισχύουσα πολιτική για το περιβάλλον, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της για «ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας».

Αναλυτικότερα στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πολιτικές για το κλίμα έχουν αποδώσει καρπούς καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί κατά 19% από το 1990 βελτιώνοντας τη ποιότητα της ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Επιπλέον η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι στόχοι του 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εφικτό να επιτευχθούν, ωστόσο επισημαίνει ότι οι υφιστάμενες πολιτικές δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών κατά 80-95% έως το 2050. Για να μετατραπεί η Ευρώπη σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να υιοθετήσει τα επόμενα χρόνια πιο φιλόδοξους στόχους.

Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις από αυτή, παρότι ο αέρας στην Ευρώπη είναι καθαρότερος απ’ ότι ήταν τις τελευταίες δεκαετίες (με εξαίρεση την Ελλάδα της κρίσης), η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, λάθος είναι και η πορεία που ακολουθεί η Ευρώπη σε ότι αφορά την ανάσχεση της βιοποικιλότητας, καθώς εξακολουθούν να εξαφανίζονται ενδιαιτήματα ζώων και φυτών. Σύντομα η έκθεση αυτή θα συμπληρωθεί με μια άλλη πιο διεξοδική έκθεση για την «κατάσταση της φύσης» έτσι ώστε να επανεξεταστεί τόσο η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, όσο και η νομοθεσία.

Η θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι εκείνη που απειλείται περισσότερο και στην έκθεση περιγράφεται η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για την αποκατάσταση και προστασία των θαλασσών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσουμε και για την συνέχιση των παράκτιων δραστηριοτήτων, αφού βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ, αλλά με βιώσιμο τρόπο που να εξασφαλίζει και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.

Τέλος η έκθεση καθιστά σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια σταθερή οικονομική επένδυση. Από το 2000 οι πράσινες βιομηχανίες αυξήθηκαν στην ΕΕ κατά 50% και παρά την οικονομική κρίση αποτελούν έναν από τους λίγους κερδοφόρους τομείς. Η έκθεση προτείνει μια πιο ολοκληρωμένη χάραξη πολιτικής για την κυκλική οικονομία έτσι ώστε η Ευρώπη να αξιοποιεί αποδοτικά τους πόρους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να μπορέσει η οικονομία της να γίνει ανταγωνιστική.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον, την αλιεία και τις θαλάσσιες υποθέσεις κ. Karmenu Vella δήλωσε ότι η έκθεση αυτή για την κατάσταση του περιβάλλοντος θα είναι η «γραμμή εκκίνησης» της θητείας του. Ίδωμεν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.