Έρευνα: Ο μέσος άνθρωπος θα είναι 40% φτωχότερος αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4°C
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν υποτιμηθεί - Τα ευρήματα νέας μελέτης


Ο μέσος άνθρωπος θα είναι 40% φτωχότερος αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4°C, δείχνει νέα έρευνα - Μεγάλη πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ
Τα οικονομικά μοντέλα έχουν συστηματικά υποτιμήσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας θέρμανσης στον πλούτο των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα μελέτη που διαπιστώνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4°C θα καταστήσει τον μέσο άνθρωπο 40% φτωχότερο – μια επίπτωση σχεδόν τετραπλάσια από κάποιες προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η μελέτη, που διεξήχθη από Αυστραλούς επιστήμονες, δείχνει ότι ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στους 2°C, το παγκόσμιο ΑΕΠ ανά άτομο θα μειωθεί κατά 16% – πολύ υψηλότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις που υπολόγιζαν πτώση μόλις 1,4%.
Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις πετύχουν τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κλιματικούς τους στόχους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,1°C.
Οι οικονομικές εκτιμήσεις αγνοούν ακραία καιρικά φαινόμενα
Τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται οι επικρίσεις ότι τα Ολοκληρωμένα Μοντέλα Αξιολόγησης (IAM) – τα οποία χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσουν οι κυβερνήσεις στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – δεν λαμβάνουν υπόψη σημαντικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters, τροποποίησε ένα από τα πιο διαδεδομένα οικονομικά μοντέλα ώστε να συμπεριλάβει προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ο Δρ Τίμοθι Νιλ, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 4°C – κάτι που πολλοί επιστήμονες θεωρούν καταστροφικό – θα καταστήσει τον μέσο άνθρωπο 40% φτωχότερο. Με τα παλαιότερα οικονομικά μοντέλα, η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν μόλις 11%.
Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Προηγούμενα οικονομικά μοντέλα είχαν «λανθασμένα καταλήξει» στο συμπέρασμα ότι ακόμη και υψηλά επίπεδα παγκόσμιας θέρμανσης θα είχαν μόνο μέτριες επιπτώσεις στην οικονομία, κάτι που είχε «βαθιές επιπτώσεις στην κλιματική πολιτική», τόνισε ο Νιλ.
Τα περισσότερα μοντέλα εστιάζουν μόνο σε τοπικές αλλαγές στον καιρό και όχι στον τρόπο που ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασίες ή πλημμύρες, μπορούν να διαταράξουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Σε ένα θερμότερο μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε αλυσιδωτές διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Νιλ.
Η σημασία των ακραίων καιρικών φαινομένων
Ο καθηγητής Άντι Πίτμαν, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και συν-συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε:
«Το πρόβλημα δεν είναι οι μέσες θερμοκρασίες, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα – εκεί είναι που βλέπουμε τις πραγματικές επιπτώσεις».
«Η προσαρμογή των οικονομικών μοντέλων ώστε να λαμβάνουν υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι κάτι εξαιρετικά επείγον, ώστε οι χώρες να κατανοήσουν τις οικονομικές τους ευπάθειες στην κλιματική αλλαγή και να κάνουν το προφανές – να μειώσουν τις εκπομπές».
Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει όλο τον κόσμο
Κάποιοι οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι η παγκόσμια θέρμανση μπορεί να έχει ορισμένα οικονομικά οφέλη για ψυχρότερες περιοχές, όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και η βόρεια Ευρώπη.
Ωστόσο, ο Νιλ τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αλληλοεξαρτώμενη, και η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο καθηγητής Φρανκ Γιότζο, ειδικός στην κλιματική πολιτική από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα οικονομικά μοντέλα IAM υποθέτουν πως αν μια οικονομική δραστηριότητα, όπως η γεωργία, γίνει μη βιώσιμη σε μια περιοχή, η παραγωγή θα αντισταθμιστεί από αύξηση αλλού.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μοντέλα λένε πως η κλιματική αλλαγή έχει μικρή επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την επιστήμη των φυσικών επιπτώσεων και μια πιο λεπτομερή κατανόηση της αλληλεξάρτησης στην οικονομία».
Οι παραλείψεις στις εκτιμήσεις κινδύνου
Μια έκθεση του Ιανουαρίου από το Ινστιτούτο και τη Σχολή Αναλογιστών, που στηρίζει τις αποφάσεις διαχείρισης κινδύνου των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων παγκοσμίως, ανέφερε ότι οι προηγούμενες οικονομικές αξιολογήσεις κινδύνου δεν είχαν λάβει υπόψη σημαντικές πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως:
- τα «σημεία ανατροπής» (tipping points),
- τα ακραία καιρικά φαινόμενα,
- τη μετανάστευση,
- την άνοδο της στάθμης της θάλασσας,
- τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία,
- τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
«Τα ήπια αλλά λανθασμένα αποτελέσματα μπορεί να ενισχύσουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι αυτοί οι κίνδυνοι εξελίσσονται αργά και έχουν περιορισμένες επιπτώσεις, αντί να αναγνωριστούν ως σοβαροί κίνδυνοι που απαιτούν άμεση δράση», ανέφερε η έκθεση.
Η πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη
Ο Μαρκ Λόρενς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και πρώην διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι αξιόπιστα.
«Αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες», είπε.
Πρόσθεσε ότι η αποσύνδεση μεταξύ των οικονομικών μοντέλων και των πραγματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι «τα πιθανά οικονομικά οφέλη της άμεσης δράσης για το κλίμα έχουν επίσης υποτιμηθεί σημαντικά».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαρμόσυνα νέα στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας - Αποκαλυπτήρια στις 23 Απριλίου
Μια ελεγχόμενη διαδρομή από την πηγή στη βρύση μας
Καταγράφηκαν 41 επωάζοντα ζευγάρια
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν υποτιμηθεί - Τα ευρήματα νέας μελέτης
Η σημασία του νερού για τη διατήρηση της ζωής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
Η βιώσιμη αλιεία και η μάχη για το μέλλον των Ωκεανών
Απόψε το βράδυ κατεβάζουμε για μία ώρα τους διακόπτες
Η λειψυδρία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει
Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκτεταμένη μόλυνση σε πάνω από 50 είδη
Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την άνευ προηγουμένου απώλεια - Κίνδυνος για οικοσυστήματα και γεωργία
Επιστρέφει δυναμικά o παρεξηγημένος βλεννόψαρος - Πώς κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο
Χύμα όσπρια, χειροποίητα απορρυπαντικά, οδοντόβουρτσα από μπαμπού και η άλυτη εξίσωση με τις πλαστικές σακούλες
Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην ανακύκλωση
Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα
Ποιες είναι οι πιο καθαρές από πλευράς αέρα
Κύμα κατακραυγής για την πράξη της και παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών
Σκαρφάλωμα στα δέντρα, μπάνιο στην «πισίνα» και ατέλειωτα παιχνίδια
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα καύσιμα αεροσκαφών και το κυανιούχο νάτριο;
Τι δείχνει η έρευνα για το δάγκωμα που παραλύει το θηλυκό χταπόδι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.