- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Όμιλος Κοπελούζου - GREGY, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Όμιλος Κοπελούζου | GREGY: Πράσινη ενέργεια, μείωση ενεργειακού κόστους, νέες βιομηχανικές επενδύσεις
Το εμβληματικό έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα για την ενέργεια σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα καταστήσει τη χώρα μας έναν σημαντικό πράσινο ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το κορυφαίο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου (GREGY), το οποίο θα μεταφέρει πράσινη, με ανταγωνιστικούς όρους ενέργεια, αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, παρουσίασε ο Όμιλος Κοπελούζου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 29.
Στην εκδήλωση, με θέμα «Η αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Μεσογείου», που διοργανώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γιάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αποθήκευσης, ανέλυσε διεξοδικά στο διεθνές ακροατήριο τη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για την Ελλάδα μέσα από αυτό το έργο.
Όπως τονίστηκε, το GREGY θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο, προσφέροντας διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για τη χώρα μας, ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού. Στην πραγματικότητα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, που οραματίστηκε ο Δημήτρης Κοπελούζος το 2008, είναι το μόνο ενεργειακό έργο που δίνει απάντηση στο διττό πρόβλημα της εποχής μας: φθηνή ενέργεια - πράσινη ενέργεια, ενισχύοντας, την ίδια ώρα, σημαντικά τόσο τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας όσο και την οικονομία της.
Πράσινη ενέργεια, μείωση ενεργειακού κόστους, νέες βιομηχανικές επενδύσεις
Όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση, το GREGY θα προσφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από τα 9,5GW έργων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν το καλώδιο με φθηνή πράσινη ενέργεια, η οποία θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα και κατά 25% από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας με καθαρή ενέργεια. Παράλληλα, θα δώσει κίνητρο ανάπτυξης νέων βιομηχανικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπως τα μεγάλης κλίμακας ενεργοβόρα Data Centers, θα οδηγήσει στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και στη δημιουργία μεγάλου αριθμού άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο κατάλογο έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), καθώς και στον κατάλογο με έργα υποδομών στρατηγικής σημασίας «Global Gateway» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μεταφέρει συνεχή και πράσινη ενέργεια με ανταγωνιστικούς όρους, της οποίας μέρος θα καταναλώνεται στην Ελλάδα από την ελληνική Βιομηχανία, μέρος θα χρησιμοποιείται στη χώρα μας για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης και μέρος θα κατευθύνεται στις γειτονικές χώρες της Ε.Ε. Η πράσινη ενέργεια του GREGY αναμένεται να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 4,5 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, επιτυγχάνοντας μια μείωση εκπομπών CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Σημαίνουσες συμμετοχές στην εκδήλωση στο Μπακού
Στην εκδήλωση, στην οποία την εναρκτήρια εισαγωγική ομιλία έκανε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, συμμετείχαν στο πρώτο πάνελ η Ditte Juul Jørgensen, γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο υφυπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αιγύπτου Dr Ahmed Mohina, ενώ στο δεύτερο πάνελ, μαζί με τον κ. Καρύδα, η Walburga Hemetsberger, CEO της Solar Power Europe, η Aida Sitdikova, επικεφαλής του τομέα ενέργειας για την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ο Andrew McDowell, Director General της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.