Περιβαλλον

Έγκαιρη προσαρμογή ή ανεξέλεγκτο μέλλον; Πρωτοβουλίες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)

clima21 team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολύτιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις που πρέπει να προετοιμαστούν για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Για την καλύτερη αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από την αποσταθεροποίηση του κλίματος, οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές της χρηματοπιστωτικής αγοράς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK) και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, εξετάζουν διάφορα σενάρια σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Τα σενάρια αυτά λαμβάνουν υπόψη τους τα τελευταία κλιματικά και οικονομικά δεδομένα, πολιτικές συμφωνίες και υπολογιστικά μοντέλα. Στις μελέτες συμμετέχουν και πολλοί ερευνητές από το PIK, συνεισφέροντας με στοιχεία από την αλλαγή των χρήσεων γης, την άμεση κλιματική βλάβη και τους κινδύνους μετασχηματισμού.

Μεταξύ αυτών, τα σενάρια του Network for Greening the Financial System  Δίκτυο για ένα  Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS) διερευνούν το κόστος μετάβασης και τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και υπό διαφορετικές παραδοχές. Τα νέα κλιματικά σενάρια από το NGFS παρέχουν ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και των επιπτώσεών τους στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κύρια εξέλιξη αυτής της πέμπτης φάσης είναι μια πιο ενημερωμένη αξιολόγηση του φυσικού κινδύνου. Τα νέα μοντέλα MAgPIE και REMIND ενσωματώνουν μια επικαιροποιημένη «λειτουργία βλάβης», η οποία επιτρέπει μια πιο ολοκληρωμένη αναπαράσταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία. Αυτή η συνάρτηση δείχνει ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει αμέσως εάν επηρεαστεί από κλιματικά σοκ και από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα σενάρια NGFS προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις που πρέπει να προετοιμαστούν για τους φυσικούς και οικονομικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα μέτρα προσαρμογής του κλίματος, η εξέταση των σημείων καμπής και οι έμμεσες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η μετανάστευση, δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στα σενάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές από ό,τι πιστεύεται σήμερα

Σχετικά με το NGFS

Το Network for Greening the Financial System (NGFS), που ξεκίνησε στη Σύνοδο  Paris One Planet στις 12 Δεκεμβρίου 2017, είναι μια ομάδα κεντρικών τραπεζών και εποπτικών αρχών, που σε εθελοντική βάση είναι πρόθυμη να μοιραστεί βέλτιστες πρακτικές και να συμβάλει στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος και διαχείριση του κλιματικού κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και για την κινητοποίηση της κύριας χρηματοδοτικής στήριξης της μετάβασης προς μια βιώσιμη οικονομία. Το NGFS συγκεντρώνει 141 κεντρικές τράπεζες και εποπτικές αρχές και 21 παρατηρητές. Μαζί, εκτείνονται σε πέντε ηπείρους, λειτουργούν σε οικονομίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 88% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και είναι συλλογικά υπεύθυνοι για την εποπτεία όλων των παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών καθώς και του 80% των διεθνώς ενεργών ασφαλιστικών ομίλων. Πρόεδρος του NGFS είναι η Sabine Mauderer, Πρώτη Υποδιοικητής της Deutsche Bundesbank. Η Γραμματεία, με επικεφαλής, τον Yann Marin, παρέχεται από την Banque de France.

Πηγή: Potsdam Institute

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr