- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Οι θανατηφόρες πλημμύρες στην Ευρώπη έπληξαν περισσότερους από 400.000 ανθρώπους το 2024
Tο 30% των ποταμών ξεχείλισαν, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ


Κλιματική αλλαγή: Οι θανατηφόρες πλημμύρες στην Ευρώπη έπληξαν περισσότερους από 400.000 ανθρώπους το 2024
Οι καταστροφικές καταιγίδες και οι πλημμύρες που σάρωσαν την Ευρώπη το 2024 επηρέασαν 413.000 ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έκθεση, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα ανάγκασε την ήπειρο να υποφέρει κατά τη διάρκεια της θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί.
Δραματικές σκηνές με αυτοκίνητα στοιβαγμένα σε πλημμυρισμένους δρόμους και γέφυρες να ξεριζώνονται από ορμητικούς χείμαρρους είδαμε σε όλη την ήπειρο πέρσι, με «υψηλές» πλημμύρες στο 30% του ευρωπαϊκού ποτάμιου δικτύου και 12% να ξεπερνούν το όριο της «σοβαρής» πλημμύρας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος.
Τα δύο πιο καταστροφικά παραδείγματα ήταν οι κατακλυσμοί που σάρωσαν την κεντρική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο και την ανατολική Ισπανία τον Οκτώβριο, οι οποίοι ευθύνονται για περισσότερους από 250 από τους 335 θανάτους από πλημμύρες που καταγράφηκαν στην Ευρώπη το 2024.
Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι καταστροφές έγιναν ισχυρότερες και πιο πιθανές λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, η οποία επιτρέπει στα σύννεφα να χτυπούν το έδαφος με περισσότερη βροχή.
Η Celeste Saulo, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), δήλωσε ότι «κάθε πρόσθετο κλάσμα του βαθμού» αύξησης της θερμοκρασίας έχει σημασία, αλλά ότι οι κοινωνίες πρέπει επίσης να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο κόσμο.
«Κάνουμε πρόοδο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο και πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα», δήλωσε. «Και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί».
Φωτιές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ και τον WMO, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ημερών με «έντονη», «πολύ έντονη» και «ακραία θερμική καταπόνηση» ήταν ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Η νοτιοανατολική Ευρώπη βίωσε τον Ιούλιο του 2024 τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ, καίγοντας περισσότερο από τη μισή περιοχή για 13 συνεχόμενες ημέρες, ενώ η υψηλή θερμοκρασία σε ολόκληρη την ήπειρο συνέβαλε σε καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την έκθεση. Περίπου το ένα τέταρτο της καμένης έκτασης της Ευρώπης πέρυσι προήλθε από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο, οι οποίες έκαψαν περίπου 110.000 εκτάρια σε μία μόνο εβδομάδα.
Η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και συν-επικεφαλής του World Weather Attribution, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έκθεση «αποκαλύπτει τον πόνο που υφίσταται ήδη ο πληθυσμός της Ευρώπης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα» με 1,3C παγκόσμιας θέρμανσης πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Είμαστε σε καλό δρόμο για να βιώσουμε 3C μέχρι το 2100», είπε. «Αρκεί να θυμηθείτε τις πλημμύρες στην Ισπανία, τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία ή τους καλοκαιρινούς καύσωνες πέρυσι για να καταλάβετε πόσο καταστροφικό θα ήταν αυτό το επίπεδο θέρμανσης».
Οι συντάκτες της έκθεσης υπογράμμισαν μια «ασυνήθιστη» αντίθεση μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης, με τη δυτική να τείνει να είναι υγρή και συννεφιασμένη και την ανατολική ζεστή και ηλιόλουστη. Η ροή των ποταμών έτεινε να είναι πάνω από το μέσο όρο στις δυτικές χώρες και κάτω από το μέσο όρο στις ανατολικές. Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών πέρυσι, ο Τάμεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Λίγηρας στη Γαλλία παρουσίασαν τις υψηλότερες ροές σε 33 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι παγετώνες λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς
Οι παγετώνες σε όλες τις περιοχές είχαν καθαρή απώλεια πάγου, με εκείνους στη Σκανδιναβία και το Σβάλμπαρντ να χάνουν περισσότερη μάζα από ό,τι είχε καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν, σύμφωνα με την έκθεση. Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης υψηλές θερμοκρασίες βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και τη θερμότερη θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο.
Η Froila Palmeiro, κλιματολόγος στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση, δήλωσε ότι τα ακραία φαινόμενα «δεν έχουν μόνο άμεσο αντίκτυπο στα οικοσυστήματά τους, αλλά παίζουν επίσης ρόλο στα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν όλη την Ευρώπη».
Η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά έχει μειώσει τη ρύπανση από την υπερθέρμανση του πλανήτη ταχύτερα από άλλες μεγάλες οικονομίες. Η ΕΕ σχεδιάζει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και αναμένεται να ανακοινώσει επίσης έναν καθαρό στόχο μείωσης κατά 90% για το 2040 αργότερα φέτος.
Ο Τόμας Γκέλιν, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα στην Greenpeace EU, δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει ότι οι πολιτικοί απέτυχαν να θέσουν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων προ των ευθυνών τους και να σταματήσουν την επέκταση των ρυπογόνων επιχειρήσεων τους.
«Τα μόνα μέρη της Ευρώπης που δεν στεγνώνουν ξεβράζονται από τις πλημμύρες», είπε. «Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να ανανεώσει και να επαναξιολογήσει τους κλιματικούς της στόχους ώστε να αντικατοπτρίζει την επιστημονική πραγματικότητα και να σταματήσει τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων ως πρώτο βήμα για την πλήρη σταδιακή κατάργηση».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ecogenia και The Hellenic Initiative Canada: Επέκταση του 1ου Σώματος Νεολαίας για το Κλίμα στην Ελλάδα
Τι ζητούν οι επιστήμονες
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διαθέτουν μια δεξιότητα που θεωρούνταν μοναδική για τους ανθρώπους
Γιατί είναι χειρότερη η κατάσταση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Tο 30% των ποταμών ξεχείλισαν, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ
Περισσότερα από το 40% συνδέονται με καρκίνο και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος
Δράσεις σε τρεις άξονες για τη μείωση των απωλειών
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - Δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή πλέον
Έρχονται «σκληρότεροι καύσωνες και πυρκαγιές» αυτό το καλοκαίρι
Παραμύθι με υψηλό περιβαλλοντικό κόστος παρά την οικολογική θεματολογία
Χαρμόσυνα νέα στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας - Αποκαλυπτήρια στις 23 Απριλίου
Μια ελεγχόμενη διαδρομή από την πηγή στη βρύση μας
Καταγράφηκαν 41 επωάζοντα ζευγάρια
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν υποτιμηθεί - Τα ευρήματα νέας μελέτης
Η σημασία του νερού για τη διατήρηση της ζωής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
Η βιώσιμη αλιεία και η μάχη για το μέλλον των Ωκεανών
Απόψε το βράδυ κατεβάζουμε για μία ώρα τους διακόπτες
Η λειψυδρία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει
Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκτεταμένη μόλυνση σε πάνω από 50 είδη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.