Περιβαλλον

Για μια διαφορετική οικονομία

Εκστρατεία Generation Awake

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88929-179327.jpg

Άν ο υπερδανεισμός χρημάτων μας έχει οδηγήσει σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, ο υπερδανεισμός φυσικών πόρων που μας οδηγεί; Εάν συνεχίσουμε να παράγουμε και να καταναλώνουμε με τον τρόπο που το κάνουμε σήμερα, μέχρι το 2050 θα έχουμε εξορύξει πέντε φορές περισσότερους πόρους απ’ ότι μπορεί η φύση να αναπληρώσει. Ένα υπερδάνειο δηλαδή φυσικών πόρων που η ανθρωπότητα δεν θα μπορεί ούτε να διαπραγματευτεί ούτε να διαγράψει.

Αν σε αυτό υπολογίσουμε και την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που πρόκειται να φτάσει στα 9 δισεκατομμύρια, καταλαβαίνουμε ότι η πρόκληση της επίλυσης της περιβαλλοντικής κρίσης είναι μεγαλύτερη από αυτή της οικονομικής. Για να διασφαλίσουμε λοιπόν ότι στο μέλλον θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια ποιοτική ζωή μέσα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον και με μια ζωντανή οικονομία, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους τόσο ως άτομα, όσο και ως κοινωνία.

Σήμερα η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων έχει ξεπεράσει το 60%. Τα παγκόσμια αλιευτικά αποθέματα απειλούνται και με την υπερβολική υλοτομία και τις εξορύξεις βάζουμε σε κίνδυνο την ποιότητα του νερού και του αέρα μας. Για να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον μας θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα. Να γίνουμε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά τους πόρους. Μια κοινωνία που βελτιώνει το περιβάλλον αντί να το καταστρέφει.

Για το λόγο αυτό η ΕΕ πιέζει για την αποδοτικότητα των πόρων. Για την καλύτερη χρήση των πρώτων υλών σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από τη στιγμή που τους παίρνουμε μέχρι την τελική διάθεση τους. Εμείς ως πολίτες μπορούμε και πρέπει να έχουμε ρόλο σ’ αυτό. Όλοι είμαστε καταναλωτές. Μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές που σκεφτόμαστε τη διάρκεια ζωής και τον αντίκτυπο που έχουν τα προϊόντα που αγοράζουμε. Μπορούμε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε από την ενέργεια ή το νερό στο σπίτι μας μέχρι τις μετακινήσεις μας στη πόλη. Όλα είναι θέμα επιλογής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να τονίσει ότι η τακτική του «πέταξε το» είναι απομεινάρι του παρελθόντος και όλα τα αντικείμενα έχουν αξία και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν αλλά και ότι η σπατάλη είναι έξω από τη φιλοσοφία της σύγχρονης κοινωνίας, δημιούργησε την εκστρατεία Generation Awake.

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί ξανά στην εκστρατεία Generation Awake, θεωρώντας ότι έχει μια δυναμική να ενεργοποιήσει τον καθένα από μας να κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα μας την βιώσιμη διαχείριση των πόρων, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να τους απολαμβάνουμε και στο μέλλον. Επιπλέον η εκστρατεία συντελεί σε αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη. Τη μετάβαση στη πράσινη οικονομία.

Ο καθένας από μας μπορεί να συμμετέχει στην εκστρατεία να έχει συνεχή ενημέρωση αλλά και να κάνει προτάσεις και να μοιράζεται ιδέες. Τα κοινωνικά δίκτυα άλλωστε ευνοούν σε αυτό. Η σελίδα της εκστρατείας Generation Awake στο Facebook μετράει πάνω από 100.000 οπαδούς, δημιουργώντας μια κοινότητα ευαισθητοποιημένων ενεργών πολιτών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.