Περιβαλλον

Οι όρκες φορούν σολομούς ως καπέλα - Προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα

Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι επιστήμονες σε σύγχυση καθώς οι όρκες φαίνεται να αναβιώνουν μια τάση της δεκαετίας του '80: Καπέλα από νεκρό σολομό.
Ερευνητές στην Ουάσινγκτον εντόπισαν τουλάχιστον μία όρκα να ισορροπεί σολομό στο κεφάλι της © Envato/George Karbus

Οι επιστήμονες σε σύγχυση καθώς οι όρκες φαίνεται να αναβιώνουν μια τάση της δεκαετίας του '80: Καπέλα από νεκρό σολομό. 

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι όρκες μπορεί να αναβιώνουν μια ιδιότυπη συμπεριφορά που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980.

Επιστήμονες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έχουν παρατηρήσει τουλάχιστον μία όρκα να ισορροπεί σολομό στο κεφάλι της, μια τάση γνωστή ως «καπέλο νεκρού σολομού». Εντόπισαν την κομψή φάλαινα-δολοφόνο αυτό το φθινόπωρο στο κέντρο Puget Sound.

Είναι πιθανό ότι τα θαλάσσια θηλαστικά δεν φορούν αυτά τα καπέλα μόνο για να φαίνονται κομψά στους συγκατοίκους τους στον βυθό της θάλασσας. Σύμφωνα με τον Guardian, τα βρώσιμα αξεσουάρ είναι πολλαπλών χρήσεων, επιτρέποντας στους χρήστες τους να απολαμβάνουν ένα σνακ καθώς ταξιδεύουν στο ωκεάνιο ταξίδι τους.

Όρκα με καπέλο σολομού: Το φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1987

Το παράξενο φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν παρατηρήθηκε ότι μια θηλυκή όρκα φορούσε ένα καπέλο σολομού για σχεδόν όλη τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, δύο άλλες όρκες, πλάσματα γνωστά για την υψηλή ευφυΐα και τις κοινωνικές τους ικανότητες, άρχισαν να υιοθετούν τη μόδα.

Ωστόσο, η τάση φάνηκε να εξαφανίζεται εξίσου ξαφνικά με την εμφάνισή της, καθώς τα καπέλα σολομού έμοιαζαν ήδη να έχουν απουσιάσει από το 1988.

Όμως, καθώς όλη η μόδα είναι κυκλική, τα αξεσουάρ φαίνεται ότι επέστρεψαν τον Νοέμβριο. Μια 32χρονη αρσενική όρκα, γνωστή ως J27 Blackberry, φωτογραφήθηκε να επιδεικνύει την ίδια τάση του καπέλου σολομού στο Point No Point της Ουάσινγκτον, ακριβώς έξω από το νησί Whidbey στο Puget Sound.

Πού αποδίδουν το φαινόμενο οι ερευνητές

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προβληματίζονται για την απότομη επανεμφάνιση.

«Ειλικρινά, δεν έχουμε ιδέα γιατί ξεκίνησε ξανά ή γιατί συμβαίνει», δήλωσε στο New Scientist η Deborah Giles, ερευνήτρια που ηγείται της ομάδας Wild Orca.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα καπέλα σολομού μπορεί να είναι ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί η έλλειψη επιλογών τροφής σε ορισμένες περιοχές της θάλασσας, με τον ίδιο τρόπο που οι πεζοπόροι μπορεί να παίρνουν μαζί τους σνακ σε μια μακρινή πεζοπορία.

Θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να είναι κάποιου είδους παιγνιώδης συμπεριφορά ως αντίδραση στον μεγαλύτερο από το συνηθισμένο αριθμό σολομών στην περιοχή φέτος.

Αν μια όρκα έχει καταβροχθίσει σολομό μέχρι να χορτάσει, μπορεί να επιλέξει να αποθηκεύσει τα υπολείμματα στο κεφάλι της για αργότερα, επειδή τα ψάρια είναι πολύ μικρά και ολισθηρά για να τα κρατήσει κάτω από τα πτερύγιά της.

Οι όρκες έχουν τη φήμη ότι είναι έξυπνες όταν πρόκειται για τα γεύματά τους, αλλά ακόμη και η εύκολη πρόσβαση στον σολομό δεν έχει επιτρέψει στο είδος να αποφύγει την απειλή της εξαφάνισης.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.