Περιβαλλον

Αλλαγή μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων

Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο οργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής για την βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Κατά την εναρκτήρια ομιλία της η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ανακοίνωσε την ακύρωση των διαγωνισμών για τις τέσσερις εγκαταστάσεις διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και νέο περιφερειακό σχεδιασμό βασισμένο στη διαλογή στη πηγή, στην αποκεντρωμένη ανακύκλωση και στην κοινωνική οικονομία.

Αναλυτικότερα η κ. Δούρου καταγγέλλοντας τη διαφθορά που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων ανακοινώνει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που θα προκύψει μέσα από τη διαβούλευση με τους Δήμους, τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολίτες και την επιστημονική κοινότητα. «Έχει έρθει πλέον η ώρα η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να γίνει από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά η νέα Περιφερειάρχης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης που χαρακτήρισε τα απορρίμματα ως χρυσορυχείο και ως πυλώνα ανάπτυξης, τα οποία όμως τα αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα. «Τα απορρίμματα εμπεριέχουν σημαντικό πλούτο με διπλή αξία. Την πρώτη ύλη και την προστιθέμενη αξία της εργασίας. Δυστυχώς η οικονομία μας τα τελευταία 50 χρόνια δεν ήθελε να δει αυτή την αξία και τον πλούτο γιατί είχε τη μονεταριστική λογική του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση στη χώρα μας για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων» ανέφερε ο Υπουργός ενώ επεσήμανε τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στους Δήμους.

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων εξέφρασε και ο Υπεύθυνος Πολιτικής-Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Αποβλήτων Michel Sponar ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ελαχιστοποίησης των χωματερών χωρίς όμως τη δημιουργία φαραωνικών έργων.

Τέλος όλοι συμφώνησαν σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων όπου όλα πρέπει να ανακυκλώνονται και να ξαναχρησιμοποιούνται και όπου η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι ο βασικός άξονας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε για τη δημοσιοποίηση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού είναι ο Σεπτέμβριος του 2015. Ας ελπίσουμε το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί γιατί ο χρόνος πιέζει και τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τρέχουν. Ας ευχηθούμε όπως ανέφερε στην ομιλία της και η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη « η επόμενη φορά να μην είναι άλλο ένα συνέδριο, αλλά μια αποτελεσματική εφαρμογή σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης των όσων αποφασίστηκαν».