- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Γιατί τα πάρκα στις πόλεις χαρίζουν - κυριολεκτικά - ζωή
Το «πράσινο» στις πόλεις μπορεί να είναι σωτήριο ενώ τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο
Γιατί τα πάρκα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία και χαρίζουν ζωή - Το «πράσινο» στις πόλεις μπορεί - κυριολεκτικά - να σώσει ζωές
Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη μείωση των ασθενειών και των θανάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της. Τα ευρήματα της ανασκόπησης δείχνουν ότι η προσθήκη περισσότερων πάρκων, δέντρων και πρασίνου στις αστικές περιοχές θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις βλάβες που σχετίζονται με τη ζέστη και να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τον Guardian.
Το ρεκόρ της πιο ζεστής ημέρας στον κόσμο κατέρρευσε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα νωρίτερα φέτος, όταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια έφτασε τους 17,15C (62,87F) καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 17,09C που είχε σημειωθεί ημέρες νωρίτερα. Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται όταν ο άνθρωπος καίει ορυκτά καύσιμα θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης.
Οι γενικές ευεργετικές επιδράσεις των πάρκων είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά μέχρι τώρα οι επιδράσεις τους στους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη ήταν ελάχιστα κατανοητές.
Πώς επιδρούν στην υγεία οι αστικοί χώροι πράσινου;
Τώρα, μια ανασκόπηση των στοιχείων με επικεφαλής τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δείχνει ότι οι άφθονοι χώροι πρασίνου στις αστικές περιοχές συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς και με καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία.
«Οι αστικοί χώροι πρασίνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη, προσφέροντας μια πιθανή στρατηγική για τον αστικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό BMJ Open.
«Μια ανασκόπηση του αστικού πρασίνου και της επίδρασής του στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με τη ζέστη υποδηλώνει ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες», πρόσθεσαν.
«Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περιοχές με περισσότερο πράσινο έχουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με τη ζέστη σε σύγκριση με περιοχές με λιγότερο πράσινο. Επιπλέον, το αστικό πράσινο μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευεξία, γεγονός που μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία».
Αναγνωρίζοντας τις βλαβερές συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης που σχετίζονται με τη ζέστη, ένας από τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει την παροχή καθολικής πρόσβασης σε ασφαλείς και προσβάσιμους πράσινους και δημόσιους χώρους, ιδίως για ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι ζουν με μακροχρόνιες παθήσεις, έως το 2030. Για την ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις των πράσινων ζωνών στον θάνατο και την κακή υγεία σε αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, βασιζόμενοι σε σχετικές δημοσιευμένες έρευνες.
Συμπεριέλαβαν περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Δεκεμβρίου 2022 και εξέτασαν 12 μελέτες από μια αρχική έλξη περισσότερων από 3.000 από το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Πορτογαλία και την Ιαπωνία.
Αυτές περιλάμβαναν επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες μοντελοποίησης και προσομοίωσης, καθώς και πειραματικές έρευνες και ποσοτικές αναλύσεις. Η ανασκόπηση έδειξε ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δέντρα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία. Οι περιοχές με περισσότερους χώρους πρασίνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη από ό,τι οι περιοχές με λιγότερους χώρους πρασίνου, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.
Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου είναι ένα παράδειγμα των ανισοτήτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι παγκοσμίως. Μια έρευνα του Guardian αποκάλυψε νωρίτερα φέτος ότι τα παιδιά στα 250 καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Αγγλίας είχαν πάνω από 10 φορές περισσότερο πράσινο από ό,τι εκείνα που πηγαίνουν σε κρατικά σχολεία. Οι γιατροί προειδοποίησαν επίσης ότι η «πραγματικά ανησυχητική» έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου για ορισμένες οικογένειες επιδεινώνει την κρίση της παιδικής παχυσαρκίας.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.