- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μικραίνουν οι πεταλούδες της Ελλάδας; - Οι συνθήκες που κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη
Στον ελεγχόμενο περίβολο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο της Αθήνας, πολύχρωμες πεταλούδες ρουφούν γλυκό χυμό από φέτες πορτοκαλιού, απαλλαγμένες από τους κινδύνους του μεταβαλλόμενου κλίματος που απειλεί τους πληθυσμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό -περίπου 237- ειδών πεταλούδων στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά. Αλλά οι θερμότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η τροφή σπανίζει, οι περίοδοι ανθοφορίας είναι μικρότερες και οι ειδικοί έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι πεταλούδες της Ελλάδας μπορεί να μικραίνουν.
Πώς επηρεάζει τις πεταλούδες η κλιματική κρίση;
Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Αναγνωστέλλης, είναι μέλος μιας ομάδας που εργάζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «MEIOSIS» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έργο περιλαμβάνει τη μέτρηση του σωματικού βάρους περισσότερων από 50.000 δειγμάτων πεταλούδων κατά τη διάρκεια ενός αιώνα, προκειμένου να μοντελοποιηθεί το μειούμενο μέγεθος του σώματός τους ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.
Πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πεταλούδες «που βασίζονται στη θερμοκρασία για την εκτέλεση βασικών δραστηριοτήτων, όπως το ζευγάρωμα, η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η διατροφή».
«Η προκαταρκτική μας θεωρία υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξουν σταδιακές αλλαγές στο μέγεθός τους», προσθέτει ο Αναγνωστελής.
Η ζέστη αναγκάζει τις πεταλούδες να πετούν σε πιο δροσερά μέρη όπου υπάρχει λιγότερη τροφή. Η επιδείνωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα μειώνει επίσης την πρόσβαση στην τροφή λόγω της απώλειας σε λιβάδια, δήλωσε ο Αναγνωστελής.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.