- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ολυμπία Οδός: Ανοίγει τον δρόμο στην τεχνητή νοημοσύνη
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Ολυμπία Οδός: Πρωτοποριακά έργα που επαναπροσδιορίζουν τη βιωσιμότητα των αυτοκινητόδρομων με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία δίνει έξυπνες λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή μας. Η Ολυμπία Οδός, πιστή στη δέσμευσή της για υποδομές που λειτουργούν με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και περιβαλλοντικής ευθύνης, ενσωματώνει την ΑΙ σε πρωτοποριακά έργα που επαναπροσδιορίζουν τις λειτουργίες, τη συντήρηση και τη βιωσιμότητα των αυτοκινητόδρομων.
Adaptive Lighting
Η Ολυμπία Οδός είναι ο πρώτος και μόνος ελληνικός αυτοκινητόδρομος που εφαρμόζει προσαρμοστικό φωτισμό με τεχνητή νοημοσύνη, για να ρυθμίζει συνεχώς την ένταση φωτισμού με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Το σύστημα συλλέγει πληροφορίες από πολλαπλές πηγές, όπως η κυκλοφορία, οι καιρικές συνθήκες και οδικά συμβάντα, προκειμένου να καθορίσει κάθε στιγμή το βέλτιστο επίπεδο φωτισμού. Η συνεχής παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κάθε κόμβο επιτρέπει στο σύστημα να υπολογίζει τη συνολική κίνηση στον αυτοκινητόδρομο και να κάνει προβλέψεις για την επόμενη ώρα.
Όταν η κίνηση μειώνεται και η πρόγνωση της κίνησης παραμένει χαμηλή, το σύστημα μειώνει σταδιακά τον φωτισμό. Έτσι εξασφαλίζεται ότι ο δρόμος είναι πάντα φωτισμένος στο βέλτιστο βαθμό, μειώνοντας την περιττή κατανάλωση ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα το επίπεδο ασφάλειας. Χάρη σε αυτό το έξυπνο σύστημα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του νυχτερινού φωτισμού εκτιμάται κατά 75%, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο «Μηδενικών Εκπομπών» έως το 2030.
Smart Tunnel: Το δίκτυο αισθητήρων επιτρέπει τη διαχείριση των τούνελ από απόσταση
Η Ελλάδα αποκτά «έξυπνα» τούνελ και μπαίνει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων μέσω του προγράμματος «Smart Tunnel», το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση των σηράγγων της Ολυμπίας Οδού σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει δίκτυο αισθητήρων σε επιλεγμένα σημεία (ανεμιστήρες, αντλίες νερού, γεννήτριες, μπαταρίες UPS) και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό βλαβών, την ταχύτερη αποκατάσταση, την καλύτερη συντήρηση του εξοπλισμού, ενώ επιτυγχάνεται η μέγιστη ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των χρηστών του αυτοκινητόδρομου. Με την αυτοματοποίηση και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της σήραγγας, το έργο Smart Tunnel όχι μόνο ενισχύει την ασφάλεια αλλά και τη λειτουργική απόδοση.
Επιθεωρήσεις υποδομών με τη βοήθεια του AI
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο για επιθεώρηση κρίσιμων υποδομών του έργου. Στην Ολυμπία Οδό έχουν εισαχθεί νέες μέθοδοι επιθεωρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, όπως drones και φωτογραμμετρία, για την αξιολόγηση της κατάστασης των γεφυρών και άλλων υποδομών. Τα drones καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες, ενώ οι αλγόριθμοι AI αναλύουν τα δεδομένα για να ανιχνεύσουν ρωγμές, φθορές και άλλα πιθανά προβλήματα, με τα δεδομένα να επεξεργάζονται σε μια πλατφόρμα cloud, όπου η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα των υποδομών, επιτρέποντας την ακριβή, σε πραγματικό χρόνο, εκτίμηση των βλαβών.
Ο οδικός χάρτης της Ολυμπίας Οδού για την προστασία του περιβάλλοντος
Η Ολυμπία Οδός, αναγνωρίζοντας ότι οι επιπτώσεις τής περιβαλλοντικής κρίσης γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο εμφανείς, προέβλεψε εγκαίρως τις σύγχρονες απαιτήσεις και υιοθέτησε πρωτοποριακές δράσεις για να ελαχιστοποιήσει την άμεση επίδραση που έχει η υποδομή στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030. Ήδη, από το 2018 έως το 2023, μείωσε το ανθρακικό αποτύπωμα του αυτοκινητοδρόμου κατά 53%.
Στρατηγική επιλογή το θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο
Ο οδικός χάρτης της Ολυμπίας Οδού για το περιβάλλον περιλαμβάνει δύο στρατηγικές επιλογές, τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ενώ εξελίσσεται σε τρία διακριτά στάδια:
- Αντικαταστάθηκε ο συμβατικός φωτισμός 17 σηράγγων με φωτισμό LED, μια επιλογή που οδήγησε σε 60% μείωση κατανάλωσης ενέργειας και 4.000 λιγότερους τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως.
- Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο που αφορά στην αλλαγή του συμβατικού φωτισμού στις υπόλοιπες σήραγγες και τα ανοικτά τμήματα δρόμου. Μέχρι το 2025 η Ολυμπία Οδός θα είναι ένας 100% «LED αυτοκινητόδρομος», με εξοικονόμηση περίπου 55% σε σύγκριση με τον συμβατικό φωτισμό νατρίου.
- Το τρίτο και τελικό στάδιο είναι η αυτο-παραγωγή της, μειωμένης πλέον, ενέργειας που απαιτεί η υποδομή για τη λειτουργία της, μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων που κατασκευάζονται σε 13 σημεία κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Η ενέργεια που θα παράγεται είναι περίπου 10MWp.
Info: Ως μέρος του δικτύου της VINCI Highways, που εκτείνεται σε 3.000 χλμ. σε 14 χώρες, ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Πάτρα - Πύργος επωφελείται από τη διεθνή τεχνογνωσία στη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων. Έχει, επίσης, μετόχους όλους τους μεγάλους κατασκευαστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και τη γερμανική HOCHTIEF.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.