Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου - Έχει μήκος 32 μέτρα και είναι 300 ετών
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου στον Ειρηνικό - Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε στο φως η ερευνητική αποστολή του National Geographic στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπου εντοπίστηκε ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής σχηματισμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Πρόκειται για το «μέγα κοράλλι» με μήκος 32 μέτρα και πλάτος 34 μέτρα και βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών των Νήσων Σολομώντα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ, ένα κοράλλι που ονομάζεται “Big Momma” στην αμερικανική επικράτεια της Αμερικανικής Σαμόα, και ακόμη μεγαλύτερo από μια μπλε φάλαινα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές την Πέμπτη.
Τα κοράλλια είναι κνιδόζωα που ζουν σε αποικίες στον πυθμένα της θάλασσας. Το κοράλλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι τόσο μεγάλο που οι ερευνητές αρχικά νόμιζαν ότι ήταν ένα κατάφυτο ναυάγιο. Δεν είναι επίσης ένας κοραλλιογενής ύφαλος που αποτελείται από πολλά μικρά κοράλλια, αλλά ένα μόνο τεράστιο δείγμα. Το κοράλλι σχηματίστηκε από ένα «σύνθετο δίκτυο» μικροσκοπικών πολυπόδων κοραλλιών και συνέχισε να αναπτύσσεται για περισσότερα από 300 χρόνια.
«Ακριβώς όταν πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ανακαλύψουμε στον πλανήτη Γη, βρίσκουμε ένα τεράστιο κοράλλι που αποτελείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μικροσκοπικούς πολύποδες, που πάλλεται από ζωή και χρώμα», δήλωσε με ενθουσιασμό ο θαλάσσιος οικολόγος Ενρίκ Σάλα (Enric Sala). Το κοράλλι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αποστολής του περιοδικού “National Geographic”. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του αρχιπελάγους των Τριών Αδελφών στα νοτιοανατολικά των Νήσων Σολομώντα.
Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, η “Big Momma”, μοιάζει «σαν μια γιγάντια μπάλα παγωτού που έχει πέσει στον ύφαλο», δήλωσε η επιστημονική επικεφαλής της αποστολής, Μόλι Τίμερς (Molly Timmers). «Το κοράλλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μοιάζει σαν το παγωτό να έχει λιώσει και να έχει απλωθεί στον πυθμένα της θάλασσας για πάντα».
Τεράστια λεύκανση κοραλλιών παρατηρείται επί του παρόντος σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου “Great Barrier Reef” στην Αυστραλία. Αυτό προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όταν το νερό είναι πολύ ζεστό, τα κοράλλια διώχνουν τα πολύχρωμα φύκια που ζουν σε αυτά, τα οποία είναι η πιο σημαντική πηγή τροφής τους. Ως αποτέλεσμα, τα κοράλλια χάνουν το χρώμα τους και το σοβαρό ή παρατεταμένο θερμικό στρες οδηγεί στο θάνατο των κοραλλιών.
Ωστόσο, το γιγάντιο κοράλλι στα ανοικτά των ακτών των Νήσων Σολομώντα τα πηγαίνει καλά, σύμφωνα με τους ανθρώπους που το ανακάλυψαν. «Ενώ οι κοντινοί ρηχοί ύφαλοι έχουν καταστραφεί από το θερμότερο θαλασσινό νερό, η θέα αυτής της μεγάλης, υγιούς κοραλλιογενούς όασης σε ελαφρώς βαθύτερα νερά είναι μια αχτίδα ελπίδας», εξήγησε ο ερευνητής των κοραλλιών Έρικ Μπράουν (Eric Brown).
Πηγή: AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.