Περιβαλλον

Το γηραιότερο γνωστό άλμπατρος στον κόσμο γέννησε αυγό σε ηλικία 74 ετών

H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το γηραιότερο γνωστό άλμπατρος του κόσμου γέννησε αυγό σε ηλικία 74 ετών - Οι βιολόγοι δεν γνωρίζουν κανένα άλλο πουλί που να πλησιάζει την ηλικία της Γουίσντομ

Ένα άλμπατρος το οποίο είναι το γηραιότερο γνωστό άγριο πτηνό στον κόσμο γέννησε αυγό σε ηλικία περίπου 74 ετών, όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί βιολόγοι.

Η Γουίσντομ, ένα άλμπατρος Laysan, βιντεοσκοπήθηκε από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ (USFWS) στο εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής Midway Atoll στον Ειρηνικό Ωκεανό με τον τελευταίο σύντροφό της να φροντίζει το αυγό.

Τα μέλη του είδους ζουν συνήθως μόνο 12-40 χρόνια, αλλά η Γουίσντομ εντοπίστηκε το 1956, όταν ήταν περίπου πέντε ετών.

Ο τελευταίος της απόγονος εκκολάφθηκε το 2021. Πιστεύεται ότι είχε αποκτήσει περισσότερους από 30 νεοσσούς κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Άλμπατρος γέννησε αυγό σε ηλικία περίπου 74 ετών

Το USFWS δήλωσε στο X ότι η Γουίσντομ ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος και ότι ο προηγούμενος σύντροφός της δεν είχε εμφανιστεί για αρκετά χρόνια.

Το είδος γενικά ζευγαρώνει για μια ζωή, αλλά πιστεύεται ότι η Γουίσντομ έχει ήδη αλλάξει τουλάχιστον τρεις συντρόφους.

Ο Τζον Πλίσνερ, επιβλέπων βιολόγος άγριας ζωής στο καταφύγιο, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι η Γουίσντομ ήταν ένα από τα δύο έως τρία εκατομμύρια άλμπατρος Laysan που ταξιδεύουν στο Midway για να αναπαραχθούν.

Υπάρχει πιθανότητα 70-80% να εκκολαφθεί το αυγό

Είπε ότι οι βιολόγοι δεν γνώριζαν κανένα άλλο πουλί που να πλησιάζει την ηλικία της, με το μεγαλύτερο να είναι 45 ετών.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο», είπε. «Η Γουίσντομ φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Περιμένουμε κάθε χρόνο με κομμένη την ανάσα την επιστροφή της».

Είπε ότι η Γουίσντομ φαίνεται να έχει ακόμα την ενέργεια και τα ένστικτα να μεγαλώσει άλλον ένα νεοσσό και ότι υπάρχει πιθανότητα 70-80% να εκκολαφθεί το αυγό.

Οι γονείς των άλμπατρος μοιράζονται τα καθήκοντα επώασης και, μόλις εκκολαφθεί ο νεοσσός, τα καθήκοντα διατροφής.

Η ατόλη Midway αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους της Χαβάης, αλλά δεν εμπίπτει στην αμερικανική πολιτεία και περιγράφεται ως μη ενσωματωμένο έδαφος των ΗΠΑ.

Το καταφύγιο άγριας ζωής φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία άλμπατρος στον κόσμο.

(Με πληροφορίες του BBC News)