Περιβαλλον

Παραλίες χωρίς αποτσίγαρα

Tο πρόγραμμα LIFE AMMOS αποσκοπεί στον περιορισμό των απορριμμάτων των καπνιστών στις παραλίες

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από το 2013 το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS τρέχει το πρόγραμμα LIFE AMMOS που αποσκοπεί στον περιορισμό των απορριμμάτων των καπνιστών στις παραλίες. Ενημέρωση των λουομένων καθώς και των επιχειρηματιών και των δημοτικών αρχών αναφορικά με τα προβλήματα και τη ρύπανση που δημιουργούν τα αποτσίγαρα στο θαλάσσιο περιβάλλον, διοργάνωση εθελοντικών καθαρισμών ακόμη και εφαρμογές σε έξυπνα κινητά ήταν μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της εκστρατείας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ωστόσο, η ριζική αλλαγή νοοτροπιών συνδέεται άρρηκτα με την παιδεία μας και την εκπαίδευση μας. Στο πλαίσιο αυτό, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών και αυριανών πολιτών, για τις επιπτώσεις των απορριμμάτων στη θάλασσα και τις ακτές δεν θα μπορούσε να λείπει από την εργαλειοθήκη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τη συνέχιση της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Έτσι τα έμπειρα στελέχη του Δικτύου, σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ανέλαβαν δράση και μέχρι στιγμής έχουν επισκεφτεί πάνω από 40 σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων περίπου 4000 μαθητές ενημερώθηκαν για την τεράστια σημασία των θαλάσσιων συστημάτων , για τις συνέπειες των ανθρωπογενών πιέσεων και για τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον τα θαλάσσια απορρίμματα.

Παράλληλα το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ οργάνωσε και 14 σεμινάρια εκπαιδευτικών έτσι ώστε να βοηθηθούν και οι εκπαιδευτικοί που έδειξαν ενδιαφέρον να ενσωματώσουν στην ύλη τους την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών τους. Επιπλέον για την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις μεθόδους και τις τεχνικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχεδιάστηκε ένα εκπαιδευτικό πακέτο με τίτλο «Θαλάσσια απορρίμματα- Το αποτύπωμα των ανθρώπων στις ακτές και τις θάλασσες» όπου συνδυάζεται ιδανικά η θεωρία με την πράξη.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί το κομβικής σημασίας σημείο της εκστρατείας όπου ενθαρρύνονται όχι μόνο οι μικροί μαθητές αλλά όλοι μας, ώστε να αναλάβουμε δράση και να σχεδιάσουμε τη δική μας εκστρατεία ενημέρωσης. Το επιμέρους πρόγραμμα Do It Yourself παρέχει όλες τις οδηγίες και τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται κάποιος για να υλοποιήσει τη δική του εκστρατεία.

Οι παρουσιάσεις και οι δράσεις στα σχολεία θα συνεχιστούν αποσκοπώντας στην εμπέδωση της αναγκαιότητας διαφύλαξης των ακτών από πάσης φύσεως απορρίμματα, έτσι ώστε στο τέλος της εκστρατείας να έχει διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα, όπου ο καθένας από μας θα αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αλλά και πρωτοβουλία.