Περιβαλλον

Κλίμα: Σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλίμα: Σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ
Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus αναφέρει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ © EPA/John G. Mabanglo

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus αναφέρει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ © EPA/John G. Mabanglo

Νέες ανησυχίες εκφράζονται για το κλίμα, καθώς είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως διαπιστώνει το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόβλεψη έρχεται την εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των διπλωματών στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop29 και μία ημέρα μετά την επιλογή της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, του μεγαλύτερου ιστορικά ρυπαντή αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, να αναδείξουν πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «φάρσα» και υποσχέθηκε να ανατρέψει τις πολιτικές για την εξυγίανση της οικονομίας.

Κλίμα: Η φετινή χρονιά είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους και οικοσυστήματα να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού της επιβίωσης © EPA/John G. Mabanglo

Νέο ορόσημο το 2024 για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι το πρώτο έτος που θα είναι περισσότερο από 1,5C θερμότερο από ό,τι πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, ένα επίπεδο θέρμανσης που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες.

«Αυτό σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο στα παγκόσμια αρχεία θερμοκρασιών και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αύξηση των φιλοδοξιών για την επερχόμενη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Δρ Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες για τους τελευταίους 12 μήνες ήταν κατά 1,62C υψηλότερες από τον μέσο όρο του 1850-1900, όταν η ανθρωπότητα άρχισε να καίει τεράστιες ποσότητες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο μηνιαίο δελτίο της για το κλίμα, η υπηρεσία ανέφερε ότι ο Οκτώβριος του 2024 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ, πίσω μόνο από τον Οκτώβριο του 2023, με θερμοκρασίες κατά 1,65C υψηλότερες από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ήταν ο 15ος μήνας στους τελευταίους 16 που ξεπέρασε το όριο του 1,5C.

Causes and Effects of Climate Change | National Geographic

Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης

Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να σταματήσουν τη θέρμανση του πλανήτη κατά 1,5C μέχρι το τέλος του αιώνα, αλλά βρίσκονται σε τροχιά για να τον θερμάνουν περίπου στο διπλάσιο.

Οι επιστήμονες λένε ότι ένα μόνο έτος πάνω από το όριο δεν σημαίνει ότι έχουν χάσει τον στόχο, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας μετριέται σε δεκαετίες και όχι σε χρόνια, αλλά προειδοποιούν ότι θα αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους και οικοσυστήματα να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού της επιβίωσης.

«Ο πολιτισμός μας δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει ένα κλίμα τόσο θερμό όσο το σημερινό», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus. «Αυτό αναπόφευκτα ωθεί την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε ακραία φαινόμενα -και να προσαρμοζόμαστε σε έναν θερμότερο κόσμο- στο απόλυτο όριο».

Τα ευρήματα του Copernicus βασίζονται σε δισεκατομμύρια καιρικές μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς. Οι αναλύσεις της θερμοκρασίας στο σύνολο δεδομένων ERA5 στο οποίο βασίζεται το δελτίο διαφέρουν ελαφρώς από άλλα εξέχοντα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες του κλίματος στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής έφτασαν στο τέταρτο χαμηλότερο μηνιαίο επίπεδο για τον Οκτώβριο, 19% κάτω από το μέσο όρο, ενώ η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής έφτασε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο για τον Οκτώβριο, 8% κάτω από το μέσο όρο.

Επισήμαναν παράλληλα τις βροχές που έπληξαν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, όπου οι πλημμύρες σκότωσαν περισσότερους από 200 ανθρώπους, καθώς διέλυσαν χωριά και κατέκλυσαν σπίτια με λάσπη.

Global Warming from 1880 to 2022

Αναγκαία η δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση των ρύπων που θερμαίνουν τον πλανήτη και φράζουν την ατμόσφαιρα είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2023.

Ανέφερε ότι το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται ταχύτερα από κάθε άλλη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, με τις συγκεντρώσεις να έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% σε μόλις δύο δεκαετίες, θερμαίνοντας τον πλανήτη και κάνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο βίαια.

«Η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων είναι μια παγκόσμια δέσμευση για τις εκπομπές», δήλωσε ο Buontempo.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Βιωσιμότητα ως Ανταγωνιστικό στοιχείο
Επιπτώσεις της βιωσιμότητας στην ανταγωνιστικότητα: Ένας νέος δρόμος για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.