Περιβαλλον

Σε οριακό σημείο τα αποθέματα σκουμπριού στον ΒΑ Ατλαντικό λόγω υπεραλίευσης

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - Δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή πλέον

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπεραλίευση: Το σκουμπρί στον ΒΑ Ατλαντικό εξαντλείται - Σταθερή μείωση των πληθυσμών - Ειδικοί προτείνουν βιώσιμες επιλογές κατανάλωσης.

Υπεραλίευση: Το σκουμπρί στον ΒΑ Ατλαντικό εξαντλείται - Σταθερή μείωση των πληθυσμών - Ειδικοί προτείνουν βιώσιμες επιλογές κατανάλωσης.

Τα αποθέματα σκουμπριού πλησιάζουν σε «σημείο κατάρρευσης» λόγω υπεραλίευσης σύμφωνα με ειδικούς, καθώς το ψάρι πλέον δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν τη ρέγγα, προτείνει η Εταιρεία Θαλάσσιας Προστασίας (Marine Conservation SocietyMCS), καθώς το σκουμπρί συνεχίζει να υπεραλιεύεται από χώρες όπως η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε χρόνο, η MCS δημοσιεύει τον Οδηγό Καλού Ψαριού (Good Fish Guide), που κατατάσσει τα ψάρια με βάση τον βαθμό υπεραλίευσης. Το σκουμπρί του βορειοανατολικού Ατλαντικού, που κάποτε θεωρούνταν άφθονο και βιώσιμη επιλογή, υπεραλιεύθηκε κατά μέσο όρο 23% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Άλις Μουρ, υπεύθυνη του οδηγού στην MCS, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπουμε μια πηγή θαλασσινών που κάποτε ήταν βιώσιμη να βρίσκεται σε τέτοια πτώση. Το σκουμπρί δέχεται τεράστια πίεση από τις αλιευτικές δραστηριότητες πολλών χωρών και τα αποθέματα σύντομα δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν. Βλέπουμε σταθερή μείωση των πληθυσμών και πλησιάζουν σημείο κατάρρευσης. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεση δράση και να συνεργαστεί με άλλες χώρες ώστε τα όρια αλιείας να ευθυγραμμιστούν με τις επιστημονικές συστάσεις.»

Ο οδηγός της MCS χρησιμοποιεί σύστημα φωτεινού σηματοδότη για τους καταναλωτές και κλίμακα από το 1 έως το 5 για επιχειρήσεις:

  • Πράσινο (1-2): η καλύτερη επιλογή
  • Πορτοκαλί (3-4): απαιτούνται βελτιώσεις
  • Κόκκινο (5): ψάρια προς αποφυγή

Συνιστάται σε επιχειρήσεις, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ να προσφέρουν μόνο προϊόντα με βαθμολογία 1 έως 3.

Πλέον, το σκουμπρί που αλιεύεται στον ΒΑ Ατλαντικό με μηχανότρατες μεσοπέλαγης αλιείας υποβαθμίστηκε από βαθμολογία 3 σε 4, άρα συνιστάται να μην διατίθεται. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο διαδεδομένη για τροφοδοσία σούπερ μάρκετ και εστιατορίων. Το σκουμπρί που αλιεύεται με καλάμι και πετονιά υποβαθμίστηκε από 2 σε 3.

Το σκουμπρί εξακολουθεί να υπεραλιεύεται από Νορβηγία, Ισλανδία, Νήσους Φερόες και Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2009, τα συνολικά όρια αλίευσης (TACs) που καθορίζουν οι χώρες ξεπερνούν κατά 5% έως 80% τις επιστημονικές συστάσεις. Από το 2020 έως το 2024, οι TACs ήταν κατά μέσο όρο 39% υψηλότερες από τις επιστημονικές συμβουλές.

Ως πιο βιώσιμες εναλλακτικές, η MCS προτείνει ρέγγα από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη, καθώς και σαρδέλες από την Κορνουάλη.

Σημειώνεται επίσης ότι η πεσκανδρίτσα (monkfish) από τη Βόρεια Θάλασσα ανέβηκε από το πορτοκαλί στο πράσινο, ενώ το γαλάζιο μαρλίνο βγήκε από τη «μαύρη λίστα».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ